to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 20.02.2024

Πολιτική

Τι είπε ο Σ. Φάμελλος στην Ρ. Μέτσολα: Καταπέλτης για τη χώρα μας η πρόσφατη απόφαση του ​ευρωκοινοβουλίου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με την αίσθηση ευθύνης,με τον ιδιαίτερο ρόλο του στην ευρωομάδα της Αριστεράς, που στηρίζει τη συνεργασία των προοδευτικών, δημοκρατικών και οικολογικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο, καταθέτει ενόψει και των ευρωεκλογών μία πρόταση για μία Ευρώπη με έμφαση στη Δημοκρατία, την ειρήνη, και την καταπολέμηση των ανισοτήτων», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προς την πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνάντηση της τελευταίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Σ. Φάμελλου:

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

σας καλωσορίζουμε με τη σειρά μας στη Βουλή των Ελλήνων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζουμε το θεσμό του ευρωκοινοβουλίου και θέλουμε να δυναμώσει η κοινωνική, δημοκρατική, οικολογική και συμπεριληπτική του φωνή.

Για το λόγο αυτό μας λυπεί η επιλογή η συζήτησή μας σήμερα, με την πρόεδρο του κορυφαίου αυτού αιρετού θεσμού της Ευρώπης, να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, στεγανοποιημένη, σε μία αίθουσα της Βουλής. Ενώ θα έπρεπε να διεξαχθείστην Ολομέλεια, δημοκρατικά με όλα τα κόμματα και με απευθείας μετάδοση στους Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες.

Δεν ευθύνεστε εσείς αλλά αυτή η διαδικασία υποτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Βουλή και καταθέτουμε την έντονη διαφωνία μας.

Κυρία πρόεδρε,

χαιρετίζουμε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις παρεμβάσεις που έχει αναλάβει το ευρωκοινοβούλιο για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου. Ορθώς αναφέρατε και εσείς ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος δικαίου.Η δημοκρατία μαζί με την ειρήνη πρέπει να είναι η βάση των ευρωπαϊκών αξιών.

Δυστυχώς καταπέλτης για τη χώρα μας ήταν η πρόσφατη απόφαση του ​ευρωκοινοβουλίου για την υποβάθμιση της δημοκρατίας και την υποχώρηση του κράτους δικαίου. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε αν σας δόθηκε απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση,για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ώστε η χώρα μας να επιλύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαλεύκανση υποθέσεων,όπως τα Τέμπη και η Πύλος, η δολοφονία Καραϊβάζ, το πολύ σοβαρό πρόβλημα των υποκλοπών,τη φίμωση του τύπου και τις απειλές κατά δημοσιογράφων,τη φίμωση των ανεξάρτητων αρχών και τις διώξεις δικαστικών.

Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συναντήσει την αποστολή των ευρωβουλευτών της επιτροπής LIBE;Ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποτίμησε και προσέβαλε τους ευρωβουλευτές χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα ως προεκλογικό και ότι μιλά για άλλη χώρα;

Φαντάζομαι πως συμφωνείτε ότιχαρακτηρισμοί κορυφαίων Υπουργών ότι το ψήφισμα είναι «εμπαθές», «ακραίο», ότι αποτελεί «κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός θεατρικού έργου», ότι είναι «απαράδεκτο και ανθελληνικό»και ότι «στηρίχτηκε σε αμφιλεγόμενες δήθεν έρευνες ανυπόληπτων μη κυβερνητικών οργανώσεων»,θίγουν το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιοκαι τη δουλειά που γίνεται εκεί.

Ενόψει όμως των ευρωεκλογών οφείλω να τονίσω ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί, να ολοκληρώσει τις πολιτικές της και να είναι Ευρώπη όλων των λαών, και όχι των υπερκερδών, όπως έγινε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Να επιβεβαιώσει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια ότι είναι το κοινό μας σπίτι.

Οι πόλεμοι και οι ανθρωπιστικές κρίσεις που βιώνουν περιοχές πολύ κοντά μας δείχνουν ότι οι προτεραιότητές μας δεν είναι σωστές. Δεν αρκεί να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια στην τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η Γάζα. Ούτε η εκ των υστέρων και αποσπασματική διαχείρισητης εισβολής στην Ουκρανία ήταν επαρκής. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για την Ειρήνη. Πολιτική Ειρήνης και όχι πολιτική εξοπλισμών.

Ως προς το σύμφωνο μετανάστευσης γνωρίζετε καλά και από τη χώρα σας τη Μάλτα, ότι δεν αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τα κράτη μέλη να πληρώνουν, να χορηγούν τις χώρες πρώτης υποδοχής, για να κρατάμε εμείς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους, δηλαδή ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο με ευρωπαϊκή χορηγία.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη να έχουμε ταχεία αλλά και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση και εδώ ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι καθοριστικός. Θα πρέπει να αποφύγουμε παραδείγματα όπως αυτά του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο χρηματοδοτεί και δανειοδοτεί ιδίως μεγάλες επιχειρήσεις, και να φροντίσουμε οι σχετικές πολιτικές, όπως και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, να φροντίζουν για τη δίκαιη μετάβαση όλων, όπως για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με την αίσθηση ευθύνης,με τον ιδιαίτερο ρόλο του στην ευρωομάδα της Αριστεράς, που στηρίζει τη συνεργασία των προοδευτικών, δημοκρατικών και οικολογικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο, καταθέτει ενόψει και των ευρωεκλογών μία πρόταση για μία Ευρώπημε έμφαση στη Δημοκρατία, την ειρήνη, και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Με απαντήσεις για τις προκλήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργούν η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και η ψηφιακή εποχή και οι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)