to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 30.10.2014

Διεθνή

Νεκρός από πυρά της αστυνομίας ο Παλαιστίνιος που πυροβόλησε τον ακροδεξιό Ισραηλινό

Ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς ονομαζόταν Μουάταρ Χιτζάζι, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με επίσημο ιστότοπο της Χαμάς, ήταν 32 ετών, είχε περάσει 11 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και είχε αποφυλακισθεί το 2012


Ένας Παλαιστίνιος που ήταν ύποπτος ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε χθες, Τετάρτη, έναν ακροδεξιό ισραηλινό ακτιβιστή στην Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε ανταλλαγή πυρών με την ισραηλινή αστυνομία, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

"Ο Παλαιστίνιος, ο οποίος ήταν ο κύριος ύποπτος της επίθεσης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώθηκε στην κατοικία του στη συνοικία Αμπού Τορ της Ιερουσαλήμ από μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έπειτα από ανταλλαγή πυρών", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Μίκι Ρόζενφελντ.

Ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς ονομαζόταν Μουάταρ Χιτζάζι, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με επίσημο ιστότοπο της Χαμάς, ήταν 32 ετών, είχε περάσει 11 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και είχε αποφυλακισθεί το 2012.

Κατηγορούνταν ότι πυροβόλησε από μια μοτοσικλέτα έναν Ισραηλινό ακροδεξιό ακτιβιστή, τον Γεχούντα Γκλικ, ηλικίας περίπου 50 ετών, τον οποίο τραυμάτισε σοβαρά χθες το βράδυ στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Ο Γεχούντα Γκλικ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια για να μπορούν οι εβραίοι να προσεύονται πάνω στο Όρος του Ναού, τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού όπου βρίσκεται η Πλατεία των Τζαμιών, ο τρίτος ιερότερος χώρος του ισλάμ. Η ισραηλινή αστυνομία τον έχει επανειλημμένα εκδιώξει από την πλατεία των Τζαμιών.

Ο Γκλικ δέχθηκε την επίθεση ενώ πήγαινε να συμμετάσχει σε μια συζήτηση στο Κέντρο Κληρονομιάς του Μεναχέμ Μπέγκιν (από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ) πάνω στο Όρος του Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το καθεστώς της Πλατείας των Τζαμιών αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης. Οι μουσουλμάνοι ανησυχούν ότι η ισραηλνή κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει στους εβραίους να προσεύχονται εκεί, κάτι που ως τώρα δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν. Εκφράζουν φόβους πως μια τέτοια έγκριση θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την καταστροφή των τζαμιών για να οικοδομηθεί ο τρίτος εβραϊκός ναός.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε και πάλι τη Δευτέρα πως δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς αυτού του ιερού τόπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)