to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 22.04.2014

Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία (συνεχής ενημέρωση)

Νέα επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ το Σάββατο - Ανταλλαγή κρατουμένων προτείνουν οι φιλορώσοι στο Σλαβιάνσκ - Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ τη Δευτέρα, με ανοικτή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία - Μήνυμα για ενιαία στρατηγική απέναντι στη Ρωσία από Μπ. Ομπάμα


Κυριακή 27/4

Ουκρανία: Ελεύθερος ένας από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ 

Ελεύθερος αφέθηκε για λόγους υγείας ένας από τους οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Oι φιλορώσοι στο Σλαβιάνσκ θέλουν να «ανταλλάξουν» τους όμηρους του ΟΑΣΕ

Ομάδα διαμεσολαβητών πρόκειται να ξεκινήσει στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους ενόπλους που κρατούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης να λέει πως η απελευθέρωσή τους θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή κρατουμένων από το Κίεβο.

Στα χέρια αυτονομιστών η έδρα της τηλεόρασης στο Ντονέτσκ 

Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της ομηρίας των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Σλαβιάνσκ, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής τηλεόρασης στο Ντονέτσκ σφίγγοντας τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία. 

Μπ. Ομπάμα: Μήνυμα για ενιαία στρατηγική απέναντι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι οι «αποσταθεροποιητικές» της ενέργειες στην ανατολική και νότια Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

 

-----------------

Σάββατο 26/4

Επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ανταλλαγή κρατουμένων προτείνουν οι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

Αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν μια ομάδα διεθνών παρατηρητών τους οποίους κρατούν, με αντάρτες που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός τους.

-------

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ με ανοικτή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

-----------

Ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε όμως τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Συμφωνία των G7 για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της κρίσης της Ουκρανίας. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δεν θα είναι κατ 'ανάγκη ταυτόσημα. Ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.

Παρασκευή 25/4 

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών.  Ούτε οι προγραμματισμένες ασκήσεις από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες οδηγούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ρωσία «είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχής ενημέρωση:

20:18 Κατάληψη λεωφορείου με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ από φιλορώσους 

15:20 Τη «μεγάλη ανησυχία της» για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ η κ. Μέρκελ «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της».

14:40 Οι αρχές της Ουκρανίας θα θεωρήσουν οποιαδήποτε είσοδο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας εισβολή και οι δράστες της θα εξοντωθούν, διεμήνυσε στενός συνεργάτης του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (πηγή: Ναυτεμπορική).

14:05 Οι ομάδες αυτοάμυνας των φιλορώσων επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατιωτικού ουκρανικού ελικοπτέρου στον εναέριο χώρο του Kramatorsk:

Still from YouTube video/NewCrimea

12:30 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλαμβάνοντας «στρατιωτικά και πολιτικά» τη χώρα του. «Προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ μιλώντας στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

12:20 Εκρήξεις και σύννεφα καπνού στο  Kramatorsk, πιθανότατα μαίνονται συγκρούσεις φιλορώσων με τις ουκρανικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή (πηγή:rt.com):

11:55 Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ «στρεβλώνουν» τη συμφωνία της Γενεύης

 

10:30 Οδησσός: Επτά τραυματίες από έκρηξη σε σημείο ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων

9:40 Η Standard and Poor's υποβάθμισε τη Ρωσία σε «ΒΒΒ-»

07:45 Η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει στάση σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία αλλιώς θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι. 

00:05 Η κρίση στην Ουκρανία σε φωτογραφίες του Reuters

Russian Defence Minister Sergey Shoigu (Reuters / Michael Klimentyev)

Πέμπτη 24/4

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών.  Ούτε οι προγραμματισμένες ασκήσεις από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες οδηγούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ρωσία «είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς το Κιέβο, σημειώνοντας πως αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν τον στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα υπάρξουν συνέπειες. Η Ουκρανία απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία η Μόσχα ανακοίνωσε.

«Η ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας για τη διεξαγωγή επιπλέον στρατιωτικών ασκήσεων στην ουκρανική μεθόριο είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που ζητήσαμε από τους Ρώσους να κάνουν, το οποίο ήταν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν. «Τους καλούμε λοιπόν ξανά να δράσουν με υπευθυνότητα, να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν όλα τα μέρη να οδηγήσουν αυτήν την κρίση σε μια ειρηνική επίλυση».

Συνεχής ενημέρωση από την αιματηρή ουκρανική επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ: 

23:55 Εντείνει την οικονομική πίεση στο Κίεβο η Gazprom

23:20 Η ουκρανική ΕΥΠ εμπλέκει φιλορώσο στη δολοφονία ουκρανού πολιτικού

23:10 Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση της ουκρανικής κυβέρνησης σε Ντόνετσκ, Μαριούπολη και Σλαβιάνσκ

20:55 Απελευθερώθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος

17:50 Κ. Ήσυχος (υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα): Η ευρω-ατλαντική τυχοδιωκτική στρατηγική που μπορεί ακόμα και να προκαλέσει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ιστορικά και ηθικά απαράδεκτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα σε όλες τις δυνάμεις που επιδιώκουν στρατιωτική αποκλιμάκωση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, και θα κατοχυρώσει πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων της (διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του).  

