to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 20.05.2015

Κοινωνία

Ανθρώπινο λάθος δείχνει το πόρισμα για την δολοφονική έκρηξη στα ΕΛΠΕ (ενημέρωση)

Αποδίδεται στην ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής - Χθες, Τρίτη, κατέληξαν ο υπάλληλος των ΕΛΠΕ Χαράλαμπος Δευτεραίος, 41 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ο εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Ραμαντάν Ντελιλάι, κάτω των 30 ετών, πατέρας ενός παιδιού


Ενημέρωση, Τετάρτη 20/5

Σε ανθρώπινο σφάλμα φαίνεται να αποδίδει τα αίτια της έκρηξης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος στα ΕΛΠΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, στο κείμενο του πορίσματος που παραδόθηκε χθες, Τρίτη, στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα μέλη της επιτροπής (τεχνικοί του διυλιστηρίου, εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξωτερικός πραγματογνώμονας) εντοπίζουν την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και την συνακόλουθη έκρηξη στην ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής, όπου και γίνονταν εργασίες συντήρησης το πρωινό της 8ης Μαΐου.

Κανονικά, η ακατέργαστη βενζίνη δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στον αγωγό και όλα φαίνεται να οδηγούν στην πλημμελή προετοιμασία των εγκαταστάσεων για την προγραμματισμένη συντήρηση. 

Εκτός από το πόρισμα των ΕΛΠΕ, εκκρεμούν δύο ακόμη πορίσματα, της Πυροσβεστικής, και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επομένως θα γίνει διασταύρωση από τρεις διαφορετικές πλευρές, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πραγματικά αίτια.

Χθες, Τρίτη, κατέληξαν ο υπάλληλος των ΕΛΠΕ Χαράλαμπος Δευτεραίος, 41 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ο εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Ραμαντάν Ντελιλάι, κάτω των 30 ετών, πατέρας ενός παιδιού.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους τέσσερις, οι δύο φαίνεται να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοι τους νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένοι. 

Στο μεταξύ, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ως απόρροια του τραγικού συμβάντος καθώς και λόγω των διοικητικών αλλαγών που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου στην επιχείρηση, προχώρησε στην ανακοίνωση νέου επικεφαλής της γενικής Τεχνικής Διεύθυνσης του ομίλου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Ψυχογυιό, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντα από την 1η Ιουνίου. 

Ο απερχόμενος γενικός τεχνικός διευθυντής, φέρεται σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, να αντικαθίσταται λόγω συνταξιοδότησης. Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το προσωπικό της επιχείρησης αποδίδει την τοποθέτηση του κ. Ψυχογυιού «στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δομής και των στόχων ενίσχυσης της Ασφάλειας και της Λειτουργίας των Διυλιστηρίων».

 

Ενημέρωση, Τρίτη 19/5

8.15 μ.μ.

Δύο είναι οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ, νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρεία και ο Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.

7.30 μ.μ.: Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, εξέπνευσε και δεύτερος από τους εργάτες που είχαν τραυματιστεί στο σοβαρό δυστύχημα στον Ασπρόπυργο.

Στο εργατικό δυστύχημα είχαν τραυματιστεί συνολικά 6 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Μετάλλου ν. Αττικής και των εργαζομένων, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Τα συλλυπητήρια τους στην οικογενεία του Μπάμπη Δευτεραίου εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δηλώνουν την αποφασιστική βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν την οικογένεια του Μπάμπη Δευτεραίου, πράγμα που θα κάνει, κατά δήλωσή της, και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης και ο Απ. Αλεξόπουλος υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την κατεπείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στα ΕΛΠΕ και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων, αναμένοντας γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση το πόρισμα της σχετικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση. Την ίδια ώρα τονίζουν την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα ΕΛΠΕ και εάν κριθεί αναγκαίο τον επανασχεδιασμό τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου τραγικού ατυχήματος στο μέλλον. (περισσότερα εδώ)

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.(περισσότερα εδώ)

 Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οτι "ο θάνατος του εργαζόμενου στα ΕΛΠΕ, Μπάμπη Δευτεραίου, μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μάη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου προσθέτει ακόμα ένα θύμα στο βωμό της κερδοφορίας του ελληνικού καπιταλισμού" και ζητάει από την εταιρία "να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει τις εκκλήσεις του σωματείου και των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις μονάδες των ΕΛΠΕ". (περισσότερα εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)