to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 17.03.2016

Πολιτική

Το μπαλάκι στην Κομισιόν πετάει το Ευρ. Συμβούλιο σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με αφορμή τη στάση της Ουγγαρίας σε σχέση με το προσφυγικό, απάντησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Στην ολιγόλογη απάντησή του, το Συμβούλιο, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πετάει το μπαλάκι στην Κομισιόν. Ταυτόχρονα δηλώνει πως «το Συμβούλιο δεν έχει ποτέ συζητήσει το θέμα που θίγει ο αξιότιμος κ. βουλευτής». Και ότι «η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη».

Όπως προκύπτει από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 7, το Συμβούλιο έχει την δυνατότητα καταρχάς προειδοποίησης και στην συνέχεια αναστολής δικαιωμάτων μίας χώρας όταν παρατηρείται «σοβαρή και διαρκής παραβίαση από κράτος μέλος» , γεγονός που δεν φαίνεται ότι λαμβάνεται υπ όψη στην απάντηση.

Κατά συνέπεια, το ζήτημα που έθιξε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, παραμένει ανοικτό, παρά την αποφυγή του Συμβουλίου να αναφερθεί σε αυτό. Η Ουγγαρία, που σύμφωνα με ανακοινώσεις Διεθνών Οργανισμών, προωθεί «πολιτικές που προάγουν τη μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία σε βάρος των προσφύγων», αποτελεί περίπτωση που οφείλει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή ηγεσία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις συστάσεις προς την Ουγγαρία εκ μέρους: της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, είχε καταθέσει ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας να μάθει αν εκείνο εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων ή άλλων μέτρων. Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε το Συμβούλιο «κατά πόσον η περικοπή Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες-μέλη που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών», είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς το Συμβούλιο

Θέμα: Η στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα του προσφυγικού και ενδεχόμενες κυρώσεις

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προχώρησαν σε συστάσεις προς την Ουγγαρία, αναφορικά με την προώθηση πολιτικών που ισχυροποιούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, κάνουν λόγο για πολιτικές που προωθούν τη μισαλλοδοξία και προάγουν την ξενοφοβία σε βάρος των προσφύγων.

Ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΟΗΕ είχε απευθυνθεί στην Ουγγαρία για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ η τελευταία είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της ότι «έχει μεγάλη σημασία η Ευρώπη να συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στην επικράτειά της σε όλους όσοι αναζητούν προστασία εκεί».

Με βάση αυτά, ερωτάται το Συμβούλιο:

– Με δεδομένο ότι η Ουγγαρία αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, εξετάζει το Συμβούλιο το ενδεχόμενο κυρώσεων; Προς ποια άλλα μέτρα προσανατολίζεται;

– Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, τον Σεπτέμβριο είχε προτείνει την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνεί το Συμβούλιο με μία τέτοια πρόταση;

E-000139/2016

Απάντηση (14.3.2016)

Το Συμβούλιο δεν έχει ποτέ συζητήσει το θέμα που θίγει ο αξιότιμος κ. βουλευτής. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη.

Δεν είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου να σχολιάζει τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών υπευθύνων των κρατών μελών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)