to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:28 | 10.03.2015

Πολιτική

Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο: Μονιμότητα για 40.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο

Το μετρό αφορά τους υπαλλήλους με ΙΔΑΧ του στενού δημόσιου τομέα (ΟΤΑ) και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.


Όπως αναφέρει η ΕφΣυν:

Με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ομογενοποιούνται οι σχέσεις εργασίας στο δημόσιο, με αποτέλεσμα περίπου 40.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) να αποκτούν σχέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού. Η μετατροπή αυτή αφορά υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (ΟΤΑ) και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Αντιθέτως, η εν λόγω ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών, δικηγόρους και εργαζόμενους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται και η διαδικασία της κινητικότητας που θα εφαρμοστεί στο ελληνικό δημόσιο.

Πρόκεται για ένα μέτρο σε θετική κατεύθυνση που βρίσκει σύμφωνα τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων. 

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων στο πειθαρχικό δίκαιο και την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη.

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Επίσης, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.

Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)