to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 11.02.2015

Πολιτική

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν διαψεύδει τα περί σχέσεων του με τον Νίκο Κοτζιά

Έπειτα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, ήρθε η σειρά του Alexander Dugin να διαψεύσει τα περί σχέσεων του ιδίου με τον Ν. Κοτζιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Μαρία Καρχιλάκη και δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου.


Από τη συνάντηση της Μαρίας Καρχιλάκη με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν (φωτ. από την ιστοσελίδα της) 

Έτσι, δίνεται ένα τέλος στις διάφορες φήμες αναφορικά με δήθεν διασυνδέσεις του Ν. Κοτζιά με ρωσικούς εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Αυτές οι φήμες αναπαράχθηκαν από διάφορα μέσα, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος,  όλως τυχαίως από την στιγμή που ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε το πόστο του ως υπουργός  Εξωτερικών. Αφορμή στάθηκε μία αναμνηστική φωτογραφία στην οποία ζητήθηκε να συμμετάσχει, πλάι σε διδακτορικούς του φοιτητές και τον ρώσο θεωρητικό.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο που δημοσιεύεται στο προσωπικό ιστολόγιο της κυρίας Καρχιλάκη γίνεται η εξής αναφορά:

«Μου λέει ότι ο συνεργάτης του, μέλος, τότε, της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Georgiy Gavrish (σ.σ. ανάμεσα σ’ εκείνον και τον κ. Κοτζιά στη φωτογραφία) είχε πράγματι μεσολαβήσει για να μιλήσει όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και στο Πάντειο, όπως και έγινε. Αυτή η φωτογραφία σηματοδοτεί τη μία και μοναδική συνάντησή μου με τον κ. Κοτζιά, μου τονίζει. Δεν έχω ιδέα αν έχει έρθει ποτέ στη Μόσχα -αλλά και γιατί να μην έχει έρθει; Δεν έχω ιδέα αν έχει επαφές και με άλλους ρώσους διανοούμενους -αλλά και γιατί να μην έχει; Συζήτησα, τότε, και με τον ίδιο και με συνεργάτες του όπως και με άλλους ακαδημαϊκούς των Αθηνών. Κοινός τόπος των συνομιλιών ήταν τα θέματα στα οποία συνηθίζω να τοποθετούμαι, δηλαδή η Ευρασιατική Ένωση, η γεωπολιτική -συζητήσεις όλες τους ανοιχτές και απολύτως διαφανείς, γι αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχει ξεσπάσει όλος αυτός ο θόρυβος. Ουδέν κρυπτόν υπήρξε, όλα ανέβηκαν αμέσως στο ίντερνετ, ούτε κρυφές προσκλήσεις, ούτε κρυφές ατζέντες υπήρξαν, παρά μόνον και αποκλειστικά ανταλλαγή ακαδημαϊκών απόψεων. Οφείλω βέβαια να πω ότι από τότε ήμουν σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς θα γίνει Υπουργός Εξωτερικών…»*

Έχοντας αναλάβει την θεματική ενότητα των αναδυόμενων δυνάμεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιά, ο κ. Κοτζιάς παρέδιδε μαθήματα για το σύγχρονο πολιτικό σύστημα και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτών των διαλέξεων, φιλοξενήθηκε να μιλήσει και ο Alexander Dugin, έπειτα όμως από πρόταση ενός δικού του συνεργάτη και όχι μετά από πρόσκληση του νυν υπουργού Εξωτερικών, όπως ψευδώς έχει γραφθεί.

Παρόμοια διάλεξη, έγινε την ίδια περίοδο και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Φίλης παραδίδει ένα αντίστοιχο μάθημα για την Ρωσία. 

Οι φήμες αυτές κυκλοφόρησαν σε μία κρίσιμη και ομολογουμένως ύποπτη συγκυρία, καθώς εκτιμάται πως μέσω της προσωπικής επίθεσης στον κ. Κοτζιά για ακροδεξιές θέσεις, υποβαθμίζεται και η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

Πηγή: http://karchilaki.com/ti-apantoun-malofeev-dugin-gia-tis-sxeseis-me-ellhnes-politikous/

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)