to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα, δύσκολη, αλλά αξιοπρεπής και απαραίτητη αρχή για την Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολύ μεγάλο έργο. Έχουμε μπροστά μας πολύ σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση και δουλειά πολλή, για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που απαιτούνται για να γίνει η χώρα μας ένα αξιοσέβαστο κράτος της Ε.Ε και της Ευρωζώνης.


Οι κακές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα. Με την έναρξη των συζητήσεων της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους μας, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ποταμιού, προσπάθησαν να προκαλέσουν φόβο και πανικό, κινδυνολογώντας και επιχαίροντας για τα «κακά» που θα συμβούν στη χώρα μας. Οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης μετά τις εκλογές, έδειξαν πως οι παρεμβάσεις του τύπου «βάστα γερά Γερούν» και «ο Θεός να βάλει το χέρι του», προκάλεσαν μάλλον οργή και αποδοκιμασία σε πολλούς συμπολίτες μας. Αυτή την ώρα, όσοι δεν μπορούν να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, τουλάχιστον ας μην τη βλάπτουν. 

Στο πρωτόγνωρο κλίμα των πρώτων μετεκλογικών ημερών, χρειάζεται μία ψυχραιμότερη πολιτική ανάλυση. Κι αυτή μας λέει απλά πως είμαστε στην αρχή μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Η διαδρομή μιας διαπραγμάτευσης περνά από στιγμές έντασης και χαλάρωσης. Αυτό που πρέπει να παραμένει σταθερό είναι ο στόχος μας, που είναι σαφώς καθορισμένος. Η δική μας γραμμή είναι «λιτότητα τέλος». Θέλουμε ανάπτυξη. Επίσης είμαστε σαφείς ότι τόσο η διαδικασία συζήτησης, όσο και η λύση στην οποία θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, θα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Θέλουμε οι πολιτικοί να συζητούν με τους πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες. Θέλουμε λύση και όχι ρήξη, γιατί συμφέρον και της Ελλάδας και των εταίρων της είναι η λύση. 

Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό. Είναι καρπός μιας προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει από το 2010, από την υπογραφή του Μνημονίου. Μία προσπάθεια διαρκείας, με δύο άξονες: πρώτον, να δείξουμε το αδιέξοδο των πολιτικών ακραίας λιτότητας, που πλήττουν ολοένα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, να κάνουμε γνωστές τις προτάσεις μας, αναλύοντας και εξειδικεύοντας όλο και πιο πολύ. Σήμερα, σημαντικός αριθμός κορυφαίων οικονομολόγων θεωρεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λογικότερες και ρεαλιστικότερες από την δογματική εμμονή της Γερμανίας και των συμμάχων της στη λιτότητα και την ακραία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Η αλλαγή κλίματος στην διεθνή σκηνή, κορυφώθηκε με την εντυπωσιακή δήλωση Ομπάμα υπέρ του τέλους της λιτότητας στην χώρα μας. 

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολύ μεγάλο έργο. Έχουμε μπροστά μας πολύ σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση και δουλειά πολλή, για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που απαιτούνται για να γίνει η χώρα μας ένα αξιοσέβαστο κράτος της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Πρέπει να πολεμήσουμε διαφθορά, κακοδιοίκηση, φοροδιαφυγή, πελατειακές σχέσεις, ολιγάρχες, διαπλοκή, καρτέλ και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Σ΄ αυτά τα πλαίσια θα επανεξεταστούν προφανώς και ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα όταν άπτονται στρατηγικών τομέων όπως η ενέργεια. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν έλθει στην Ελλάδα, ακύρωσε στην Ολλανδία, ως υπουργός Οικονομικών, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του φυσικού αερίου. Δεν βλέπω γιατί στην Ελλάδα πρέπει να ξεπουλιούνται τα πάντα. Ορισμένοι έχουν στρεβλή εικόνα του τι σημαίνει «ιδιωτική επένδυση». Για εμάς, ιδιωτικές επενδύσεις είναι νέες επιχειρήσεις, που εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες και όχι άνευ όρων παράδοση έτοιμων και λειτουργικών στρατηγικών μονάδων σε ιδιώτες, «με το κλειδί στο χέρι». Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική στους υγιείς επενδυτές, μέσω μιας βαθιάς μεταρρύθμισης σε διοίκηση και φορολογικό σύστημα, που φιλοδοξούμε να γίνει δίκαιο, απλό και σταθερό. 

Τις επόμενες ημέρες, το κυβερνητικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια η ΕΕ ζητά χρόνια τώρα, ώστε η χώρα μας να γίνει ένα «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος με κανόνες και δικαιοσύνη. Δεν θα περιλαμβάνει τις καταστροφικές συνταγές της Τρόικας, που είναι εκτός ευρωπαϊκού δικαίου και συνθηκών και που, δυστυχώς, είναι ο μόνος «θεσμός» που αναγνώριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί άφηνε τους ολιγάρχες υποστηρικτές τους στο απυρόβλητο. 

Οι στιγμές είναι αναμφίβολα δύσκολες, αλλά η νέα κυβέρνηση προσφέρει στη χώρα, επιτέλους, μία νέα, αξιοπρεπή αρχή, που της αξίζει.

*Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)