to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 26.06.2013

Οικονομία

Νέα διεθνής καταδίκη για την Ελλάδα των Μνημονίων και ρεσιτάλ υποκρισίας από τους μεγαλοεργοδότες και το Υπουργείο Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε χθες το διεθνές σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) με θέμα τις «Πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης απασχόλησης στην Ελλάδα: Ποιες Προοπτικές;».


Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΟΕ, πρόεδροι και επικεφαλής των βασικών παραγωγικών φορέων της χώρας και ακαδημαϊκοί με ειδίκευση τις εργασιακές σχέσεις και τις πολιτικές απασχόλησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ο βασικός στόχος του σεμιναρίου που ολοκληρώνεται σήμερα είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά εργασίας.  Στο σεμινάριο μίλησαν επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, καθώς και ο Guy Rider Γενικός Διευθυντής του ΔΟΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο πραγματοποιείται σχεδόν 10 μέρες μετά την διεθνή καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΟΕ (με το μηχανισμό του ILO Observations) για την παραβίαση 13 βασικών διεθνών συμβάσεων εργασίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΔΟΕ για την Εφαρμογή των Συμβάσεων και Συστάσεων Εργασίας (Committee of Experts on the Application of Conventions and Recommendations) στην Ελλάδα παρατηρούνται πολυάριθμες παρεμβάσεις σε συλλογικές συμβάσεις, στην αυτονομία των διαπραγματευόμενων εταίρων καθώς και μια σοβαρή αποδυνάμωση του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της υλοποίησης των δανειακών συμβάσεων με την Τρόικα. Η Επιτροπή επίσης υπενθύμισε ότι οι παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται να επιβάλλονται μόνο ως κατ’ εξαίρεση μέτρο, περιορισμένο στην ένταση και τη διάρκεια της εφαρμογής του, εφόσον συνοδεύονται από τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης για την προστασία του επιπέδου ζωής των εργαζομένων. Η απολογία του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στο ΔΟΓ κινήθηκε στη γνωστή κατεύθυνση ότι η κρίσιμη οικονομική κατάσταση και οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο δεν αφήνουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από τη θέσπιση νομικών μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια το επιχείρημα της κυβέρνησης  οι παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κατάργηση του ΟΕΚ/ Εργατικής Εστίας, η απαξίωση του ΟΜΕΔ, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση κτλ. δικαιολογούνται και θα συνεχιστούν.

Στο πλαίσιο της καταδίκης της χώρας η εναρκτήρια ομιλία του χθεσινού σεμιναρίου έγινε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος δεν είπε τίποτα για τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντίθετα, αφού εξήρε την αυτοσυγκράτηση και την υπευθυνότητα των ανέργων και των εργαζόμενων της χώρας να ανέχονται τα κυβερνητικά μέτρα της φτώχειας και της καταστροφής, ανέφερε ότι το Υπουργείο καταβάλλει σημαντική προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προσπαθειών αυτών, όπως τόνισε είναι η αύξηση των εισακτέων σε σχολές μαθητείας και τα προγράμματα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας. Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκμετάλλευσης που υφίστανται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Όσον αφορά στο ΣΕΠΕ από τις 381 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες προβλέπονταν από άλλους νόμους, οι 330 καταργήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες διατάξεις (Ν. 4024/ 2011). Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO) για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Ελλάδα «ο αριθμός των Επιθεωρητών Εργασίας είναι πολύ χαμηλός με δεδομένο τον αριθμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων (κυρίως των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων) και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν νόμιμα και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.»

Τα μαγικά νούμερα και τα ευχολόγια του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της ανεργίας και της κακοπληρωμένης ή και απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Το Υπουργείο εξακολουθεί να προωθεί και να υλοποιεί πρακτικές υπεξαίρεσης των εσόδων της χώρας μας προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών και εις βάρος των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων, καταληστεύοντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιταγών εισόδου, μαθητείας και επαγγελματικής εμπειρίας. Χαρακτηριστικό και σκανδαλώδες παράδειγμα αποτελεί η επιδότηση των μεγαλοξενοδόχων μέσω του ΕΣΠΑ («Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών»). 

Στο πλαίσιο της υποστελέχωσης του ΣΕΠΕ (εξαιτίας και του 4024/2011 για την υποχρεωτική οριζόντια μείωση των θέσεων εργασίας του δημόσιου τομέα) καταργείται στην πράξη η ΚΥΑ16802/667/27-08-2010 (Φ.Ε.Κ 1345/Τ.Β ́/31-08-2010), «Όροι και προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών/μαθητών Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Πως είναι δυνατόν λοιπόν, το υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ να ελέγξει και να εφαρμόσει την εν λόγω ΚΥΑ, που προβλέπει ποσόστωση των πρακτικά ασκούμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις; Η συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπει ότι το ποσοστό των ασκούμενων, που τοποθετούνται σε κάθε ξενοδοχείο, δεν δύναται να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού του και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος». Έτσι διατηρείται, ακόμη και σε περιόδους όπως η σημερινή που παρατηρείται σημαντική αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, το φαινόμενο των ευρωπαίων αλλοδαπών πρακτικά ασκούμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις με εξαιρετικά χαμηλά αμοιβές και παρατεταμένα ωράρια και προκειμένου να μην γίνεται πρόσληψη εργαζομένων με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία των νέων της χώρας φανερώνεται και από το γεγονός ότι με την εν λόγω ΚΥΑ οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με Σχολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρακτική άσκηση αλλοδαπών σπουδαστών − μαθητών – φοιτητών.

Επιπλέον συνεχίζονται οι περικοπές στη χρηματοδότησης των τουριστικών σχολών του πρώην Ο.Τ.Ε.Κ. και η υποκατάσταση των τουριστικών σπουδών με ολιγόωρα προγράμματα «κατάρτισης», γεγονός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Με τα voucher για τον τουρισμό η δυνατότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 5 ατόμων, να χρησιμοποιούν άνεργους «πρακτικά ασκούμενους» σε επιπλέον ποσοστό 30%...! Αν συνυπολογιστεί η ποσόστωση 17% που προβλέπεται από το άρθρο 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 16802/667/27-08-2010 (Φ.Ε.Κ 1345/Τ.Β ́/31-08-2010), «Όροι και προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών/μαθητών Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το συνολικό ποσοστό «πρακτικά ασκούμενων» φθάνει το 47%...! Πώς επομένως αντιλαμβάνεται ο κος Βρούτσης αυτό που είπε χθες στο τέλος της ομιλίας του ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη απασχόληση; Συμπερασματικά, μία ξενοδοχειακή μονάδα με 50 εργαζόμενους αποκτά πλέον την «νόμιμη» δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον συνολικό αριθμό των είκοσι τριών (23) «πρακτικά ασκούμενων», μην προχωρώντας στην κανονική πρόσληψη 23 άνεργων εργαζομένων… 

Τα ζητήματα αυτά φυσικά δεν αναφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο του ΣΕΤΕ στο χθεσινό σεμινάριο, ο οποίος περιχαρής τόνισε ότι για τις 10.000 θέσεις που προβλέπονται για το πρόγραμμα των επιταγών εισόδου στον τουρισμό κατατέθηκαν 52.250 αιτήσεις, όταν η ανεργία των νέων ξεπερνά το 62%. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ (κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος) αναφέρθηκε για το δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι εξαγγελίες του παλιού καιρού και οι στρουθοκαμηλισμοί τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποδέσμευσης από εργαλεία ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν πλέον, χαρακτηρίζοντας την εθνική γενική συλλογική διαπραγμάτευση ως ‘αδειανό πουκάμισο’. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)