to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 03.02.2015

Άντα Ψαρρά

πηγή: efsyn

Πολιτική

Ο «διαφωτιστής» και πολυθεσίτης κύριος Λ. Λιαρόπουλος

Ποιο είναι το προφίλ τού μέχρι χθες διαχρονικού κυβερνητικού στελέχους από την Αρκαδία;


Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, αφού διέσχισε κατά σειρά τα δύο κυβερνητικά κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) πέρασε στη φιλελεύθερη Δράση, κολύμπησε με «απλωτές» στο Ποτάμι και χθες οδηγήθηκε σε άμεση παραίτηση μετά την ακραία τοποθέτησή του υπέρ του Ντάισελμπλουμ.

Είναι αλήθεια όμως ότι πολλοί από αυτούς που λυσσαλέα κουνάνε (χρόνια τώρα) το δάχτυλο στην Αριστερά, της οποίας οι περισσότεροι υπήρξαν μέλη, είχαν παρόμοια αντίδραση και απλά θεώρησαν φρόνιμο να μην την ξεφωνίσουν. Ο καθηγητής Λιαρόπουλος το «τόλμησε» και τον… πήρε το ποτάμι.

 

Αυτά τα «αμάσητα» είπε ο καθηγητής και άφησε άφωνο το πανελλήνιο. Θυμίζουμε ότι μόλις ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Υγείας να κάνει τις πρώτες συμβολικές αλλά και ανακουφιστικές για τους 3 εκατ. ανασφάλιστους δηλώσεις, η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του Ποταμιού «κατακεραύνωνε» τις δηλώσεις Κουρουμπλή ως λαϊκιστικές («Εφ.Συν.» 30/1/2015). Το Ποτάμι - Στ. Θεοδωράκης δεν έδειξε όμως να δυσφορεί στέλνοντας παντού αυτή την ανακοίνωση.

Ποιο είναι όμως το προφίλ τού μέχρι χθες διαχρονικού κυβερνητικού στελέχους από την Αρκαδία; Το 1975 ήρθε από την Πολιτεία του Μίσιγκαν για να πάρει θέση επιστημονικού συνεργάτη στο ΥΠΟΙΚ σε ζητήματα Υγείας, ενώ λίγο πριν από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ (1981) ήταν σύμβουλος του υπουργού και προϊστάμενος στο τότε υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Επί ΠΑΣΟΚ έγινε σύμβουλος στον ΟΑΕΔ και αργότερα υποδιοικητής του ΙΚΑ. Μετά πέρασε στον τραπεζικό δημόσιο τομέα κι έγινε μέλος στο Δ.Σ. της ΕΤΒΑ, διευθύνων σύμβουλος της Ιωνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ταυτόχρονα από το 1996 διευθύνει το εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει σε πολλά Δ.Σ. φορέων της Υγείας και είναι καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής.

Το 2011 ύστερα από δηλώσεις του ως προέδρου της επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας περί κατάργησης (με συγχωνεύσεις) του Νοσοκομείου Λασιθίου, ο τ. γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης δήλωνε: «Εχει τινάξει το πανελλήνιο στον αέρα με την τακτική που ακολουθεί». Ο κ. Καρχιμάκης σημείωνε την ανάγκη απομάκρυνσης του κ. Λιαρόπουλου από την ευαίσθητη θέση του προέδρου της επιτροπής, πράγμα που εισηγήθηκε και στον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο. Στο μεταξύ θύελλα είχαν ξεσηκώσει οι προθέσεις του στην ιατρική κοινότητα.

Σε ενδεικτική «κόντρα» Λιαρόπουλου – Παναγιωταρέα (2012) για τις πανάκριβες υπηρεσίες τους στο χρεοκοπημένο «Ερρίκος Ντυνάν», η δεύτερη είχε καταγγείλει ότι ο Λ. Λιαρόπουλος για μια τρίμηνη σύμβαση με το νοσοκομείο που κατέρρεε πήρε 70.000 ευρώ, ενώ κανένας άλλος εργαζόμενος δεν είχε εισπράξει δεκάρα.

Την ίδια περίοδο ο καθηγητής υποστήριζε, απαντώντας σε επιστημονικό άρθρο του Κέιμπριτζ στο έγκυρο «Lancet», ότι με την τρόικα όλα πάνε καλά στον τομέα της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Οι καθηγητές του Κέιμπριτζ είχαν απαντήσει με αριθμούς και κατακεραύνωναν τις δηλώσεις του.

Τέλος, ο Διαφωτισμός που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν οι απόψεις του καθηγητή (με τις πολλαπλές θέσεις στο Δημόσιο) θυμίζουμε ότι κάποτε κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και σήμερα αυτό είναι ξανά το ζητούμενο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)