to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 07.03.2013

Κοινωνία

Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί - «Πολεμική επιχείρηση» των ΜΑΤ - Τραυματισμοί και νέες προσαγωγές στην Ιερισσό (βίντεο - φωτό)

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Πέμπτη, στην Ιερισσό, για «έλεγχο σε σπίτια προσαχθέντων», με δεκάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ-ΕΚΑΜ) να μπαίνουν πάνοπλοι στο χωριό. Δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων, δίπλα στο σχολείο, με μαθητές να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα.


Παρασκευή 8/3/2013
 
 
14:30  Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες από τις Σκουριές
 
 Πριν από λίγο αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες για τα επεισόδια στις Σκουριές ενώ αυτή την ώρα περίπου 250 κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πολυγύρου φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας και κατά της επένδυσης των μεταλλείων.
 
 
 
 
1:30 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό: Αποφασίστηκε να υπάρχει ανοιχτή γραμμή των δύο πλευρών με την εισαγγελία για αποφυγή εντάσεων.
 
 
12:39 Στον εισαγγελέα οι 4 συλληφθέντες από την Ιερισσό
 
Οι 4 συλληφθέντες από την Ιερισσό έφτασαν αυτή την ώρα στον Πολύγυρο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου και βρίσκονται αυτή την ώρα. Οι κάτοικοι που είναι συγκεντρωμένοι στο σημείο από το πρωί μόλις αντιλήφθηκαν την άφιξη των 4 φώναζαν συνθήματα υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες μπήκαν στο κτίριο από την πίσω πόρτα (από seleo.gr).
 
 
 
 
Μετά τα χτεσινά επεισόδια, και τις συλλήψεις 4 ατόμων στις Σκουρίες, σήμερα κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω περιοχών διαμαρτύρονται για τους 4 συλληφθέντες στο αστυνομικό τμήμα του Πολυγύρου (από seleo.gr)
 
 
 
 
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με το τραγούδι της γυναίκας από της Ιερισσό:
 
 
Στο βίντεο φαίνεται κόσμος που φεύγει φεύγει τρέχοντας για να προστατευτεί από τα δακρυγόνα τα οποία μόλις έχουν πέσει στην αυλή του σχολείου. 
 

 
 
 
 
 
Σε σύσκεψη στις 11  έχει καλέσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής με τους δικηγόρους τους.
 
 
 
 
Πέμπτη 7/3/2013
 
 
Μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή:
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προσήχθησαν 4 άτομα από τη Χαλκιδική μετά τα επεισόδια λόγω των ερευνών της Αστυνομίας για την επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η δικονομική τους θέση. Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων. Η Αστυνομία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

  ΑΠΕ - ΑΜΠ
 
 
 
8:02 Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, καλεί αύριο σε σύσκεψη τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής με τους δικηγόρους τους, για να συζητήσουν μετά τα σημερινά επεισόδια, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης.
Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (alterthess).
 
 
 
 
 
 
Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο facebook με σχόλιο που τα λέει όλα: "Δίπλα από το σπίτι μου την ώρα που έμπαιναν μέσα τα παιδιά μου".
 
 
 
Η απόδειξη για την επίθεση με δακτυγόνα στο σχολείο, την οποία η Αστυνομία με ανακοίνωση διαψεύδει. Από το βιβλίο αδικημάτων του ΑΤ Ιερισσού:
 
 
 
 

Bίντεο:  Οι κάτοικοι της Ιερισσού απωθούν τα ΜΑΤ:




 
 
(Πηγή: seleo.gr)

6:33 Συνεχίζεται η ρίψη δακρυγόνων στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι έχουν απωθήσει τα ΜΑΤ, ενώ συνεχίζονται σποραδικές συγκρούσεις.

6:24 Οι αστυνομικοί συνεχίζουν την επίθεση. Πετούν δακρυγονα μέσα στα σπίτια και οι κάτοικοι δίνουν μάχη να βγάλουν έξω τα παιδιά τους. 

Πολύ ξύλο και δακρυγόνα σε ευθεία βολή κατά πολιτών και δημοσιογράφων. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να απαντήσουν στις προκλήσεις (alterthess).

Εισαγγελική παρέμβαση για την Ιερισσό

Σύσκεψη συγκαλεί αύριο στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης για τα σοβαρά επεισόδια στην Ιερισσό. Ο εισαγγελέας καλεί τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής με τους δικηγόρους τους, για να συζητήσουν μετά τα σημερινά επεισόδια, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης (από rizopoulospost.com)

Βίντεο: Εργαζόμενη στο κυλικείο του σχολείου της Ιερισσού μιλάει για την επίθεση των ΜΑΤ.

