to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 29.06.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Συνταρακτικό θα είναι το μήνυμα του δημοψηφίσματος

Σαφώς υπέρ του "όχι" στο ερώτημα του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των θεσμών, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη, δεν αφήνει ο λαός να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά".


Ο Ν. Βούτσης προέβλεψε ότι το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι "συνταρακτικό" εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ελληνικών προτάσεων για μια "έντιμη συμφωνία" που θα επιτευχθεί αμέσως μετά.

Απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το δημοψήφισμα είναι επιλογή "επιτακτική και χρήσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας" καλώντας όλα τα κόμματα να ψηφίσουν τη σχετική απόφαση, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις και επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον λαό " να ασκήσει την λαϊκή κυριαρχία με άμεσο τρόπο".

Αναφερόμενος στη στάση των θεσμών, ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι "είναι αδιανόητη η πλήρης έλλειψη σεβασμού στις διαδοχικές λαϊκές εντολές", ενώ αναφερόμενος στα ακόμα και σήμερα συζητούμενα σενάρια για πολιτικές αλλαγές αναρωτήθηκε αν η στάση των θεσμών και ο τρόπος απόρριψης των ελληνικών προτάσεων είναι "αλαζονεία, ανοησία ή και τα δύο";

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι με το δημοψήφισμα "απαντούμε στις προσπάθειες να συνταγματοποιηθεί η λιτότητα στην Ε.Ε.", σχολιάζοντας ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε πως υπάρχει μονόδρομος", όπως και ότι η χώρα έχει μόνο υποχρεώσεις και χρέη κι οι θεσμοί της είναι περιορισμένης ευθύνης. "Δεν δεχόμαστε να λειτουργήσουμε εθελόδουλα και να αποδεχόμαστε περιορισμούς της λαϊκής κυριαρχίας" επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά στο θέμα του χρέους και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Ν. Βούτσης τα προκάλεσε να μιλήσουν για τη λάθος συνταγή του Μνημονίου και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη των θεσμών, το 2022 το χρέος θα παραμένει στο 140% του ΑΕΠ, εξέλιξη που θα σημάνει παράταση των μνημονιακών πολιτικών και για μετά από τα επόμενα 7 χρόνια. "Η λιτότητα και η περιορισμένη κυριαρχία σε μόνιμη βάση δεν είναι αποδεκτά" τόνισε ο Ν. Βούτσης καταλήγοντας ότι "κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας, αδιέξοδα δεν υπάρχουν".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)