to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 18.05.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες

«Καταπολέμηση του brain drain, ενίσχυση της έρευνας και στήριξη των ΜμΕ περιλαμβάνει η πρόταση μας για το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος


Η οικονομία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται «αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή "Παρεμβάσεις" στο Action24. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως την τελευταία δεκαετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο το 2018.

«Με το νέο εργασιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η δήθεν ανάκαμψη θα είναι ανάκαμψη για τους λίγους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία θα έχουμε περισσότερες απολύσεις, σπαστή 4ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και απλήρωτα 10ωρα, που σημαίνει μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων για τις ΜμΕ», τόνισε και συνέχισε: «Να σας θυμίσω εδώ ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας και να την υποβαθμίσει συνολικά. Όταν έχεις απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και μετά φέρνεις τη διευθέτηση χρόνου εργασίας με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρα με την υπόσχεση ενός... ρεπό. Όλα αυτά τα συμπληρώνει και ο νέος πτωχευτικός νόμος, που ξεκινά να εφαρμόζεται και θα φέρει πολλούς πλειστηριασμούς».


«Η, δε, ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι πυροτέχνημα. Από το 2017 που ψηφίστηκε το ψηφιακό ωράριο υπερδιπλασιάστηκαν οι υπερωρίες που πληρώθηκαν στους εργαζόμενους, και για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκ ώρες υπερεργασίας. Με μια επιθεώρηση εργασίας όμως που λειτουργούσε. Τώρα, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς η ψηφιακή δήλωση εργασίας δεν θα έχει αποτελέσματα», επισήμανε ο ίδιος.


Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «η μάχη για την προστασία της εργασίας δίνεται διαρκώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσα στην κοινωνία και τους εργασιακούς χώρους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει κανένα διάλογο με την κοινωνία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, εμφανίζεται χωρίς αντίλογο. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο ένα debate του κ. Χατζηδάκη με έναν εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση…».

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, σημείωσε πως «είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, και κυρίως διαλόγου με την κοινωνία», για να αντιπαραβάλει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει προκρίνει την αντίθετη μεθοδολογία, χωρίς καθόλου διάλογο.»


«Στη δική μας λογική κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Γι' αυτό προτείνουμε ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που από την κυβέρνηση έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως "ζόμπι".», τόνισε.


Ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμη: «Στα ζητήματα της εργασίας δεν ποντάρουμε μονόπλευρα όπως η κυβέρνηση της ΝΔ σε προγράμματα κατάρτισης. Αντίθετα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία. Προτείνουμε πρόγραμμα εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες που θα διαρκεί 24 μήνες, και θα είναι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα του brain drain».


Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας, και σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά πρέπει να δράσει ενεργητικά». «Εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί, δυστυχώς, τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς. Η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και με την εκκίνηση ενός διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του Δικαστηρίου της Χάγης», υπογράμμισε, και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν διστάζει να προτείνει προωθητικές λύσεις όπως αυτή, και με την ίδια στρατηγική κατάφερε να επιλύσει και ένα μεγάλο αγκάθι μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία μεταξύ άλλων κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)