17:42: Δακρυγόνα τώρα και πάλι στην Ιερισσό, χωρίς καμία αφορμή. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σπίτι του 6ου προσαχθέντα και απωθούν τον κόσμο (alterthess).

Διαβάστε: Νεολαία ΣΥΝ: Να σταματήσει τώρα το όργιο αυταρχισμού στην Ιερισσό

4:28 Τους αστυνομικούς που εισβάλλουν στα σπίτια ακολουθούν κάτοικοι, δικηγόροι και δικαστικές αρχές.

 

Φωτογραφία από 

4:25 Τώρα η αστυνομία μπήκε στο πέμπτο κατά σειρά σπίτι προσαχθέντα. Έξω από το σπίτι βρίσκονται κάτοικοι, ενώ ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις είναι βαριά οπλισμένες (από alterthess).

4:11 Σύμφωνα με πληροφορίες (από @doleros), μονάδες των ΕΚΑΜ, άνδρες της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής πήραν μέρος στη σημερινή επέμβαση της αστυνομίας στην Ιερισσό.

4:04 Κάτοικοι του Κιλκίς κατευθύνονται προς την Ιερισσό για συμπαράσταση.

Βίντεο: Πάνοπλοι αστυνομικοί στην Ιερισσό από seleo.gr

14:50 Σκληρή τρομοκρατία: Αστυνομικοί με όπλα μπαίνουν στα σπίτια των συλληφθέντων και μπροστά στα παιδιά τους τα κάνουν φύλλο και φτερό. Συγχρόνως, λένε ότι αν δεν βρουν τίποτα, θα τους αφήσουν ελεύθερους. Την ίδια ώρα, η αστυνομία δε δέχεται τη σύσκεψη όλων των φορέων που ζητούν οι δικηγόροι των κατοίκων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. 

Βίντεο από προσαγωγή. Δείτε τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο σχολείο της Ιερισσού. Η καταστολή συνεχίζεται στις Σκουριές.

14:20 Νέα βίντεο από την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό: 

14:10 800 άτομα συγκεντρωμένα αυτή τη στιγμή Καμάρα της Θεσαλλονίκης  για ως ένδειξη αντίδρασης στην καταστολή που βίωσαν οι κάτοικοι της Ιερισσού.

14:00 «Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στη Βουλή, ενώ να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ζήτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφίες από 

13:55  Σύμφωνα με μαρτυρία στο Left.gr της Μαρίας, μαθήτριας του Λύκειου Ιερισσού, η επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα έγινε αναίτια προκαλώντας τρόμο στους μαθητες. Πριν οι καθηγητές και οι γονείς καταφέρουν να «απεγκλωβίσουν» τα παιδιά εκκενώνοντας το σχολείο, οι μαθητές έζησαν σκηνές χάους με κρίσεις πανικού και αναπνευστικά προβλήματα. Τα ΜΑΤ δεν άφηναν το γιατρό να περάσει, κάνοντας την κατάσταση για τους μαθητές ανυπόφορη.

1:33 Σύμφωνα με την μαρτυρία της μαθήτριας, μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μια νοσοκόμα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Μια συμμαθήτρια της έχει χάσει τις αισθήσεις της και τονίζει: "Δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ούτε να ανοίξουμε τα μάτια μας".

Ακούστε τι λέει η μαθήτρια στην εκπομπή "Ελληνοφρένεια" από enikos.

1:32 Βίντεο από Nikos Dabratzidis

1:30 Τα δακρυγόνα που έριξε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις Σκουριές Χαλκιδικής, έπεσαν μέσα στο Λύκειο Ιερισσού, κατήγγειλε στον Real fm, ο καθηγητής του σχολείου, Λέκκας Παναγιώτης. Ο καθηγητής είπε ότι πολλά από τα παιδιά είχαν αναπνευστικά προβλήματα και οι καθηγητές προσπάθησαν να τα βοηθήσουν.

Ακούστε το ηχητικό από enikos.

  Δεν μπορούμε να ανασάνουμε

1:22 Συγκέντρωση ενημέρωσης και μικροφωνική καλείται αυτή την στιγμή στην Καμάρα ως ένδειξη αντίδρασης στην καταστολή που βίωσαν οι κάτοικοι της Ιερισσού.

1:12 Αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτια και κάνουν ελέγχους, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων.

