to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νίκος Βλάσσης, χτες εκδότης, σήμερα Συγγραφέας

Ανεκτίμητη η προσφορά του στα Γράμματα.




Η πρόσφατη έκδοση του μυθιστορήματος του Νίκου Βλάσση, «Ο Σπιθολέοντας» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μιας και ως σήμερα δεν είχε παρουσιάσει   συγγραφικό έργο. Βέβαια, η τεράστια εσωτερική του ενέργεια και η πνευματικότητα του, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να εκδηλωθούν και με την συγγραφή δικού του έργου.
Το έργο αυτό, αν και είναι φυσικό να τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον των Κρητικών, λόγω της ιδιαίτερης αναφοράς στα μέρη, στις ομορφιές στην ιστορία, στις χριστιανικές γιορτές,  στους ανθρώπους της Κρήτης, όποιος το  διαβάσει θα αποκομίσει χρήσιμες γνώσεις και θα νοιώσει ευχάριστα συναισθήματα. Τα μηνύματα που εκπέμπει  είναι τοπικά, αφού η Κρήτη είναι μέσα του, αλλά και  πανελλήνια, θα μπορούσε να πει κάποιος και οικουμενικά.

Το βιβλίο αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να γνωρίσει το Μεραμπέλο της Κρήτης,  τις ομορφιές της φύσης , των  χωριών και πόλεων, αλλά  βεβαίως  και για τον συγγραφέα, τον ανήσυχο Σπιθολέοντα που άλλαξε   12 επαγγέλματα (εφημεριδοπώλης, κουλουράς, έμπορος, αχθοφόρος κ.α. και βέβαια  τελικά εκδότης).
Όταν ήταν νέος, ήταν συνεχής η προσπάθεια αναζήτησης δουλειάς από  βαθύ φιλότιμο και συνείδηση για να μην επιβαρύνει την οικογένεια.
Τα 12 επαγγέλματα στη ζωή του, ήταν ασφαλώς μια  δοκιμασία, αλλά θα λέγαμε και μια τύχη. Μια ευκαιρία να γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερο  τη ζωή. Να γνωρίσει τις χαρές και τις λύπες της. Οι μεγάλες αγάπες του δεν μπορούσαν να λείψουν από την αφήγηση: Τα πρώτα σκιρτήματα για την  Ευτυχία και τον μεγάλο έρωτα που ήταν η Μαρκέλα
Το τελευταίο μέρος είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον μεγάλο  έρωτα, τη Μαρκέλα, που θα ζει μαζί του, όπως αναφέρει,  όσο ζει και ο ίδιος. Αν και μπορεί κάποιος να πει, πως αυτά είναι προσωπικές αναφορές, χωρίς ευρύτερο ενδιαφέρον, θα έλεγα πως πρέπει να δει κάποιος την πλευρά της αληθινής αγάπης, που τις μέρες μας, μέρες ατομισμού και συμφέροντος η έννοια αυτή υποχωρεί, αλλά το ίδιο υποχωρεί και η ευτυχία.
 
Όλο το έργο του Νίκου του Βλάση, αποπνέει  ανθρωπιά και λεβεντιά και όποιος διαβάσει αυτό  το  βιβλίο, το απολαμβάνει, ψυχαγωγείται  αλλά γίνεται και  πιο σοφός.

Αξίζει λοιπόν να διαβάσει κάποιος αυτό το βιβλίο, γιατί  διαβάζοντας το θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει ένα όμορφο ταξίδι.

Όμως το  πρόσφατο αυτό βιβλίο του Ν.Βλάσση, δίνει  σε μένα  αφορμή να αναφερθώ στην προσφορά του ίδιου και της οικογένειας του  στα γράμματα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Ο Νίκος με τον αδερφό του Χρήστο πρόσφεραν σημαντικό έργο μέσω του  εκδοτικού τους  οίκου  «Αφοί Βλάσση» που έχει ιστορία πέντε  δεκαετιών.

