to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μήνυμα στήριξης στους εργαζόμενους της Cosco από το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών

Την πλήρη υποστήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων στην Cosco εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών(International Dockworkers Council) και χαιρετίζει την πρόσφατη αγωνιστική κινητοποίηση η οποία έγινε από τους λιμενεργάτες .


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του IDC, η κινητοποίηση τελείωσε με μια σημαντική νίκη όσον αφορά τα αιτήματα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και που σημαδοτεί μια νέα αποχή ενότητας και δύναμης των εργαζομένων στην PCT.

To Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών κάνει γνωστό οτι από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε η Cosco στο λιμάνι, την πίεζε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο τέρμιναλ. Απο το 2009 που η κινέζικη εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, το IDC επανειλημμένα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία. Το 2010 και το 2011 με e-mail και τηλέφωνα επιχείρησε να οργανώσει μια συνάντηση έτσι ώστε να μεταφέρει τους προβληματισμούς του για τις συνθήκες εργασίας στην Cosco/PCT, να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν λύσεις για την κατάσταση. Η εταιρεία όμως αρνήθηκε να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διάλογο με την IDC.

Στην συνέχεια καταγράφουν τις κινήσεις που έκαναν μέχρι σήμερα, διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, επίσημη καταγγελία στην ΕΕ που αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις με την PCT, την άρνηση δημιουργίας συνδικάτου και τους δικαιώματος στην συλλογική διαπραγμάτευση, έτσι όπως προβλέπεται από την Σύμβαση 137 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Τα μέλη του ICC δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην Cosco και έτοιμοι σε οποιαδήποτε μελλοντική συνέλευση να έρθουν στον Πειραιά και τονίζουν οτι «η ενότητα των εργαζομένων είναι το κλειδί της επιτυχίας».

Ολόκληρη η επιστολή του IDC, προς τους  εργαζόμενους της Cosco/PCT – Πειραιάς, Ελλάδα

idc

«Αγαπητοί Αδελφοί,

Το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) θα ήθελε να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων στην Cosco, και να χαιρετήσει την πρόσφατη αγωνιστική κινητοποίηση η οποία έγινε από τους λιμενεργάτες που εργάζονται στηνCosco. Μία κινητοποίηση, η οποία τελείωσε με μία σημαντική νίκη όσον αφορά τα αιτήματα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.  Αλλά που σηματοδοτεί μία νέα εποχή ενότητας και δύναμης των εργαζομένων στην PCT.

Το IDC πίεζε την Coscoαπό την στιγμή που εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Πειραιά για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο τέρμιναλ.  Από το 2009 που η Coscoκέρδισε το διαγωνισμό, το IDCεπανειλημμένα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία.  Το 2010 και το 2011 με e-mailκαι τηλέφωνα επιχείρησε να οργανώσει μία συνάντηση έτσι ώστε να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας για τις συνθήκες εργασίας στην Cosco/PCT, να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε λύσεις για την κατάσταση.  Η εταιρεία αρνήθηκε να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διάλογο με το IDCπαρόλο που δηλώσαμε ότι δεν θα ανεχτούμε υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  Στις 23 Νοεμβρίου 2012 το IDCοργάνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και σε πολλά άλλα Ευρωπαϊκά λιμάνια έτσι ώστε να πιεστεί η Coscoνα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο.  Την ίδια ημέρα αντιπροσωπεία του IDCσυναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να συζητήσει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στο τέρμιναλ της Cosco.

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Ζώνη του IDCέστειλε με την μορφή επιστολής μία επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επανήλθε για το θέμα το 2013.  Η καταγγελία αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις στην PCT, την άρνηση της δημιουργίας συνδικάτου και του δικαιώματος στην συλλογική διαπραγμάτευση, έτσι όπως προβλέπεται από την Σύμβαση 137 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην PCTαναμφίβολα δείχνουν ότι οι λιμενεργάτες, έκαναν ένα βήμα μπροστά, κερδίζοντας διαβεβαιώσεις και στοχεύοντας στη διασφάλιση και στην επιβολή μία συμφωνίας που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης με μία ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο τέρμιναλ.  Η ενότητα των εργαζομένων είναι το κλειδί της επιτυχίας.  Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Ο βασικός πυλώνας του IDC είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του είτε σαν άτομα είτε σαν συλλογικότητες, με στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους.  Το IDC και όλα τα συνδεδεμένα μέλη του υποστηρίζουν πλήρως τους εργαζόμενους της Coscoκαι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην δημιουργία μίας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Διασφαλίζοντας, ότι αυτή θα είναι συμβατή, με τα διεθνή στάνταρτς και τις συμβάσεις του ILO.  Γι΄αυτό το λόγο, και για μελλοντικές συνελεύσεις και διαπραγματεύσεις είμαστε στη διάθεσή σας να έρθουμε στον Πειραιά προκειμένου να σας υποστηρίξουμε σ΄αυτή τη διαδικασία».

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)