to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 11.09.2015

Πολιτική

Σκληρή απάντηση Ν. Κοτζιά στους ισχυρισμούς κύκλων των υπηρεσιακών ΥΠΕΞ και ΥΠΟΙΚ για την ψηφοφορία του ΟΗΕ

H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές, όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης εκλεγμένης κυβέρνησης


Νεότερη ενημέρωση 20:35

Απάντηση στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη δίνει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας τον να μην κρύβεται πίσω από την «μη αρμοδιότητα»

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του τέως υπουργού εξωτερικών, ο Γ. Χουλιαράκης προκειμένου να «δικαιολογήσει την αντιστράτευση του στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα επικαλείται καλοκαιρινά κείμενα υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που απορρίφθηκαν τότε ως ενδοτικά και στρεφόμενα ευθέως ενάντια στα συμφέροντα της χώρας. Αυτά που ως φαίνεται θέλησε, αλλά δεν μπόρεσε να επιβάλλει στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Α.Τσίπρα, το κατόρθωσε μέσω της σημερινής υπηρεσιακής».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «αυτό πρόκειται για σαφή παρανομία, αντισυνταγματική πράξη. Κατά συνέπεια ο κ.Χουλιαράκης ας πάψει να κρύβεται πίσω από την "μη αρμοδιότητα". Μετά την απόρριψη του ενδοτισμού του πριν λίγους μήνες όφειλε ως υπηρεσιακός υπουργός να μην επανέρχεται». Τέλος, αναφέρεται ότι «όπως υπήρξαν χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ που έσπασαν "τη γραμμή της αποχής"  και ψήφισαν όχι στο ψήφισμα του ΟΗΕ, έτσι δικαιούνταν άλλες χώρες να ψηφίζουν ΝΑΙ και να συντάσσονται με την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (πάνω από 80%).

Νεότερη ενημέρωση 18:17

Νέα δήλωση Ν. Κοτζιά: Ο Π. Μολυβιάτης όφειλε να γνωρίζει τις προφορικές και γραπτές οδηγίες που είχαν δοθεί για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Όφειλε δε, να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα-οδηγίες επί του θέματος. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών προτείνει στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών να ενημερωθεί από τους άμεσους συνεργάτες του για τις προφορικές και γραπτές οδηγίες που δίνονταν συνεχώς και σταθερά στη ΜΑ ΟΗΕ.

Παραδειγματικά, υπενθυμίζεται στον κ. Υπουργό, εξαιρετικά επείγον  τηλεγράφημα-οδηγία στις 19.6.2015 μόλις διαμορφώθηκε το ψήφισμα για το χρέος, στο οποίο υπογράμμιζε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ότι ως προς το «διανεμηθέν σχέδιο απόφασης με θέμα "Αρχές για διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους" παρακαλώ όπως υποστηρίξετε ενεργά προσπάθειες δημιουργίας εν θέματι πολυμερούς νομικού πλαισίου» δηλαδή ψηφίσματος. Συνέχιζε δε το τηλεγράφημα: «Τούτο ανεξαρτήτως προηγούμενης ελληνικής στάσης και υπό το φως σύντονης προσπάθειας Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους,… που επιτρέψει αναπτυξιακή ανασυγκρότηση χώρας».  Υπογραφή «Κοτζιάς»  και τρεις σελίδες με αναλυτική στήριξη οδηγίας. Σε απλά ελληνικά: συμπράττουμε και στηρίζουμε το ψήφισμα που θα προκύψει ανεξάρτητα απόψεων και πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδέονταν με συμφέροντα δανειστών. Αυτά προς το παρόν.

----------------------------------------------------------------------------------------

"Γνωρίζει πολύ καλά η υπηρεσία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ότι έχουν λάβει πολλαπλώς γραπτές και προφορικές οδηγίες. Αν το ΥΠΕΞ δεν ανακαλέσει το ψεύδος θα υποχρεωθώ να δώσω στη δημοσιότητα τηλεγραφήματα οδηγιών" απαντά ο τέως ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς στους διπλωματικούς κύκλους που σχολίασαν τις δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως "δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ."

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Αυγή, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης δεν περίμενε να ανοίξει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ (λόγω της διαφοράς ώρας) ώστε να ρωτήσει αν υπάρχει σχετική οδηγία ούτε ρωτήθηκε η σχετική Υπηρεσία.

Γ. Μπουρνούς: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση παραβιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνου του Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας, Ελληνισμού της Διασποράς, σχετικά με την αλλαγή στάσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε σχέση με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος

Αναρμόδιο δηλώνει το ΥΠΟΙΚ για την ελληνική στάση στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ

 

Το σχόλιο "διπλωματικών κύκλων" για τη δήλωση του Ν. Κοτζιά

Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.). Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Η δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

"H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.

Βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους.

Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Α.Τσίπρα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)