to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 28.02.2013

Κοινωνία

Νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές σε δύο δόσεις

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων που θα αποφασίζονται χωρίς νέα νομοθετική πρόβλεψη, αλλά με κριτήριο τον μηδενισμό των ελλειμμάτων, φέρνει για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο ανήκουν οριστικά 35 επικουρικά ταμεία από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ, ενώ εξαιρούνται μόνο τέσσερα τα οποία αν και μετατρέπονται σε «επαγγελματικά», εντούτοις ήδη προγραμματίζουν περικοπές ως και 35% για να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις!


Το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα γίνει σε δύο δόσεις:

1. Η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο, με τον νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών που βάσει νόμου θα πρέπει να καταρτίσει το ΕΤΕΑ εντός τριμήνου καθώς από την 1η Μαρτίου το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτό. Ο νέος κανονισμός θα είναι ενιαίος για όλα τα επιμέρους ταμεία και στόχο θα έχει τη συγκράτηση των ελλειμμάτων με περιορισμό των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν σήμερα σε Ταμεία με υψηλά ελλείμματα. Οι μειώσεις θα είναι πάνω από 10%, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη των ταμείων, αλλά και παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ είναι φορτωμένα με υψηλά ελλείμματα. Φέτος για παράδειγμα το ΕΤΕΑ θα έχει προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει συντάξεις που φτάνει ακόμη και στο 60% των αποδοχών που είχαν οι συνταξιούχοι όταν εργάζονταν! Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν και θα προσεγγίσουν το 20% ή και πιο κάτω, με σκοπό όχι μόνο να μειωθεί το τρέχον έλλειμμα, αλλά και να μην δημιουργηθούν ελλείμματα ποτέ στο μέλλον!

2. Η δεύτερη δόση των περικοπών έρχεται σε λιγότερο από δύο χρόνια και θα είναι αυτόματη και διαρκής. Από την 1-1-2015 οι επικουρικές συντάξεις θα αλλάζουν ανά τρίμηνο και θα μειώνονται όταν πέφτουν και οι εισπράξεις από εισφορές, ενώ θα υπολογίζονται όχι μόνο με συντελεστές βιωσιμότητας, αλλά και με το αν ο συνταξιούχος δηλώνει τη μεταβίβαση της σύνταξής του μετά θάνατον. Τα κριτήρια αυτά που προβλέφθηκαν στο νόμο 4052/12 θα καταστήσουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τις επικουρικές σε φιλοδωρήματα των 90 και 100 ευρώ. 

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)