to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

"Να σβήσουμε τα σύνορα - να νικήσουμε το φόβο - να μη γίνει ο κόσμος φυλακή": Ο Νασίμ Λομανί μιλά στο left.gr

Συνέντευξη: Νασίμ Λομανί, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ


Η μέρα για την έναρξη του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ πλησιάζει. Θα διεξαχθεί στις 4-5-6 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Για τα του φεστιβάλ, αλλά και για τα προβλήματα των μεταναστών στην Ελλάδα, συζητάμε μ’ έναν από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές της αριστεράς (και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ) τον Νασίμ Λομανί.

Με τον Νασίμ συζητάμε μια πλειάδα από θέματα. Από τα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα στο χώρο του φεστιβάλ μέχρι τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για τον Νασίμ η πάλη για ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών βρίσκεται στην καρδιά της πάλης για μια δημοκρατική και σοσιαλιστική κοινωνία. Τα κέντρα κράτησης μεταναστών (στην πραγματικότητα στρατόπεδα συγκέντρωσης) εκφράζουν με τον πιο μελανό τρόπο αυτήν την αλήθεια:

«Στο ζήτημα των κέντρων κράτησης διασταυρώνεται ό,τι έχει σχέση με τα δικαιώματα. Δεν φτιάχτηκαν αυτά τα στρατόπεδα για να φυλακίσουν μόνο τους μετανάστες. Θα έρθει και η σειρά και των υπόλοιπων «μη χρήσιμων». Είτε αυτοί μπορεί να είναι χρήστες είτε είναι οροθετικές γυναίκες, άνεργοι, άνθρωποι που χρωστούν στο κράτος».

Ο πυρήνας της σκέψης του Νασίμ είναι ότι:

«Οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν δικαιώματα αν δίπλα τους υπάρχουν μετανάστες που δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα. Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να είναι μια κοινωνία ισορροπημένη, μια κοινωνία που λειτουργεί, αν δίπλα τους υπάρχει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, αν η αστυνομία αντιμετωπίζει με άσχημο τρόπο τους μετανάστες ή αν υπάρχουν κάποιοι που βγαίνουν τα βράδια και μαχαιρώνουν ανθρώπους στους δρόμους».

Δείτε αυτή την πυκνή (και μόλις 25λεπτης διάρκειας) συνέντευξη μ’ έναν ακτιβιστή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Και όχι θεωρητικά. Αλλά πρακτικά, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για ίσα δικαιώματα ελλήνων και μεταναστών εργατών. Μιας υπόθεσης δηλαδή που αφορά όλους μας, όσους ανήκουμε στον κόσμο της εργασίας…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)