«Σήμερα είμαστε στο ναδίρ» ακριβώς το ότι «η κυβέρνηση ομνύει στην βιωσιμότητα του χρέους, κυρίως ο κ. Βενιζέλος, αυτό είναι και η μεγάλη αυτοπαγίδευση που οδήγησε στα χαμηλά ποσοστά που έδειξε η δημοσκόπηση του σταθμού σας». Επιπλέον έχει οδηγήσει αυτή η θέση σε πλήρη αποδοχή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ε.Ε. και γι' αυτό και το ραντεβού με τη Μέρκελ». Μιλώντας στο πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι «είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τη λύση θα τη δώσει η Μέρκελ».

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει αλλάξει «όχι ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά ο συσχετισμός απόψεων» σήμερα δηλαδή συζητιούνται απόψεις που παλιότερα δεν ετίθεντο καθόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με όλους τους επίσημους θεσμούς της Ε.Ε. αλλά ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται "να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα".

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "βασίζεται στην πλήρη ριζική ριζοσπαστική αναδιανομή για τα πρώτα δύο χρόνια για να αποσοβηθεί η εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή και να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας". Ο Ν. Βούτσης περιέγραψε το πλαίσιο των συνομιλιών του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους ηγέτες  διευκρινίζοντας ότι περιλαμβάνει θέματα που έχουν σχέση «με τα 300 δις που είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Γιούνκερ για την ανεργία, τα 400 ευρώ για τη μόχλευση του Ντράγκι, με τη συζήτηση που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο για μία μερική χαλάρωση έξω από το σύμφωνο σταθερότητας. Η συζήτηση αυτή είναι εφικτή πλέον μέσα  από μία πίεση των κοινωνιών».

Ο Ν. Βούτσης συμφώνησε απόλυτα με τον οικονομολόγο, Κ. Λαπαβίτσα, καθώς το σημείο αυτό αποτελεί γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα, όχι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προϋπόθεση για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν συνδέεται το ΤΧΣ με τη διαπραγμάτευση, γιατί τα λεφτά αυτά έχουν προστεθεί στο χρέος κάτι που επιβεβαίωσε μόλις χθες αρμόδιος παράγοντας της Ε.Ε. ότι τα 11 δις του ΤΧΣ είναι η ελληνική κυβέρνηση  υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους. Όπως αντίστοιχα δεν συνδέονται με τη συζήτηση για το χρέος, και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ». «Αποφασιστική τομή είναι η διαγραφή του μεγάλου μέρους του χρέους μέσα από ένα μείγμα ρυθμίσεων και αποφάσεων που θα ληφθούν» σε συμφωνία θα γίνει αυτό αλλά δεν είναι θέμα καλών προθέσεων».

Η κριτική που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται "τη μεγάλη σημασία που έχει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων. Αν στην Ελλάδα δοθεί ένα σήμα αλλαγής πολιτικών συσχετισμών είναι υποχρεωμένοι ο κ. Άσμουσεν και ο Ντράγκι, να το δεχθούν, να το προσμετρήσουν και να πάνε σε συμβιβασμό".

Τέλος τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη  απαντά στο σήμερα» και στην κριτική που ασκήθηκε το 2012 ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει χρόνο. Θα είμαστε μαζί με τις πολιτικές που δίνουν ζωή και προοπτική στους λαούς της και όχι με τις αγορές». «Θα ξεκινήσει μια νέα σελίδα και στην Ε.Ε. μαζί με το λαό θα παίρνουμε τις αποφάσεις». Επεσήμανε κλείνοντας ότι «το Σύνταγμα και η δημοκρατία παρέχουν τις δυνατότητες επίλυσης όλων των πολιτικών θεμάτων. Θα νικήσουμε στη σύγκρουση και θα επιδιώξουμε τη ευρύτατη λαϊκή συναίνεση. Οπωσδήποτε θα εκφραστεί η διεύρυνση αυτή στα ψηφοδέλτια των εκλογών, χωρίς όμως να θίγεται το αίσθημα περί ηθικής πολιτικής. Δεν θα γίνουμε πλυντήριο απόψεων και προσώπων».

Χαρακτηριστική ήταν η διγλωσσία της Ν.Δ. όπως εκφράστηκε σήμερα στα ενημερωτικά τηλεοπτικά πάνελ με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης των χρημάτων από το ΤΧΣ. Ενώ στο ένα κανάλι (ΣΚΑΙ) η Μ. Σπυράκη δήλωνε ότι υπάρχει το «μαξιλάρι του ΤΧΣ» που μπορεί να  χρησιμοποιηθεί και « έχουμε δανειστεί στο όνομα του ελληνικού λαού γι' αυτό», σε άλλο κανάλι (Mega) η κ. Βόζενμπεργκ ισχυριζόταν ότι τα λεφτά αυτά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, «δεν μπορείτε να τα πάρετε»!

Εύλογη η απορία του κ. Λυριντζή που ρώτησε τη Μ. Σπυράκη «για εσάς υπάρχουν τα χρήματα του ΤΧΣ, ενώ, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν;»

Κατ. Μπρέγιαννη