to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 09.08.2015

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η επιστροφή στη δραχμή και το Grexit δεν υπήρξαν ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι "κόμμα μέσα στο κόμμα"", δηλώνει ο υπ. Επικρατείας, Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στη "Real News". Επισημαίνει ότι στο συνέδριο θα αντιμετωπιστούν οριστικά τα εσωκομματικά θέματα και τονίζει: "Όμως οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνουν σήμα χωριστής πορείας".


Υπογραμμίζει, πως "το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αποδείχθηκε πολιτικά ανίσχυρο. Σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως και ο πρωθυπουργός έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Άρα δεν συζητάμε καμία προϋπόθεση" αναφέρει.

 Ο Νίκος Παππάς καθιστά σαφές ότι η εκλογολογία δεν βοηθά, αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης και επισημαίνει: "Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό".


 Για τη συμφωνία με τους εταίρους ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων, αμείλικτων διλημμάτων, αλλά και αμοιβαίων υποχωρήσεων και δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως έκαναν άλλοι το 2010 και το 2012. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι "η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη που θέλει και μπορεί να εφαρμόσει τα κοινωνικά δίκαια αντίμετρα, προκειμένου να κρατήσει όρθια την κοινωνία, να προστατεύσει τους αδύναμους, να πατάξει τη διαφθορά, να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση, να ενισχύσει την ανάπτυξη και την παραγωγή. Η κυβέρνηση δίνει μια ιστορική μάχη μέρα με την ημέρα, και θα συνεχίσει να τη δίνει όσο ο λαός μάς στηρίζει" τονίζει.

Ερωτηθείς αν ένα κόμμα υπέρ της δραχμής στον χώρο της Αριστεράς μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτικά, υποστηρίζει πως ο λαός είναι αυτός που εκλέγει τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. "Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο δεν μπήκε από εμάς ως ερώτημα στο δημοψήφισμα" αναφέρει ο υπουργός, ενώ καθιστά σαφές ότι όποιος μιλά ακόμα και αυτήν τη στιγμή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υποστηρίζει ακούσια ή εκούσια τις ακραίες θέσεις μέρους των δανειστών που απεργάζονται το σενάριο "δραχμή ή μνημόνιο"".

Σημειώνει επίσης ότι είναι απολύτως ψευδής η άποψη πως όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν από τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα και πως αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το κοινό νόμισμα, αυτό θα σήμαινε το τέλος της λιτότητας. "Εθνικό νόμισμα σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς αποθεματικά ξένου συναλλάγματος θα σήμαινε τη σχεδόν άμεση προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και μάλιστα σκέτο. Και τότε ούτε τη λιτότητα ούτε τη σκληρή μνημονιακή ατζέντα θα μπορούσε η χώρα να αποφύγει" επισήμανε.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, ο κ. Παππάς αναφέρεται στη ρύθμιση για τα ΜΜΕ που κατέθεσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία "έρχεται για να δώσει τέλος σε μια εσκεμμένα παρατεταμένη διατήρηση ενός άναρχου τοπίου στον χώρο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και να θεμελιώσει και νομικά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή". Τονίζει ότι "η τήρηση της νομιμότητας δεν μπορεί να μεταφράζεται ως "εκδίκηση"" και ρωτά αν υπάρχουν "άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης, ή άλλη χώρα που να το διατηρεί επί 25ετία".

Ο κ. Παππάς δηλώνει ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και ενώσεις στο επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμά ότι η θυγατρική της ΕΡΤ για τη μετάδοση ψηφιακού σήματος θα είναι έτοιμη σε οκτώ μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)