to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Μπελαβίλας: Κερδίσαμε πολλά στο πράσινο και τους ανοιχτούς χώρους στο Ελληνικό

"Δεν είναι πλέον ιδιωτική αυλή, αλλά ανοιχτός δημόσιος χώρος"


Κερδήθηκαν πολλά στη μάχη για την βελτίωση των χαρακτηριστικών της παραχώρησης του Ελληνικού, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλας μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”.

Την ώρα που ξεκινούσε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την σύμβαση της αξιοποίησης του Ελληνικού, ο Ν. Μπελαβίλας παρέθεσε τα στοιχήματα και τα κέρδη από την μάχη που δόθηκε προκειμένου να τροποποιηθούν τα αρχικά χαρακτηριστικά της παραχώρησης.

Για να περιγράψει τελικά τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της προσπάθειας, ο Ν. Μπελαβίλας έφερε σαν παράδειγμα την αντίστοιχη προσπάθεια για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Όπως είπε, αρχικά υπήρξε κίνημα κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι είναι αναπόφευκτοι, ένα κομμάτι άλλαξε και προσπάθησε πλέον να σώσει ό,τι σώζεται και είχε νίκες, στο Φάληρο, το Σχινιά, κτλ, ανέφερε. Άλλοι επέλεξαν την συνέχιση της πλήρους σύγκρουσης, θεωρώντας ότι η διαφοροποίηση είναι συμβιβασμός, πρόσθεσε. «Κάνοντας ταμείο» για το 2004 «σώσαμε πολλά ... είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το ότι όχι μόνο διαπιστώσαμε το κακό αλλά κάναμε και πολλά», είπε.

Στο Ελληνικό, μπήκε καινούργιος στόχος, μετά την πώληση που δρομολογείτο, έχοντας και την «εμπειρία» του λιμανιού του Πειραιά, στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας να βελτιωθεί η σύμβαση σε αυτό το πλαίσιο. Στο κομμάτι που αναλογεί στο ΕΜΠ τεχνικά, να βελτιωθούν οι περιβαλλοντικοί και πολεοδομικοί όροι, αλλά και η σχέση του Ελληνικού με την υπόλοιπη Αθήνα. Σε αυτό το δεύτερο στόχο, το πρόσημο είναι θετικό, τόνισε ο ίδιος.

Για τον ελεύθερο χώρο, πετύχαμε το 51%, αν και δεν είναι το 65% αμιγούς κοινόχρηστου πρασίνου με δημόσιο χαρακτήρα που ζητούσαμε πριν τέσσερα χρόνια, συνέχισε ο Ν. Μπελαβίλας. Τα 2.000 στρέμματα που ρητά προσδιορίζονται ως πάρκο, μαζί με τα επιπλέον 600 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου, είναι σαφώς επιτυχία.

«Δεν είναι πλέον ιδιωτική αυλή, αλλά ανοιχτός δημόσιος χώρος ... και έχει συνέχεια άλλα 600 στρέμματα μεγάλες αλέες προς τη Γλυφάδα, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την παραλία... Κατοχυρώθηκε η ελεύθερη ακτή 3 χλμ.και ο αιγιαλός... Ειδικά το 1 χλμ. αμιγώς αδόμητης ακτής, που είναι αυτή που «έσωσε» ο Χρ.Κορτζίδης... Αυτά είναι τα κέρδη στο πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους», τόνισε.

Σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε επίσης ότι το Ελληνικό επανήλθε σε μία δημοκρατική, ανοιχτή διαβούλευση, αντί να είναι σφραγισμένο και κανείς να μην γνωρίζει λεπτομέρειες για την τύχη που του προοριζόταν. «Τώρα, με ανοιχτά χαρτιά, στη δημόσια διαβούλευση ο καθένας θα ξέρει τι θα γίνει» τόνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)