to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 17.09.2016

Πολιτική

Νέο μήνυμα Κατρούγκαλου στους «σημαιοφόρους του νεοφιλελευθερισμού»: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα (ρεπορτάζ του left.gr)

Νέο μήνυμα ενόψει της ουσιαστικής έναρξης της διαπραγμάτευσης έστειλε ο υπουργός Εργασίας, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις συλλογικές συμβάσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για «επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας» - Για πρώτη φορά στα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά «διαπραγματευόμαστε θετικά και επιθετικά»


Βίντεο-φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο Τάσος Γιαννόπουλος - Εδώ η πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου στο Ζάππειο

Το «θεσμικό κεκτημένο» της συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων της Ελλάδας (αναλυτικά η συμφωνία των 5 σημείων του Ιουλίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων) αποτελεί, όπως επανέλαβε ο Γ. Κατρούγκαλος, το μεγαλύτερο όπλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι ο Ζ.Κ. Γιούνεκρ έχει «υποσχεθεί» ότι αν υπάρχει κοινή απόφαση των κοινωνικών εταίρων στη χώρα μας, αυτή θα γίνει σεβαστή. Η Ελληνική πλευρά πιστεύει ότι το πόρισμα της  Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (σ.σ.: στην οποία συμμετέχουν 8 ανεξάρτητοι ειδικοί , 4 εκ των οποίων έχουν οριστεί από την ελληνική πλευρά  και 4 από την πλευρά των θεσμών) θα στηρίξει προς την ίδια κατεύθυνση την διαπραγμάτευση ακριβώς διότι «η Ελλάδα δεν ζητάει παρά την επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Τρεις είναι οι άξονες «επιστροφής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο»: Η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων (σημειώνεται ότι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές προβλέπουν την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας). και η επαναφορά της «αρχής της εύνοιας» (μεταξύ δύο συμβάσεων εργασίας για ένα εργαζόμενο, π.χ. συλλογικής, αν υπάρχει, ή ατομικής, υπερισχύει αυτή με τους ευνοϊκότερους όρους) αλλά και η αποβολή από το εργατικό δίκαιο των στοιχείων που συναντάμε όχι στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά στον... εργατικό κώδικα του Πινοσέτ στη Χιλή (!). Αυτή η διαπραγμάτευση, κατά τον υπουργό Εργασίας, δεν γίνεται με τους όρους του παρελθόντος: «Για πρώτη φορά ζητήσαμε να μπει στο μνημόνιο κάτι που εμείς θέλουμε, την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτό με επιθετικό τρόπο θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους απέναντι στου ακραίους παίχτες (σ.σ.: το ΔΝΤ)».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, κλείνοντας το διεθνές συνέδριο του υπουργείο Εργασίας  στο Ζάππειο, επισήμανε ότι, για τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιμάχονται αυτές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και υπερασπίζονται τις εργατικές κατακτήσεις, η κοινωνική Ευρώπη είναι και ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της Ευρώπης. «Χρειαζόμαστε ένα νέο διεθνισμό, όχι απλά για να αποκορούσουμε τους νεοφιλελεύθρους εφιάλτες που μας έρχονται από το παρελθόν αλλά για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη». Στέλνουμε από αυτό το βήμα ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του Ντίκενς, του 19ου αιώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τη «χαλάρωση της νομοθεσίας» για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων. «Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε πρόσφατα ο Γ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζοντας επόσης ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, που τώρα βρίσκεται στα 586 ευρώ, θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, όπως ζητούν οι δανειστές.

Στο συνέδριο έγινε πλήθος τοποθετήσεων από υπουργούς Εργασίας, εκπροσώπους των Ελλήνων και Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Στο τελευταίο στρογγυλό τραπέζι, ο Γ. Ντάσσης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Κοινωνικής Επιτροπής υπενθύμισε ότι τα χαρακτηριστικά που έφεραν την Ευρώπη στη μεταπολεμική ανάπτυξη ήταν ο διάλογος και η συναίνεση, χαρακτηριστικά που αν τα απολέσει η Γηραιά ήπειρος θα ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση των ξενοφοβικών και φασιστικών δυνάμεων:

Από την πλευρά της, η Esther Lynch, από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) τόνισε ότι το πανευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε η Ε.Ε. να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχει μία ιδεοληψία ότι η πτώση των μισθών μπορεί να βοηθήσει κάποιες οικονομικές δομές, όχι, όμως, τις ευρωπαϊκές, όχι την ελληνική, διότι στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά και των άλλων κρατών». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου . Όπως σημείωσε, υπάρχουν μελέτες και έρευνες που το αποδεικνύουν. «Εφόσον αυτό είναι καταγεγραμμένο», είπε η Ρ. Αντωνοπούλου, «αυτό που χρειάζεται είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο, ώστε αυτά τα οποία είναι καταγεγραμμένα και αποδεδειγμένα να μπορέσουν πλέον να περάσουν στον πολιτικό διάλογο με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με τους θεσμούς». Διαβεβαιώσεις ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δεν θα γίνει αποδεκτή, έδωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου.

Στο διεθνές συνέδριο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί   Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών  Συνδικάτων, ο Πρόεδρος της   Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος  της Επιτροπής Απασχόλησης και  Κοινωνικών Υποθέσεων του   Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια  της Διεθνούς Οργάνωσης  Εργασίας. Επίσης  συμμετείχαν εκπρόσωποι  κοινωνικών εταίρων και  συνδικάτων από την Ελλάδα και  πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η   Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η  Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Σλοβακία καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί.

Όλοι, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαίωσαν τη σταθερή  αλληλεγγύη τους στον αγώνα της  χώρας μας για την επιστροφή της  στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο,  πυρήνα του οποίου αποτελούν οι  συλλογικές διαπραγματεύσεις.  Επισήμαναν ακόμη τις  καταστροφικές για τους  εργαζόμενους συνέπειες των  πολιτικών της λιτότητας και της  απορρύθμισης των εργασιακών   σχέσεων  και την ανάγκη αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.  Το συνέδριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών,  απετέλεσε σημαντική συμβολή   στην οικοδόμηση συμμαχιών για  την υπεράσπιση της Κοινωνικής  Ευρώπης, με ιδιαίτερη σημασία  ενόψει της επικείμενης μάχης για την επιστροφή των συλλογικών  διαπραγματεύσεων, την  αποκατάσταση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας.  

 
 

Ο Γ. Κατρούγκαλος, είχε ήδη τονίσει τον αντικειμενικό στόχο του συνεδρίου ενόψει της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι «τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιδιώκεται να αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην επερχόμενη εθνική διαπραγμάτευση για την αγορά εργασίας στη χώρα μας». «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων», υπογράμμισε κατά την έναρξη, το μεσημέρι της Παρασκευής:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)