to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 20.03.2014

Πολιτική

Ακροδεξιός τραγέλαφος: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ρατσιστική τροπολογία στο άρθρο 19

Συνεχίστηκαν, στα όρια του γελοίου, οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι ακροδεξιές μεθοδεύσεις. Παρά την ανακοίνωση της απόσυρσης της επίμαχης διάταξης από τον Λ. Γρηγοράκο, ο υπουργός Εσωτερικών επανέφερε την τροπολογία για να την... μεταθέσει, τελικά, για την επόμενη εβδομάδα ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών, υπό το φόβο της καταψήφισης


Μετά τις νέες, έντονες αντιδράσεις και τη ρητή άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση εκτίμησε όλες τις συζητήσεις και αποσύρει το άρθρο 19 για καλύτερη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα». Είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο με διαβουλεύσεις στη Βουλή και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση από τη στιγμή που υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ρήξη στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Νωρίτερα, η ρατσιστική ρύθμιση του άρθρου 19 με την οποία θα απελαύνεται όποιος καταγγέλλει εγκληματικές πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας που δεν αποδεικνύονται από τις αρχές είχε επανέλθει με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, παρ' ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. γρηγοράκος είχε μόλις ανακοινώσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιό λαϊκισμό και απάντησε στις εμετικές κατηγορίες Βορίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προστάτης των δουλεμπόρων (!). Δείτε την αντιπαράθεση Βορίδη - Λαφαζάνης από το enikos.gr:

Για ανατροπή της κοινής λογικής έκανε λόγο ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) καθώς ο μετανάστης είναι εξ' ορισμού αδύνατος και κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τους βασανισμούς στο Α.Τ. Ομονοίας. Ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) επέκρινε τις παλινωδίες και επισήμανε, απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη, ότι ο κρατούμενος δε μπορεί να παραπέμπεται σε αυτόφωρο. «Ρηγματώνουμε το νομικό μας πολιτισμό με τέτοιου είδους διατάξεις» τόνισε ο Ν. Τσούκαλης. Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) τόνισε ότι σχεδόν κανένας άνθρωπος δεν δικαιώνεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με αστυνομικά όργανα. Ο Γ. Μιχελάκης σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ξανακούστηκαν στη Βουλή απαράδεκτοι όροι όπως «λαθρομετανάστες». Η επαναφορά την τελευταία στιγμή, της ρατσιστικής διάταξης, πρόκειται για κλασσική περίπτωση «σφήνας» με στόχο την αλλαγή της ατζέντας και αποτελεί επίδειξη αλαζονείας και πυγμής, σχολίασε ο Ν. Βούτσης. Υπενθύμισε τις ρατσιστικές κορώνες του πρωθυπουργού και των ακροδεξιών που τον πλαισιώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε την ακραία συσχέτιση, από πλευράς Σαμαρά, των ανέργων με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών. Αναρωτήθηκε πόσες ΕΔΕ έχουν καταλήξει κάπου και είπε ότι στα θέματα δικαιωμάτων των αδυνάτων η κυβέρνηση «δε βάζει μυαλό».

Την αγανάκτησή της για το ρατσιστικό λεξιλόγιο Μιχελάκη εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Φλερτάρετε με τις πιο ιταμές λογικές» τόνιζε απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών. «Οδεύουμε προς τη συρρίκνωση των θετικών διατάξεων του Μεταναστευτικού Κώδικα καθώς επιμένετε στις λογικές των αποκλεισμών και των διακρίσεων» σημείωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου θυμίζοντας τις ρατσιστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και αναλύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταναστευτική πολιτική. 

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών «εξαφάνισε» τον Λ. Γρηγοράκο και απάντησε στις ειρωνείες Μιχελάκη για τον όρο «λαθρομετανάστης» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. O Γ. Μιχελάκης επανήλθε με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν έχει πατριωτική στάση. Ακολούθησε, με το γνωστό του ύφος, ο Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας για «ανθρώπινα δικαιώματα των οργάνων της τάξεως» και υπερασπιζόμενος την επέμβαση ΜΙχελάκη υπέρ της ρατσιστικής τροπολογίας. Υπερισχύει η ακροδεξιά ατζέντα μέσα στη Βουλή, τόνισε η Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ) αναφερόμενη στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (για τις οποίες αδιαφορεί πλήρως η κυβέρνηση) και σχολιάζοντας το καπέλωμα του Λ. Γρηγοράκου από τους «ακροδεξιούς κύκλους του Μαξίμου».

 

Η τοποθέτηση του Σ. Κοντονή

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη, που απειλεί με απέλαση τα θύματα ρατσιστικής βίας  θεσμοποιεί την ατιμωρησία κρατικών οργάνων που εμπλέκονται σε σχετικά κρούσματα, εισήχθη το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρωί της Τετάρτης ο Λ. Γρηγοράκος την απέσυρε, λίγες ώρες αργότερα την επανέφερε με άλλη διατύπωση και  ξανααποσύρθηκε σήμερα το πρωί για να... ξαναέρθει αμέσως μετά.

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταναστευτική πολιτική, ριζικά διαφορετική από αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση. Μια πολιτική με γνώμονα την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, που να σέβεται και να αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές και κοινοτικές συμβάσεις, καθώς οι μικτές μεταναστευτικές ροές δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, που απαιτεί συνολικές λύσεις και συνέργειες, αντί για ιδεοληψίες και αυταρχισμό» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)