to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μητσοτάκης - ΔΕΘ: «Καλάθι» με νέο χαράτσι και «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό»

Χωρίς οικονομικές εξαγγελίες η αποψινή ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, λόγω των νέων αναγκών που προκαλεί η καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας


Εντονη ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προβεί σε οικονομικές εξαγγελίες κατά την αποψινή ομιλία του (8 μ.μ.) στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός πακέτου ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης προς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα άμβλυνε το κλίμα γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Δηλώνουν την κατανόησή τους έναντι της προτεραιότητας να αξιοποιηθούν εθνικοί πόροι για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία -θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ-, ωστόσο σταδιακά θέτουν ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους που η κυβέρνηση δεν απορρόφησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να χτιστεί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Πράσινο τέλος, το νέο χαράτσι

Το κλίμα εντός του γαλάζιου στρατοπέδου επιδεινώνει η προαναγγελία του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη περί επιβολής νέου χαρατσιού για την ενίσχυση των πόρων φυσικών καταστροφών. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το περίφημο πράσινο τέλος, όπως το βαφτίζουν, που θα εξαγγελθεί από τον Κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι ένας νέος φόρος με οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει, πάντως, να διευκρινιστεί αν θα αφορά φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ πως σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξει παράταση του market pass έως το τέλος του έτους. Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν το επίδομα, που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ, τον Ιανουάριο.

Σενάριο για την πολιτική προστασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα δομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις να τοποθετηθεί ως επικεφαλής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Σημειώνεται ότι ο κ. Φλώρος έχει πέσει θύμα των «κοριών» της ΕΥΠ. Σε αυτό το νέο σχήμα ίσως αναλάβει έναν δευτερεύοντα ρόλο ο κ. Κικίλιας. Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύνθετες επιχειρήσεις, όταν απαιτείται, ενώ συζητείται να μεταφερθούν αρμοδιότητες και για τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων.

Πολυδύναμος εκσυγχρονισμός

Ο πρωθυπουργός θα σηκώσει τη μεταρρυθμιστική «σημαία» της κυβέρνησης, που αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα και τη νεολαία. Ενδεικτικά, θα επιχειρήσει να πείσει ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο (που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και δέχεται αντιπολιτευτικά πυρά) κινείται προς φιλεργατική κατεύθυνση, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς και στην ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Επιπλέον, αναμένεται να ορίσει ξανά ως στοίχημα την «αναμόρφωση» του ΕΣΥ και να επαναλάβει τη δέσμευση για 10.000 προσλήψεις υγειονομικών -οι 6.000 άμεσα- σε βάθος τετραετίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων, την τετραετία 2019-2022 αποχώρησαν 11.980 μόνιμοι υγειονομικοί λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης.

Δημοσκοπικά μηνύματα δυσφορίας

Στις τάξεις του Μαξίμου επεξεργάζονται τα μηνύματα -και δημοσκοπικά- της κοινωνικής δυσφορίας για τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας. Συγκεκριμένα, το 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 32% έχει θετική, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Οι απαντήσεις δε πως «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» βρίσκονται στο 66%. Το 28% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό το φόντο, δεν αναμένεται να αποτυπωθεί αυτό το σαββατοκύριακο η πανηγυρική διάσταση που είχε δοθεί στις προηγούμενες επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Έχει ακυρωθεί η καθιερωμένη βόλτα του πρωθυπουργού στα περίπτερα, ενώ το αυστηρό μήνυμα που έχει δοθεί σε υπουργούς και βουλευτές που θα βρεθούν στην πόλη είναι να παραστούν μόνο στις θεσμικές εκδηλώσεις. Περιορισμένη, ούτως ή άλλως, θα είναι η παρουσία υπουργών και κομματικών παραγόντων, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να ανέβουν μόνο οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)