to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 23.04.2013

Διεθνή

Νεοναζιστική προπαγάνδα στο σχολείο

Γίνεται σε μορφή μουσικού CD. Οι νεοναζιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία χιπ-χοπ και ροκ. Η απάντηση; «Δεν γουστάρω τους Ναζί» με 130.000 κλικς στο facebook.


Γίνεται σε μορφή μουσικού CD. Οι νεοναζιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία χιπ-χοπ και ροκ. Η απάντηση; «Δεν γουστάρω τους Ναζί» με 130.000 κλικς στο facebook. 

Βλέποντας σλόγκαν όπως «αναζητήστε την περιπέτεια» και φωτογραφίες περιπατητών στις Άλπεις νομίζει κανείς ότι πρόκειται για διαφημιστικό τουριστικό φυλλάδιο. Όμως από την άλλη πλευρά είναι κολλημένο ένα cd. To εκδίδουν οι Νέοι Εθνικοσοσιαλιστές, μια οργάνωση νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος NPD. O τίτλος του «CD για το σχολείο: η νεολαία στη Γερμανία, το μέλλον μπροστά».



Νεοναζιστές με «κουλ» μανδύα

Από το 2004 το ακροδεξιό κόμμα δίνει δώρο αυτό το CD κυρίως σε ανήλικους μαθητές. Από το 2012 πωλείται μέσω του διαδικτύου και μοιράζεται από μαθητές στη Γερμανία. Υπάρχουν τραγούδια με τίτλους όπως «Εθνικό και Κοινωνικό», «Σάλπισμα για Εξέγερση» και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του κόμματος Αντρέας Κνάπε. Το NPD εμφανίζεται κουλ, νεανικό και διαδικτυακό.

Στις 13 του περασμένου Μαρτίου το συγκεκριμένο CD απαγορεύτηκε με την αιτιολογία ότι αποπροσανατολίζει κοινωνικά και ηθικά και ότι εξυμνεί τον εθνικοσοσιαλισμό. 40.000 κομμάτια μοιράστηκαν σε σχολεία πριν την απαγόρευση, σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος, 1000 από αυτά σε σχολεία του Βερολίνου. Η Ιζαμπέλα Κάλμπιτζερ από την υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος θεωρεί τον αριθμό υπερβολικό, ωστόσο προειδοποιεί για το φαινόμενο. «Πρέπει να προσέχουμε» λέει. «Η μουσική δεν είναι το μόνο μέσο προσέλκυσης των νέων στη νεοναζιστική ιδεολογία. Αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα προς τα εκεί μέσα από ακούσματα ενός κουλ συγκροτήματος».



«Μεταφέρει συναισθήματα»

Η νεολαία είναι μια κοινωνική ομάδα στην οποία στοχεύσει το NPD. Το κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά στις ηλικίες ανάμεσα στα 18 και τα 25. Το 2011, στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών βουλευτών στο Βερολίνο, από τη δεύτερη ψήφο των εκλογέων πήρε ποσοστό του 3,5% από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε νέους ανθρώπους για την πολιτική και να τους πάρουμε με το μέρος μας», λέει ο Γιούλιαν Μονάκο, μέλος τους NPD. «Η μουσική ενδείκνυται γιατί μεταφέρει πολιτικά μηνύματα που συνδέονται με συναισθήματα», προσθέτει. Επειδή τέτοια CD απαγορεύονται μέσα στο σχολείο, το NPD τα μοιράζει έξω από τα σχολεία ή σε άλλες εισόδους.

Ο Ντένις Μάντερ από την ομάδα εκπροσώπησης σχολείων του κρατιδίου του Βερολίνου περιγράφει το σοκ ορισμένων μαθητών από τον τρόπο που τους προσέγγισε το κόμμα και την πίεση που νιώθουν.



Νεοναζιστικό ροκ

«Στον ενημερωτικό γύρο που κάναμε ήρθαμε σε επαφή με φασιστική μουσική και φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά» λέει ο Μάντερ. «Βρήκαμε ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία χιπ-χοπ και ροκ. Είναι πραγματικά επικίνδυνο το ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τα νεοναζιστικά στοιχεία της ροκ, γιατί είναι συγκεκαλυμμένα, παρουσιασμένα έξυπνα. Η εμπειρία μας έδειξε ότι οι μαθητές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο όταν πρόκειται για κλασική περίπτωση νεοναζιστικής μουσικής».

Η Διαφώτιση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νεοναζιστικής προπαγάνδας στα σχολεία. Υπάρχει και μια άλλη πρωτοβουλία υπό τη μορφή CD με τον τίτλο «Δεν γουστάρω τους ναζί» με δημοφιλή συγκροτήματα και βίντεοκλιπς. Η ψηφιακή στρατηγική προσέλκυσης νέων δεν φαίνεται να «βγαίνει» στο νεοναζιστικό κόμμα NPD. Το δείχνουν οι αριθμοί. Στο facebook όσοι έχουν κάνει like στη σελίδα «Δεν γουστάρω τους ναζί» έχουν φτάσει τις 120.000. Η αντίστοιχη των νεοναζιστών φτάνει μόλις τις 6.000. Παρόλα αυτά το NPD ετοιμάζει μεγάλη εκστρατεία με CD για τις βουλευτικές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.



Πηγή: Deutsche Welle (Από skai.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)