to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:32 | 12.02.2016

Πολιτική

Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας: Υπερψηφίστηκε στη #vouli η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες (ενημέρωση)

Θυελλώδης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, που ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Η τροπολογία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία με 154 «ναι», 102 «όχι», 14 «παρών» από τους 270 ψηφίσαντες - Πυρά κατά της τροπολογίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που εμφανίστηκαν ως εμπροσθοφυλακή των καναλαρχών - «Λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας - «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας, γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς


Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών. Η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (η οποία ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα) βάζει χαμηλά τον πήχη προτείνοντας η τιμή να κυμαίνεται ανά κανάλι από 0,5 έως 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής (στην αρχή του δημοσιεύματος η ομιλία του).

Ενημέρωση από τη συζήτηση:

Με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Θα καταπέσει στο ΣτΕ η ρύθμιση για τις άδειες», εξέφρασε το μύχιο πόθο της διαπλοκής ο Κυρ. Μητσοτάκης (αναλυτικά η ομιλία του) και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για διαπλοκή προσπαθώντας να απαντήσει στην οξεία επίθεση του πρωθυπουργού. «Βάλτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, πλάτη για να ξεπλύνουμε τη ντροπή των τελευταίων 25 ετών στο τηλεοπτικό τοπίο» το κάλεσμα του Ν. Παππά, που τόνισε ότι «παύει η Ελλάδα.  να είναι η ντροπή της Ευρώπης που επέτρεπε την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος άνευ αδείας».

Ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτικό πόλεμο απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς» και εξιστόρησε ως παράδειγμα ότι την παραμονή του δημοψηφίσματος υπήρξαν «κύκλοι» που διέδιδαν ότι δεν υπήρχαν οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του (διαβάστε περισσότερα).

Ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέσσερις πολυπλέκτες μέχρι το 2020 και τέσσερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας». Έκανε λόγο για επαρκή τεκμηρίωση από πλευράς της κυβέρνησης για τον αριθμό των καναλιών αλλά και παρεμβολές τα παλαιότερα έτη στην ΕΕΤΤ για τους χάρτες συχνοτήτων και για την επιλογή συγκεκριμένων συμβούλων.

«Δεν υπερασπίζεστε την δημοκρατία, αλλά την διαπλοκή» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Θα περίμενα πειστικότερα νομικά επιχειρήματα. Η γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος αρκεί», είπε και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «εσείς ματαιώσατε την δυνατότητα του ΕΣΡ να εκπληρώσει τον συνταγματικό του ρόλο. Και τίκτοντες και παρθενεύοντες;». Ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι, κατά το Σύνταγμα, ο πυρήνας της αρμοδιότητας του ΕΣΡ είναι η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης και η ποιότητα του προγράμματος.

«Ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και 3,5 μήνες. Περιμέναμε την αντιπολίτευση τόσο καιρό για να γίνει συναίνεση για την συγκρότηση» υπογράμμισε νωρίτερα ο Ν. Παππάς. «Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», προέτρεψε ο αρμόδιος υπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δημοκρατική τομή της κυβέρνησης, η οποία δημιούργησε ένα πλαίσιο ανεξάρτητης και τίμιας λειτουργίας των καναλιών» χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. «Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους, η κυβέρνηση υποχρεούται έναντι του λαού να εφαρμόσει το Σύνταγμα», τόνισε. Στην τρίτη του τοποθέτηση ανέλαβε να απαντήση στην... υπεράσπιση του δικτάτορα Μεταξά από τον Ν. Δένδια (δείτε τα βίντεο παρακάτω).

Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις κατά της διαδικασίας από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που έμοιαζαν με εμπροσθοφυλακή της διαπλοκής και των καναλαρχών, ενώ το ΚΚΕ, δια του Θ. Παφίλη, τόνισε ότι θα ψηφίσει «παρών». Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Γ. Δένδιας χαρακτηρίζοντάς την "προκλητική, αντισυνταγματική και επιβλαβή». «Δεν μπορεί να συζητηθεί. Είναι παντελώς αδύνατον η αντιπολίτευση να μην έχει δικαίωμα λόγου». «Θα προσβληθεί η διοικητική αυτή πράξης με αίτηση αναστολής και προσφυγή στο ΣΤΕ ώστε να ακυρωθεί απολύτως όλη αυτή η παράνομη διαδικασία» προανήγγειλε ο ίδιος...

