to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:57 | 19.03.2013

Οικονομία

Νοβότνι: Η ΕΚΤ θα διαθέσει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε απόψε, μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το "κούρεμα" των καταθέσεων, ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.


Προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωζώνης καταθέτει το μέλος ης ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ομολογιούχων στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται στην ΕΚΤ το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών των τραπεζών, που διαθέτουν ομόλογα.

«Υπάρχει ακόμα μία ανοιχτή προοπτική που έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ομολόγων, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ υψηλότερα και τα μεγέθη πολύ χαμηλότερα. Γι’ αυτό η πλευρά των καταθέσεων έπρεπε να συμπεριληφθεί.» σημείωσε ο Νοβότνι.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που δημιουργεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η διάσωση της Κύπρου ο Νοβότνι πάντησε: «Πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και γι’ αυτό είναι πολύ απαραίτητη η πλήρης και ειλικρινής πληροφόρηση.»

Στη συνέχεια ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η μετάδοση σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης είναι απίθανη προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι μία πολύ ειδική περίπτωση καθώς τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούν περίπου στο 670% του ΑΕΠ και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν οδηγήσει το χρέος σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ.

«Το τραπεζικό μοντέλο στην Ιταλία για παράδειγμα βρίσκεται σε πολύ ασφαλέστερη κατάσταση: το τραπεζικό ενεργητικό ανέρχεται στο 290% του ΑΕΠ, στην Ισπανία το 380%, περίπου στον ευρωπαϊκό  μέσο όρο. Έτσι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των τραπεζικών συστημάτων αυτών των χωρών.»

Το μέλος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης θα καλωσόριζε τη ρωσική ανάμιξη στη διάσωση της Κύπρου λόγω των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.  

«Πιστεύω πως θα ήταν λογικό για όλα τις πλευρές η παράταση της διάρκειας αυτού του δανείου,» σημείωσε Nowotny αναφερόμενος στο δάνειο της Ρωσίας προς την Κύπρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)