to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 19.05.2015

Πολιτική

Με το βλέμμα στη Σύνοδο της Πέμπτης: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group (όλες οι εξελίξεις)

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις, με κομβικό σημείο την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πέμπτης, 21ης Μαίου - Δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία βρισκόμαστε όμως σε «αποφασιστική» φάση στις συνομιλίες με την Ελλάδα, τονίζει ο Μοσκοβισί ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς καλωσόρισε τη βούληση που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των συζητήσεων με στόχο να καταλήξουμε σε μια ικανοποιητική συμφωνία - Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι υπήρξε μεν πρόοδος αλλά ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς


Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο Brussels group - Την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής

 

Βήμα – βήμα βαδίζει η κυβέρνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την καταγραφή της προόδου στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα: «Κύπρος-Ελλάδα», ότι μέχρι σήμερα, Τρίτη, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η τηλεδιάσκεψη του Brussels group, ενώ οι δύο πλευρές -ελληνική αντιπροσωπεία και θεσμοί- ανανέωσαν για σήμερα το ραντεβού τους στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά «αρκεί οι έξω να δείξουν στοιχειώδη ευελιξία», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στα θέματα των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στη Ρίγα της Λεττονίας έχει αυξημένο βάρος για την ελληνική υπόθεση.

Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας και θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα είναι, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «αν εταίροι και δανειστές ασχοληθούν στη Ρίγα με το ελληνικό πρόβλημα, προς την κατεύθυνση να υπάρξει μια λύση ή αποφασίσουν να συνεχίζουν την πίεση παίζοντας με τον χρόνο και ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός». 

Γα «τακτική και εμπιστευτική» επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε ότι κατά την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρίγα οι δύο πολιτικοί πιθανώς να έχουν μάλιστα και κατ' ιδίαν συνάντηση.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία θα αποφασισθεί η ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το τι θα συμβεί με την απομείωση της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ (διαβάστε σχετικά).

Οι 4 προϋποθέσεις για συμφωνία:

Όπως τόνισε πρόσφατα από το συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σχετικές εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)