12:58 Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Αστυνομίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Αριστοτέλειου Λυκείου της Ιερισσού, Κατερίνα Μήτρου, κατήγγειλε στο left.gr την επίθεση και τη ρίξη χημικών στο σχολείο. Όπως μας τόνισε ανάλογες δηλώσεις και καταγγελία έκανε και ο λυκειάρχης. Μας τόνισε ότι υπάρχουν φωτογραφίες από την επίθεση των ΜΑΤ που θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Στη συνομιλία, μας περιέγραψε την πολεμική επίθεση στο σχολείο και τον τρόμο των παιδιών. Οι γονείς έκαναν εκκλήσεις στα ΜΑΤ να αποσύρουν τις κλούβες για να μπορέσουν να πάρουν τους μαθητές που ήταν πανικόβλητοι. Αν και υπήρξαν λιποθυμικά επεισόδια και παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, απέκλειαν την είσοδο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις κατάφεραν τα λεωφορεία να φτάσουν στο σημείο και να εκκενωθεί το σχολείο.

12:52 Στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στήνεται μικροφωνική για διαμαρτυρία για τα γεγονότα στην Ιερισσό.

12:46 Τρεις δικηγόροι προέβησαν σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο πρόεδρο της Εισαγγελείας Εφετών Θεσσαλονίκης. Ζητούν συνάντηση με τον διοικητή Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και προτείνουν άμεση σύσκεψη όλων των φορέων για άμεση εκτόνωση.

12:34 Εννέα κάτοικοι βρίσκονται σε κλούβα της αστυνομίας, η οποία βρίσκεται ακόμα μέσα στο χωριό. Ο συγκεντρωμένος κόσμος υπολογίζεται στις 3.000 (από )

12:30 Αν και αστυνομικός διέψευσε στον ΣΚΑΪ ότι έπεσαν δακρυγόνα στο σχολείο, το γεγονός επιβεβαιώνει ο λυκειάρχης.

12:15 Έκκληση των κατοίκων της Iερισσού για βοήθεια και συμπαράσταση.

12:10 Παρεμβάσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δριβελέγκα και Αποστόλου, στη Βουλή για την επίθεση στην Ιερισσό και καταγγελίες για τη δράση των ΜΑΤ. Καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

12:00 Τα ΜΑΤ μπαίνουν στην πλατεία του χωριού. Πληθαίνουν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Φωτογραφία από 

11:57 Επιβεβαιώνεται ο τραυματισμός μιας μαθήτριας από ασφυξιογόνο που έπεσε πάνω στο κεφάλι της. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ακόμα έξω από το σχολείο.

11:55 Αρνήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δει τον Δήμαρχο Ιερισσού. Καταγγελία τώρα στο ΣΚΑΪ.

11:53 Απεγκλωβίστηκε το σχολείο. Γονείς πηγαίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ιερισσού να πάρουν τα παιδιά τους. Μαθητές έχουν λιποθυμήσει στο Γυμνάσιο από τα χημικά που ρίχτηκαν. 

11:50 Οι κάτοικοι έχουν υποχωρήσει προς το κέντρο του χωριού. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν τη ρίξη χημικών στις γειτονιές της Ιερισσού.

11:40 Τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στην αυλή του σχολείου. Ένα παιδί χτύπησε από δακρυγόνο και το πήγαν στο ιατρείο (@antigoldgreece).

11:35 Κόλαση χημικών...

Φωτογραφία από 

11:26 Έπεσαν δακρυγόνα και μέσα στο σχολείο. Έξι διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται μέσα στο χωριό.

BEvizRxCAAEwxFL

Φωτογραφία από τα οδοφράγματα από antigoldgreece

11:24 Για πολεμική επίθεση κάνουν λόγο οι κάτοικοι. Στο χωριό έχει δημιουργηθεί πανικός.

11:22 Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών μέσα στους δρόμους της Ιερισσού.

11:15 Οι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα. Τα ΜΑΤ επιχειρούν να μπουν μέσα στο χωριό.

11:00 Πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νέες προσαγωγές.

Φωτογραφία από 

___________

Έξι κάτοικοι της Ιερισσού που είχαν προσαχθεί και πριν από μέρες, κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα εκ νέου. Οι πληροφορίες λένε ότι αστυνομικοί τους έβαλαν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας και έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει πού τους έχουν μεταφέρει. Πιθανότατα έχουν μεταφερθεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο για την Ιερισσό. Οι κάτοικοι έχουν αποκλείσει το δρόμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)