Το έτος  1964,  τα  δύο αδέλφια, ο Νίκος και ο Χρήστος Βλάσσης, ιδρύουν τον εκδοτικό οίκο Αδελφοί Βλάσση στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λόντου 2.
Ανάμεσα στις πρώτες εκδόσεις τους περιλαμβάνονται βιβλία ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και ιατρικής εκλαϊκευμένου χαρακτήρα, τα οποία σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων. Συγκεκριμένα τίτλοι όπως Ο Γιατρός της οικογένειας, Η ψυχολογία στην εποχή μας, Γνώρισε τη γυναίκα σου, Γνώρισε τον άνδρα σου, Σταματήστε την άστοχη αγωγή, Από 12-18 (για κορίτσια & για αγόρια), –όλοι συμβουλευτικού χαρακτήρα για την ελληνική οικογένεια– ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην εγχώρια εκδοτική αγορά.
Το 1973 ο εκδοτικός οίκος αγοράζει τις εκδόσεις Μπίρη με το πλούσιο εκδοτικό έργο του σε κείμενα ελλήνων κλασικών συγγραφέων όπως των Κωστή Παλαμά, Σπύρου Μελά, Διονυσίου Σολωμού, Αδαμάντιου Κοραή και Γρηγορίου Ξενόπουλου, του οποίου μάλιστα διατηρεί μέχρι σήμερα την αποκλειστικότητα της έκδοσης όλων των έργων του.
Οι εκδόσεις με γνώμονα τη διάσωση έργων της πνευματικής μας κληρονομιάς αλλά και την έκδοση ποιοτικού βιβλίου, ξεκινούν τη δεκαετία του ’80 την έρευνα για τη συγκέντρωση και έκδοση του μεγαλύτερου μέρους του μυθιστορηματικού και θεατρικού έργου του Ξενόπουλου.
Με το έργο,  τη συμβολή,  την προσφορά.  τέτοιων πνευματικών και δημιουργικών ανθρώπων θεωρώ πως η  «Ζωή τραβάει την ανηφόρα».
Πρόκειται για μια οικογένεια πνευματική και δημιουργική,  η οικογένεια Βλάσση.

Αλλαγή σκυτάλης


Από το 1998 η δεύτερη γενιά του οίκου –ο Γιάννης και η Άννα-Μαρία–τα παιδιά του Χρήστου και Νίκου αντίστοιχα,  αναλαμβάνουν  σταδιακά τα ηνία του εκδοτικού οίκου. Συνεχίζουν  τις προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης του έργου του Ξενόπουλου, αλλά ταυτόχρονα στρέφονται  και στην έκδοση σύγχρονων συγγραφέων και συνεργάζονται με οίκους του εξωτερικού.
Το 1998 ξεκινά η κυκλοφορία των παιδικών διηγημάτων του Ξενόπουλου από την ανεξάντλητη δεξαμενή των πάντα ζωντανών σελίδων του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων σε ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις «ντυμένες» με την εικονογράφηση της εποχής, ενώ το 2001 επανεκδίδονται συλλεκτικά 13 τόμοι της «Διαπλάσεων των Παίδων».
Στον πρωτεργάτη και ιδρυτή του εκδοτικού οίκου Αδελφοί Βλάσση, τον Νίκο Βλάσση αλλά και στους συνεχιστές του δημιουργικού του έργου, για την  προσφορά τους και σήμερα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ
   
Την τελευταία δεκαετία, ο εκδοτικός οίκος Βλάσση , μετά την αλλαγή σκυτάλης που αναφέραμε,  δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία στο παιδικό βιβλίο. Πραγματοποιεί μάλιστα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία προσπαθώντας να προωθήσει τη φιλαναγνωσία
Ο Γιάννης και η Άννα Μαρία Βλάσση που διοικούν σήμερα τον εκδοτικό οίκο, δεν περιορίζονται λοιπόν, απλά στην έκδοση και παραγωγή βιβλίων, αλλά δραστηριοποιούνται ευρύτερα  με συμμετοχή σε διάφορες δράσεις, όπου ξεχωριστή θέση έχουν οι παρουσιάσεις του έργου του Ξενόπουλου. Παρουσιάσεις έργων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι ευχές μου για συνέχεια του δημιουργικού έργου των γονιών τους και παραπέρα ανάπτυξη του δικού τους δημιουργικού τους έργου.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)