to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 10.12.2013

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας προς Όλι Ρεν: Τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η ελληνική κοινωνία

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Στρασβούργο για το Troika Report - Αναλυτικό ρεπορτάζ


Πέμπτη 12/12: Η μαύρη βίβλος του μνημονίου στον Όλι Ρεν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα στο Όλι Ρεν τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου που περιλαμβάνει τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Στη συνάντηση, διάρκειας μισής ώρας, συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής, καθώς και ο Ν.Παππάς, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κατά την έναρξη της συνάντησης ο Όλι Ρεν ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», ο Αλ. Τσίπρας τον διέκοψε λέγοντάς του ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Για τους πλειστηριασμούς ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν ανοίξει το θέμα τότε η φράση που ο Όλι Ρεν είπε στην ελληνική Βουλή «καλό κουράγιο Έλληνες», θα έρθει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα την ανταποδώσει και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην Ε.Ε.  Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

 

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε στον Επίτροπο  Οικονομικών Υποθέσεων ότι «η ελληνική κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας». Όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επερχόμενες  ευρωεκλογές, Ο Όλι Ρεν  σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, και ο Αλ. Τσίπρας του ανέφερε ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της Ε.Ε. στα  ντιμπέιτ για τις Ευρωεκλογές.

Βίντεο από τη συνάντηση:

Οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Όλι Ρεν:

«Είχα την ευκαιρία να καταθέσω σήμερα στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου, δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Και του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ.

Εξήγησα επίσης στον κ. Ρεν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, δεν είναι αποδεκτό αυτό, αλλά θα οδηγήσει και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας. Όμως, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο.

Αυτές τις κόκκινες γραμμές, εξήγησα στον επίτροπο, τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το «καλό κουράγιο», θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Ε.Ε.., στην προοπτική ενδεχομένως να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τις ευρωεκλογές σε οργανωμένες πολιτικές συζητήσεις, σε έναν οργανωμένο διάλογο, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει απ΄ αυτή την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί χάρh στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

 

Τετάρτη 11/12: «Η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση»

Μετά τη συνάντησή του με τους συν-εισηγητές του Troika Inquiry Report, Othmar Karas (Αυστρία, EPP) και Liem Hoang Ngoc (Γαλλία, S&D), ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: 

"Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στο Στρασβούργο, να συναντήσουμε τους δύο συν-εισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξηγήσαμε και στους δύο ότι η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Τους παραδώσαμε την «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων,  εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Και τους εξηγήσαμε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής  το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει  ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε. Τους ζητήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις επιλογές  και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει." 

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Δείτε το βίντεο

Οι Otmar Karas και Liem Hoang Ngoc διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπερασπιζόμαστε την τρόικα», αλλά «χρησιμοποιούμε την δημοκρατική μας νομιμοποίηση για να ελέγξουμε την τρόικα», ενώ ανέφεραν ότι θα κληθεί το ΔΝΤ για το θέμα με τους λάθος πολλαπλασιαστές. Επίσης, ρώτησαν πολλές φορές τι λένε οι πολίτες στην Ελλάδα για την τρόικα και αν θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική και προανήγγειλαν ότι θα επισκεφθούν την Ελλάδα 7 – 8 Ιανουαρίου, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να συναντήσουν κοινωνικούς εταίρους με τον Αλ. Τσίπρα να τους προτείνει να συναντήσουν και δομές αλληλεγγύης. Τέλος, ο Otmar Karas αναφέρθηκε στη δημιουργία European Monetary Fund («Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο») που αποτελεί πρόταση του Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, σήμερα Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Sylvie Goulard (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), σκιώδης εισηγήτρια Troika Inquiry Report, την ομάδα της GUE/NGL που παρακολουθεί το Troika Inquiry Report: Jurgen Klute (Die Linke), σκιώδη εισηγητή, Marisa Matias (Bloco), Thomas Handel (Die Linke), αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Helmut Scholz (Die Linke) εισηγητή γνωμοδότησης για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Συνταγματικών ποθέσεων του Κοινοβουλίου και την Gabi Zimmer

 
 

*************************************

 

"Σφήνα" στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά το έργο της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο συνεισηγητές της επιτροπής, και μάλιστα στην κατεύθυνση της πιο ουσιαστικής διερεύνησης του θέματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους δύο εισηγητές την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο, αλλά και τα «έργα και ημέρες» της τρόικας στις χώρες αυτές. Θα υπενθυμίσει, επίσης, πως το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει στους δύο συνεισηγητές έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνει την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ουδέποτε την τελευταία τετραετία της κρίσης οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησαν την παρέμβαση του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει έλεγχο στην τρόικα για τα πεπραγμένα του στις χώρες του Νότου.

Το πρόγραμμά του Αλ. Τσίπρα έχει αναλυτικά ως εξής:

Τετάρτη 11/12

15:00-16:00 Συνάντηση με τους ευρωβουλευτές Othmar Karas (Αυστρία,EPP) και Liem Hoang Ngoc (Γαλλία, S&D), Συν-εισηγητές του Troika Inquiry Report

16:30-17:00 Συνάντηση με Sylvie Goulard (Γαλλία, ALDE), Σκιώδη εισηγήτρια του Troika Inquiry Report για τους Φιλελευθέρους.

17:15-18:15 Συνάντηση με την ομάδα της GUE/NGL που παρακολουθεί το Troika Report: Jurgen Klute (Die Linke) Σκιώδη εισηγητή της GUE/NGL, Marisa Matias(Bloco), Thomas Handel (Die Linke), αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, και Helmut Scholz, (Die Linke) εισηγητή γνωμοδότησης για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

18:30- 19:00 Συνάντηση με ευρωβουλευτή Philippe Lamberts (Βέλγιο, Greens), σκιώδη εισηγητή για τους Πράσινους.

Πέμπτη 12/12 

12:00-12:30 Συνάντηση με τον Όλι Ρεν, αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε για το Troika Report: 

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)