to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 06.07.2016

Κοινωνία

Μουσική γιορτή στο Κέντρο φιλοξενίας Διαβατών για το τέλος του Ραμαζανιού (βίντεο)

Ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη: Μια μουσική εκδήλωση για τους πρόσφυγες από τους ίδιους τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών στο πλαίσιο μιας σειράς καλλιτεχνικών δράσεων που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και με εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.


Πρόσφυγες που ασχολούνταν με την μουσική στις πατρίδες τους, επαγγελματίες δεξιοτέχνες από την Ελλάδα και το Ιράκ κατάφεραν για λίγες ώρες η μουσική να γίνει ο συνδετικό κρίκος της μεταφοράς των εμπειριών της προσφυγιάς του πόνου και της χαράς τους.
 

Βασική ιδέα της εκδήλωσης είναι να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες να μπορέσουν να αυτοοργανωθούν και να αναπτύξουν τις δικές τους δομές μουσικής στους χώρους διαμονής τους. Η εκδήλωση συνέπιπτε χρονικά με το τέλος του Ραμαζανιού και την  έναρξη των εορτασμών. Πρόσφυγες μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ σε μια γιορτή που όλοι θέλουν να επαναληφθεί. 

«Η εκδήλωση αυτή αποτελούσε ένα αίτημα και ανάγκη των ίδιων των προσφύγων, την ανάγκη αυτή αφουγκράστηκε η Ύπατη Αρμοστεία και το Μέγαρο δέχτηκε να προσφέρει υλικοτεχνικές υποδομές, τεχνογνωσία, οργάνωση παραγωγής» αναφέρει η Ιωάννα Ναούμ, γ.γ. του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής και προσθέτει: «Τον Απρίλιο το Μέγαρο Μουσικής ήταν ο πρώτος φορέας που έκανε συναυλία στα Διαβατά, αυτό είχε μεγάλη επιτυχία ανέδειξε μουσικούς από τους ίδιους τους πρόσφυγες που άνοιξαν την συναυλία αλληλεγγύης που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής τον Ιούνιο». «Οι πρόσφυγες συμπράττουν στις μουσικές δράσεις με έλληνες μουσικούς, και η δράση αυτή αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας δράσεων που κάνει το Μέγαρο Μουσικής -με την διαφοροποίηση ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες – στη λογική οι άνθρωποι αυτοί να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής και να δημιουργήσουν δομές αυτοοργάνωσης που θα τους επιτρέψουν μια ουσιαστική και ομαλότερη ένταξη στην κοινωνία».
 

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα camps έχουν χάσει σπίτια τους, τους δικούς τους ανθρώπους, την ζωή τους ολόκληρη, αυτό που έχουν ανάγκη αυτές τις μέρες είναι να νοιώσουν ότι είναι άνθρωποι ότι δεν έχουν χάσει επαφή με τον πολιτισμό τους και τα έθιμά τους» σημειώνει από την πλευρά της η Ελεάννα Ιωαννίδου, συντονίστρια έργου της Ύπατης Αρμοστείας.  
 

Την συναυλία άνοιξαν ασυνόδευτοι ανήλικοι από την Συρία και η γιορτή συνεχίστηκε με μια κοινή μουσική εκδήλωση ελλήνων και προσφύγων μουσικών. Μάλιστα στη συναυλία συμμετείχαν και δύο μουσικοί, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ που πέρασαν το δύσκολο ταξίδι από την Τουρκία, στην Σάμο, την Αθήνα και τα Διαβατά και κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Επέστρεψαν χθες για να γιορτάσουν μαζί με τους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών και να τους δώσουν κουράγιο. 

«Νοιώθω πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση παίζοντας μουσική για τους πρόσφυγες, επειδή νοιώθω όπως νοιώθουν και αυτοί. Έπρεπε να αφήσω την χώρα μου εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και επειδή δεν μπορούσα να έχω την ελευθερία μου. Δεν ήμουν ελεύθερος ούτε ως μουσικός» λέει ο Ντιγιέν Ουρέν, δεξιοτέχνης στο Σάζι και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα δεν ένοιωσα ότι βρισκόμουν μακριά από την πατρίδα μου, πολλά πράγματα είναι παρόμοια με την χώρα μου και οι άνθρωποι αγαπούν την μουσική. Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι που θα συναντήσω στην Ευρώπη να συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες τόσο καλά όσο οι έλληνες». 


 

Οι Έλληνες μουσικοί ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι τις πρόβες μαζί με τους πρόσφυγες. 
 



«Παίζουμε ένα πρόγραμμα μουσικό με τραγούδια του Πόντου και κούρδικα σε συνομιλία που σκοπό έχει να μας κάνει μια παρέα μαζί με τους μουσικούς του καταυλισμού. Ψάξαμε να βρούμε κοινά σημεία της κουλτούρας μας να μας ενώνουν. Μικροί και μεγάλοι το περιμέναν αυτό» λέει ο Κυριάκος Γκουβέντας  με τον Βασίλη Κασούρα να προσθέτει: «Η μουσική που παίζουμε εμείς είναι βιωματική μεταφέρει συναισθήματα. Προσπαθούμε να τους φέρουμε μια εικόνα νοητή της πατρίδας τους» 
 

Οι καλλιτεχνιές δράσεις συνεχίζονται σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής Χέρσου, Κιλκίς στις 16:00 όπου ομάδα εθελοντών από την Ισπανία θα παρουσιάσει παιχνίδια με αφρό και ζωντανή μουσική. Ακολούθως, επτά πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν θα παίξουν πιάνο, κρουστά, συνθεσάιζερ και μπάσο και θα τραγουδήσουν. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση των Ελλήνων καλλιτεχνών Αλέξη Στεφανίδη (λύρα), Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί) και Βασίλη Κασουρά (ούτι), αλλά και των Ιρακινών  μουσικών κουρδικής καταγωγής  Ντιγιάρ Ουρέν (σάζι) και Αϊσάρ Ουρέν (τραγούδι). 
 

Αντίστοιχα την Πέμπτη  7 Ιουλίου, στις  19:00, στο  Κέντρο Υποδοχής Νέας Καβάλας, Κιλκίς η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η οποία αποτελείται από εθελοντές, θα παρουσιάσει ποικίλο μουσικό πρόγραμμα για πνευστά όργανα. Η συναυλία έχει την υποστήριξη του δήμου Παιονίας Κιλκίς.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)