to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:11 | 05.06.2013

Διεθνή

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για τον νατοϊκό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ζήτησε συγνώμη και κάλεσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν πλέον την στήριξη των συνδικάτων, να γυρίσουν στα σπίτια τους, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν "νόμιμα" τα αιτήματα των οικολόγων όσον αφορά το οικιστικό σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη που ήταν και η αιτία των πρώτων διαδηλώσεων.

Οι βιαιότητες των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και περισσότεροι από 700 στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα συνδικάτα των γιατρών.

"Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που ζήτησε συγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας και συνεχίζουμε να δεχόμαστε ευνοϊκά τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για όσα συνέβησαν", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Την προηγουμένη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε καταδικάσει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών στην Τουρκία και επανέλαβε την προσήλωση των ΗΠΑ στις ελευθερίες της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.

"Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλων για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι λέγοντας ότι ο Κέρι θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για να "εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ενέργειες της αστυνομίας". Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δέχτηκε πρόσφατα τον τούρκο πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο δεν μίλησε δημόσια για την τουρκική κρίση.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την παρέμβασή του χθες βράδυ στο "Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο", μια ένωση για την προώθηση των εμπορικών, στρατηγικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα που συνεδρίαζε στην αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να φθάσει στο στόχο της και να γίνει μια από τις δέκα ισχυρότερες οικονομίες έως το 2023, αλλά δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις αρχές της δημοκρατίας.

"Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στους Τούρκους και σε κανέναν άλλον, αλλά οι ΗΠΑ δεν προσποιούνται ότι αδιαφορούν" για την τύχη της χώρας, δήλωσε ο Μπάιντεν υποστηρίζοντας το δικαίωμα των Τούρκων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα.

"Οι ΗΠΑ στηρίζουν ορισμένες προφανείς αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις", πρόσθεσε ο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία "ζωτικής σημασίας σύμμαχο".

"Χώρες με ανοικτές κοινωνίες, πολιτικά συστήματα και οικονομία, με δημοκρατικούς θεσμούς και μια ισχυρή δέσμευση υπέρ των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι χώρες που θα ευημερήσουν και θα είναι οι ισχυρότερες χώρες στον 21ο αιώνα".

"Σήμερα η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη να διαλέξει μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας, το σύστημα που ενδυναμώνει τους νικητές των εκλογών και ήδη προστατεύει αυτούς που είναι στην αντιπολίτευση".

Η Άγκυρα είναι στενή σύμμαχος της Ουάσινγκτον, κυρίως στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο συριακό θέμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)