«Προκαλεί έκπληξη η στάση του Ν.Δένδια που είπε ότι θα γίνει προσφυγή στην δικαιοσύνη. Ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα το κάνει;» η έυλογη απορία του Σ. Φάμελλου (βίντεο παρακάτω).  Σε απειλητικό  τόνο η τοποθέτηση Λοβέρδου που ζητούσε επίμονα τον λόγο («είστε, πράγματι, προβληματικός» του είπε η προεδρεύουσα Τ. Χριστοδουλοπούλου και τον κατηγόρησε για «τσαμπουκά»), θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος, καταπάτηση του Συντάγματος κατήγγειλε ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι.

 «Καμία αντισυνταγματικότητα, δημόσια υπηρεσία η αδειοδότηση των καναλιών» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σπ. Λάππας: 

 
 
 
 

Αναλυτικά τα περί της τροπολογίας:

 

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών. Η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (η οποία ορίζει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα) βάζει χαμηλά τον πήχη προτείνοντας η τιμή να κυμαίνεται ανά κανάλι από 0,5 έως 3,5 εκατ. ευρώ.

 
 

Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με εκπροσώπους των καναλιών, όπου και «διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων». Παράλληλα, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αφαιρεί από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα να δίνει άδειες και τη μεταφέρει στην κυβερνησή του. Eπίσης, η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που φέρνει σήμερα στη Βουλή για τα κανάλια η κυβέρνηση. Και αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει. Είναι άλλο θέμα να θέλεις να βάλεις τάξη στο χώρο και άλλο να θες να καθορίσεις εσύ ο ίδιος το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα»

Ο Κ. Καραγκούνης είδε... «ρουσφέτι» για το πλαφόν εργαζόμενων στα κανάλια

 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, επιμένοντας στο «όλα τα ρυθμίζει» η αγορά, έκανε λόγο για... ρουσφέτια, αναφερόμενος στο πλαφόν εργαζόμενων στα κανάλια. Αν και το μέτρο ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στα τηλεοπτικά ΜΜΕ και προβλέπει ρητώς ότι κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζομένους, ώστε να μη γίνουν απολύσεις, να μην εξοντώνονται οι άνθρωποι και να εξασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, ο κ. Καραγκούνης επέμεινε να βλέπει ρουσφετολογικές προσλήψεις πίσω απ' αυτό.

 

Η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Κ. Καραγκούνη, λέγοντάς του ότι υποστηρίζει τις απολύσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ και γενικότερα την απελευθέρωση των απολύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το πλαφόν αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. (αναλυτικά).Η κυβέρνηση ακολουθεί όλες τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και ευρωπαϊκά προβλεπόμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός ραδιοτηλεοπτικού πλαισίου το οποίο θα σέβεται και την ενημέρωση των πολιτών και θα σέβεται και θα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον τονίζει επίσης η Ρ. Σβίγκου.  «Ποιες άλλες επιχειρήσεις δουλεύουν, δρουν, χωρίς να έχουν άδεια, χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, με το να παίρνουν τεράστια ποσά δανείων, με άγνωστο το πώς και το εάν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν;», δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να εξορθολογισθεί η αγορά και να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα

 

"Η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει μία βιώσιμη αγορά στα ΜΜΕ", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και σημείωσε ότι "τα περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν στη Βουλή".

Επισήμανε ότι τα κανάλια σήμερα δεν έχουν άδειες και έκανε λόγο για «μη βιώσιμα σχήματα με όρους αγοράς», τονίζοντας ότι δυσκολεύονται να παράγουν πρωτογενές προϊόν. Επανέλαβε ότι θα γίνει διαγωνισμός για τέσσερις άδειες και αναφερόμενος στα δάνεια των τηλεοπτικών καναλιών, υπενθύμησε ότι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, ενώ τόνισε ότι η αγορά δεν δίνει λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας των καναλιών.

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για ενδεχόμενες απολύσεις ζήτησε από τα ΜΜΕ «να μην επιχειρούν να βγάλουν μπροστά τους εργαζόμενους ως δικαιολογία». «Κριτική σχετικά με την μεταρρύθμιση για τα κανάλια δεχθήκαμε από τους ιδιοκτήτες όχι από τους εργαζόμενους«, διευκρίνισε.

Καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκει προφάσεις για να μη γίνει διαγωνισμός και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει διαγωνισμό αυτός έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. Προφανώς ο εξορθολογισμός κάποιους ενοχλεί» σχολίασε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κανάλι που κοιμήθηκε με περιφερειακή άδεια και ξύπνησε με εθνική».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)