to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 20.04.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Ναυτική τραγωδία στη Ν. Κορέα: Το πλήρωμα ανησυχούσε για τις σωστικές λέμβους

Ανησυχία του πληρώματος για τα σωστικά μέσα του πλοίου που ναυάγησε στη Νότια Κορέα προκαλώντας μια μεγάλη ναυτική τραγωδία αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ των ελεγκτών θαλάσσιας κυκλοφορίας και του πλοίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ακτοφυλακή της χώρας. Οι δύτες έχουν ανασύρει ως τώρα μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν 476 άνθρωποι.


Φωτοβολίδες διακρίνονται πάνω από την περιοχή όπου ναυάγησε το νοτιοκορεάτικο φέρι Sewol, καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, στις 9:25 το πρωί οι ελεγκτές είπαν στον 69χρονο πλοίαρχο να «αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να απομακρύνει τους επιβάτες» και ότι θα έπρεπε να «λάβει την τελική απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εκκένωση του πλοίου».

Από τη συνομιλία προκύπτει ότι το πλήρωμα του πλοίου ανησυχούσε ότι δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν όλους τους επιβάτες. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ο πλοίαρχος και κάποια μέλη του πληρώματος μπήκαν τις σωστικές λέμβους πριν από τους επιβάτες.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέα Γιανγκ Τζουνγκ ζιν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μόκπο ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαίωσει ότι δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών.

«Προσπαθούμε να μάθουμε εάν υπήρξε επιπλέον αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως οι εισαγγελικές αρχές θέλουν να παρατείνουν την κράτηση του πλοιάρχου και των άλλων δύο αξιωματικών καθώς επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Στο μέτωπο της επιχείρησης των σωστικών συνεργείων, οι δύτες έχουν ανασύρει μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν 476 άνθρωποι.

Χρειάστηκαν τρεις ημέρες προκειμένου οι 500 δύτες, που δίνουν μάχη ενάντια στα ισχυρά ρεύματα και τη σχεδόν μηδενική ορατότητα, να μπορέσουν να αρχίσουν να ανασύρουν τις σορούς από το ναυάγιο, γεγονός που επιτρέπει να αρχίσει η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από τις οικογένειες.

Ν .Κορέα: Θρήνος χωρίς τέλος για τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 58 νεκρούς και 244 αγνοούμενους, στην πλειονότητά τους εφήβους που πήγαιναν σχολική εκδρομή.

Οι δύτες ανέσυραν χθες τις τρεις πρώτες σορούς από το πλοίο αφότου έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών. Σήμερα ανέσυραν άλλες 16 σορούς.

Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε σκηνές στο λιμάνι του νησιού Τζίντο, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, όπου οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο.

Ορισμένοι εξέφρασαν το θυμό τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους προκειμένου να διεξαχθούν τεστ DNA, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βυθισμένο πλοίο. «Εμείς τους ζητάμε να σώσουν τα παιδιά μας. Δεν σκεφτόμαστε τα τεστ DNA» είπε η Τσανγκ Χιε Σοοκ, μητέρα ενός μαθητή που αγνοείται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)