to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 12.03.2016

Πολιτική

Ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι: Κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη (βίντεο)

«Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Χρειαζόμαστε κοινό προοδευτικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτή. Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση εργασίας των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.


Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με άξονα το προσφυγικό, αλλά και η οικονομία σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάσταση βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας παραβρέθηκε ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, "αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Γάλλο Πρόεδρο.

Σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Υπογράμμισε πως "είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη".

 
Φωτογραφίες από τη συνάντηση εργασίας στο Παρίσι

Σημεία τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στην συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι



«Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπη όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων. Για αυτό και η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις.


Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Χρειαζόμαστε κοινό προοδευτικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτή. Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό.

Η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα :

Κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ιούλη.


Το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη. 


Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα  να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας.»


H συζήτηση στρογγυλής τράπεζας διεξήχθη σήμερα Σάββατο  μεταξύ 10.30 - 13.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσκεκλημένοι ήταν οι πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στην ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας. Δεν είχαν προσκληθεί αρχηγοί κομμάτων της ευρωομάδας, που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.

H συζήτηση στρογγυλής τράπεζας διεξήχθη σήμερα Σάββατο  μεταξύ 10.30 - 13.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσκεκλημένοι ήταν οι πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στην ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας. Δεν είχαν προσκληθεί αρχηγοί κομμάτων της ευρωομάδας, που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.

Δύο τα θέματα της συνάντησης:

Α. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό

Β. Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συνάντηση αναμενόταν να τεθούν τα ερωτήματα του αναπροσανατολισμού του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Στα πλαίσια της επιδίωξης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί στη συνάντηση ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με πρόθεση να ενισχύσει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις, δεσμούς, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της σύγκρουσης με την πολιτική της λιτότητας.

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χτες Παρασκευή στο Παρίσι, όπου παρέστη ως βασικός ομιλητής στη συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Η εν λόγω συνάντηση πργματοποιήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institut des Relations Internationales et Stratégiques - IRIS), στο Παρίσι, παρουσία των: Pierre Laurent, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Marisa Matias, ευρωβουλευτή του πορτογαλικού κόμματος Bloco de Esquerda, Ska Keller, ευρωβουλευτή των Πρασίνων της Γερμανίας (Bündnis 90/Die Grünen) και Cayo Lara, επικεφαλής του πολιτικού συνασπισμού Izquierda Unida της Ισπανίας. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι κυριότερες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, και ιδιαίτερα η αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο διχασμός της Ευρώπης και οι μονομερείς ενέργειες κρατών εκτός του πολιτικού πλαισίου των Συνόδων Κορυφής, τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, καθώς και η ενίσχυση των ακροδεξιών λαϊκιστικών πολιτικών τάσεων. 

Διαβάστε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)