to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 14.08.2015

Πολιτική

Μετά τις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Την επόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης


Στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση συγκέντρωσε 118 ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως είναι κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και θεωρεί ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας και εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου.

*************

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Σήμερα το έκτακτο Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδας) θα συγκληθεί το συμβούλιο των Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης για να επικυρώσει τη συμφωνία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το κείμενο της συμφωνίας

«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

**********

Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)