to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 04.06.2013

Πολιτική

Naomi Klein: Το δόγμα του Σοκ εφαρμόζεται στην Ελλάδα

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας Naomi Klein όπου και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον Κοινωνικό χώρο “Μικρόπολις”


Η κ. Klein αναφέρθηκε στην εφαρμογή του δόγματος του Σοκ στην Ελλάδα, στον ρόλο των ΜΜΕ, στην εμπειρία της από το δάσος των Σκουριών, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

“Από την αρχή της κατάρρευσης της οικονομίας το 2008 βλέπουμε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση για να γίνει ακριβώς αυτό που περιέγραψα στο Δόγμα του Σοκ” ανέφερε και προσέθεσε πως γίνεται χρήση της οικονομικής κρίσης προκειμένου να περάσουν πολιτικές που θα ήταν αδύνατο σε περίοδο που δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.

“Αυτό το βλέπουμε ανεπιφύλακτα στην Ελλάδα” είπε.

“Είναι ένα παράδειγμα δόγματος του Σοκ” είπε και διευκρίνισε πως αυτό στην κρίση λειτουργεί με το πλεονέκτημα που έχουν οι ελίτ να σπέρνουν τον φόβο και μετά να προβάλλονται ως οι μοναδικοί που έχουν απαντήσεις.

“Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός τα πιστεύει” είπε και αναφέρθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού από την αρχή της κρίσης.

Επιπλέον υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχει και “κρίση δημοκρατίας”.

“Τώρα η Ελλάδα είναι στο επόμενο βήμα , δηλαδή σε εκείνο που χρησιμοποιείται η κρίση για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας σφαίρας” τόνισε. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πώληση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε πολύ μικρότερη αξία από την πραγματική τους.

“Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν εναλλακτικές στις οποίες ο κόσμος θα πιστέψει” τόνισε.

Αναφερόμενη στην λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα υποστήριξε ότι “βοηθούν στην διασπορά ενός είδους τρομοκρατίας στον κόσμο δηλαδή ότι αν είναι ανυπάκουοι και αντιδράσουν στα μέτρα λιτότητας θα έρθει η “αποκάλυψη”.

“Ο ρόλος των Μέσων δεν είναι να παρουσιάζουν μόνο την πλευρά των ισχυρών” τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης που θα παρουσιάζουν τις ιστορίες των εναλλακτικών παραδειγμάτων που ξεπηδούν στην Ελλάδα.

“Υπάρχουν πολλές περισσότερες εναλλακτικές από αυτές που έχουν δοθεί στον λαό” είπε.

Σχετικά με την επίσκεψη της στο δάσος των Σκουριών και την αντιμετώπιση της από τις αρχές και τους security η κ. Naomi Klein τόνισε πως “Αντίστοιχη επιτήρηση έχω ξαναζήσει μόνο στην Γάζα.

“Είναι γεγονός, είναι αλήθεια” τόνισε.

Σε ερώτηση του alterthess.gr σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού επισήμανε πως “ήταν καταστροφικό σε χώρες που έγινε” και προσέθεσε πως “είναι απίστευτο αν δείτε τι έκανε η Suez στο Μπουένος Άιρες”.

“Είναι ένα τεστ τόνισε για το αν εσείς θα αποδεχθείτε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή” είπε.

“Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί προς το κέντρο” απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην χώρα και προσέθεσε πως “θα ήταν καταστροφή” αν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε την εντύπωση στον κόσμο ότι είναι ίδιος με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Επιπλέον τόνισε πως αν υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την αναπαραστήσει και μπορεί να δημιουργήσει την ελπίδα στην χώρα, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, για να υπάρξει μια εναλλακτική λύση σε αυτού του είδους την σημερινή συντηρητική απάντηση στην κρίση.

Η κ. Klein επισήμανε πως “δεν θα πω εγώ τι να ψηφίσει ο καθένας και ποιος είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Αυτό είναι ζήτημα των Ελλήνων” και προσέθεσε πως είναι ζήτημα όλων των δυνάμεων που αντιμάχονται την πολιτική της λιτότητας να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν μια άλλη εναλλακτική.

Τέλος όσον αφορά την εξέγερση στην Τουρκία χαρακτήρισε την κινητοποίηση του λαού της Τουρκίας ως μια “μάχη για το κατά πόσο τα χρήματα θα μπορούν να ελέγχουν όλες τις πτυχές της ζωής μας ή θα μπορούμε να υπερασπιστούμε κάποιες από αυτές”, η οποία κάνει τους ανθρώπους “πιο θαρραλέους”.

Της Κατερίνας Μπακιρτζή

Δείτε όλη την συνέντευξη

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)