to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 05.12.2014

Κοινωνία

26η ημέρα απεργίας πείνας: Λιποθυμικό επεισόδιο είχε την Πέμπτη ο Ν. Ρωμανός (ενημέρωση)

Οριακή η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται στην 26η ημέρα της απεργίας πείνας. Χθες το απόγευμα υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά από παρέμβαση των γιατρών. Την ίδια ώρα, ενισχύεται το κύμα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας


Το hashtag στο twitter: #NRomanos - Όλες οι σχετικές εξελίξεις και οι δράσεις-δηλώσεις αλληλεγγύης: nikos-romanos  και στην ανάρτηση "Εξαπλώνονται οι κινήσεις αλληλεγγύης στο Ρωμανό, σε ολόκληρη τη χώρα (συνεχής ενημέρωση)"

Παρασκευή 5/12

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει «ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει».

Φωτογραφία από τους αστυνομικούς που φρουρούν το δωμάτιο του Ν. Ρωμανού στο «Γ. Γεννηματάς». Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με κινητοποίησή τους παρέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στα χέρια του απεργού πείνας (διαβάστε αναλυτικά)

Ο συνήγορος του Ν. Ρωμανού ζητεί, με αίτηση που υπέβαλε την Πέμπτη το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αναιρεθεί το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο σκεπτικό της αίτησης αναφέρεται ότι η ιδιότητά του Νικου Ρωμανού ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία και έτσι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει ο ανακριτής. 

Σχετικά δημοσιεύματα:

Στο Γενικό Λογιστήριο η τροπολογία για τη φοίτηση κρατουμένων εξ αποστάσεως // Ψήφισμα της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας - Απορρίφθηκε από Καμίνη /Αλέξης Τσίπρας: Η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού δεν αποτελεί υπόθεση απλώς δική του και των οικείων του, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας // Ο Δήμος Μούτσης δεν «μασάει» τα λόγια του για την υπόθεση Ρωμανού //  Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Άνθρωποι σαν τον Ρωμανό καθρεφτίζουν την αμηχανία και την ανημπόρια μας» // Κείμενο του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Πέμπτη 4/12

20:00 Υπό κατάληψη το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων από αλληλέγγυους/ες στο Ν. Ρωμανό (Ενημέρωση εδώ)

Embedded image permalink

Το κατειλημμένο κτίριο της ΓΣΕΕ, το βράδυ της Πέμπτης. Ισχυρή αστυνομική παρουσία έχει θέσει σε κλοιό το κτίριο.

19:30 Λιποθυμικό επεισόδιο είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, ο 21χρονος έχασε τις αισθήσεις του, επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του που θεωρούνταν αναμενόμενη από τους γιατρούς του Γ. Γεννηματάς, με δεδομένη τη χαμηλή αρτηριακή πίεση στον οργανισμό του έπειτα από 24 ημέρες απεργίας πείνας. Η ανάταξή του έγινε με επιτυχία από τους θεράποντες ιατρούς, ωστόσο πλέον οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τον οργανισμό του να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

-------------------------------------------------------

Νέα αίτηση για παροχή εκπαιδευτικής άδειας:

Να αναιρεθεί το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητεί ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης με αίτηση που υπέβαλε σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο σκεπτικό της αίτησης αναφέρεται ότι η ιδιότητά του Νικου Ρωμανού ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία και έτσι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει ο ανακριτής.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης του Ρωμανού, πίσω από το «όχι» του δικαστικού Συμβουλίου για εκπαιδευτική άδεια οχυρώνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Περιορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση για σπουδές μέσα από το κελί που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Τρίτη.

Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού απέστειλαν επιστολή-απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση της υγείας του 21χρονου κρατούμενου, που συνεχίζει τον αγώνα του διανύοντας την 24η μέρα απεργίας πείνας, επιδεινώνεται δραματικά και δεν αποκλείεται να μεταφερθεί σε θάλαμο υψηλής φροντίδας. Για τοναπεργό πείνας μίλησε χτες στο "Κόκκινο" η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου τονίζοντας: "Επιβεβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του Ν. Ρωμανού - Ψέματα οι ισχυρισμοί ότι σιτίζεται με τροφή σε υγρή μορφή". «Είναι 24 ημέρες μόνο με νερό, δεν παίρνει υγρή τροφή και ορό και ούτε και θα βάλει. Αυτή είναι η θέση του και είναι αμετάκλητη» είπε ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, στην τελευταία επαφή που είχαν με τη διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής του Γεννηματάς νωρίτερα, τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πολύ πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Σχετικές εξελίξεις: 

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά απέρριψε το αίτημα Ρωμανού (διαβάστε περισσότερα για το σκεπτικό της απαράδεκτης απόφασης) για εκπαιδευτική άδεια.

Επιμένει ο Αθανασίου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, αγνόησε την ουσία της υπόθεσης του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού και προανήγγειλε ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα από τη φυλακή. Έξαλλος με αυτές τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης είναι ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, όπως δήλωσε στο thetoc.gr. Ερμηνεύοντας τα λόγια του υπουργού αλλά και τη... λύση που προωθεί στο αίτημα του νεαρού κρατούμενου για εκπαιδευτικές άδειες, ο Γιώργος Ρωμανός, είναι κατηγορηματικός: «Δεν τους νοιάζει που ο Νίκος πεθαίνει... Αυτό που πρότεινε για σπουδές με αλληλογραφία και εξ αποστάσεως δεν υπάρχει στην ουσία». Όταν δε ρωτήθηκε αν τελικά συναντήθηκε ή πρόκειται να συναντηθεί με τον κύριο Αθανασίου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι αναζητεί τηλεφωνικά τους γονείς του απεργού πείνας αλλά δεν τους βρίσκει, ο κος Ρωμανός ήταν κατηγορηματικός: «Πρόκειται για προφάσεις... του είχα αφήσει ένα τηλέφωνο, της αδερφής μου, γιατί όπως ήμουν ούτε καν θυμόμουν το νούμερο μου... δεν μας έψαξε ποτέ... αν ήθελε πράγματι να μας πει κάτι πολύ εύκολα μπορούσε να μας βρει... Εγώ να ξέρετε δεν θα τον παρακαλἐσω. Δεν θα πάω γονατιστός, στα τέσσερα, για να βγούμε μαζί φωτογραφία στο υπουργείο του, για να τον παρακαλέσω».

Σε επιστολή του ο Νίκος Ρωμανός αναφέρει ότι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ήταν εμμέσως πλην σαφώς υπαγορευμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει πίσω, ούτε αποδέχεται την πρόταση για εξ αποστάσεως φοίτηση.

«Η άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά  στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθήσει τα μαθήματά στη σχολή του αποτελεί μια απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ' ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης» τονίζει.

Έκκληση προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ώστε, όπως σημείωσε, «να αναληφθεί γρήγορα μία πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η υπόθεση του Ρωμανού».

Διαβάστε τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών εδώ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)