14:00 Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Ukrainian security force officers walk past a checkpoint set on fire and left by pro-Russian separatists near Slavyansk April 24, 2014 (Reuters / Gleb Garanich)

13:40 Β. Πούτιν: Οι αρχές του Κιέβου είναι χούντα αν όντως χρησιμοποιούν βία εναντίον πολιτών

13:20 Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα επιχειρούν να εισβάλουν στο Σλαβιάνσκ. Γίνονται αναφορές για μάχες με τις ομάδες αυτοάμυνας των φιλορώσων, με τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Φωτογραφίες  και βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων από το rt.com:

View image on Twitter

 
 
 
 

View image on Twitter

Ukrainian special forces take position in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 24, 2014 (AFP Photo / Kirill Kudryavtsev)

Νωρίτερα: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον φιλορώσων της ομάδας αυτοάμυνας κοντά  στο Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι (πηγή rt.com).

Σχετικές ειδήσεις: Κίεβο: Ανακαταλάβαμε το Σβιατογκόρσκ // Συνελήφθη Αμερικανός δημοσιογράφος στο Σλαβιάνσκ

**********

Αναλυτικά οι εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο έως το μεσημέρι της Πέμπτης:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης (διαβάστε αναλυτικά)

U.S. President Barack Obama (L) attends a news conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe (R) at the Akasaka guesthouse in Tokyo April 24, 2014. REUTERS-Junko Kimura-Matsumoto-Pool

Επίσης, τον «προβληματισμό» του εκφράζει το ΝΑΤΟ όσον αφορά στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, νωρίτερα την Τετάρτη, κατά τις οποίες υποστήριξε ότι η Ρωσία θα απαντήσει εάν τα συμφέροντά της στην Ουκρανία δεχθούν επίθεση. Παράλληλα οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αστείους τους ισχυρισμούς του κ. Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον ηγείται της κρίσης στην Ουκρανία.

«Είμαι ανήσυχος από τις δηλώσεις Ρώσων που απειλούν την Ουκρανία με μια στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου. «Η Ρωσία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να αποσύρει τα στρατεύματά της στα στρατόπεδα τους, να μειώσει τους κινδύνους μιας ένοπλης σύγκρουσης και να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, κυρίως καταδικάζοντας τις πράξεις βίας που συνεχίζουν οι παράνομες ένοπλες ομάδες στα ανατολικά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο ίδιος.

«Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των Ρώσων δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», είπε ο Λαβρόφ νωρίτερα, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στη νοτιοδυτική περιοχή Ροστόβ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά της χώρας  όπου φιλορώσοι αυτονομιστές επιμένουν στην κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων.

Επίσης το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός ότι η Δύση απαιτεί μονόπλευρα τον αφοπλισμό των φιλορωσικών ομάδων, ενώ κλείνει τα μάτια στις «προκλητικές ενέργειες» από μέλη του ουκρανικού υπερεθνικιστικού Δεξιού Τομέα.

Την ίδια ώρα η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τη συμφωνία εφαρμογής για το σταδιακό αφοπλισμό όλων των ριζοσπαστικών οργανώσεων, ο αρχηγός του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Γιάρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντνιπροπετρόφσκ ότι το αρχηγείο της οργάνωσής του έχει μετακινηθεί στην πόλη αυτή, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Ντόνετσκ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τάγμα μαχητών για να εκδιώξουν τους αυτονομιστές και αργότερα να ξαναπάρουν την Κριμαία από τη Ρωσία, όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.

Dmitry Yarosh.(Reuters / Valentyn Ogirenko )

Παράλληλα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα στρατεύματα των κρατών μελών του στην ανατολική Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αριθμός των αμερικανών αλεξιπτωτιστών που αναμένεται να λάβουν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα μπορούσε να ενισχυθεί.

 

Τετάρτη 23/4

Την επανέναρξη επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία διέταξε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, μετά τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός πολιτικού του κόμματός του.  Συγκεκριμένα, ο κ. Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι δύο πτώματα βρέθηκαν με σημάδια «βάναυσου βασανισμού» κοντά στο Σλαβιάνσκ. Η μία σορός ανήκε στον Βολοντιμίρ Ρίμπακ, μέλους του κόμματός του, που πρόσφατα είχε απαχθεί από «τρομοκράτες». 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «αυτά τα εγκλήματα γίνονται με την πλήρη στήριξη και ανοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Για τον λόγο αυτόν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να εφαρμόσουν «αποτελεσματικά αντιτρομοκρατικά μέτρα» με στόχο την προστασία των Ουκρανών πολιτών από τους «τρομοκράτες». 

Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που διεξήγαγε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα για να ανακτήσει τον έλεγχο του Σλαβιάνσκ απέτυχε και ο στρατός την ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό μετά τη συμφωνία της Γενεύης που είχε στόχο να αποκλιμακώσει την κρίση.

Παρόλα αυτά αποδεικνύεται πως η συμφωνία είναι εξαιρετικά εύθραστη, τη στιγμή που Ουάσιγκτον και Μόσχα επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για την αδυναμία εφαρμογής της. 

Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για την ουκρανική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση με προειδοποιήσεις για κυρώσεις. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, «να χαμηλώσει τους τόνους και να καλέσει τους φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα κτίρια που καταλάβει». 

Από την άλλη, ο Λαβρόφ είπε πως η συμφωνία της Γενεύης πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά έριξε στο Κίεβο την ευθύνη των πρωτοβουλιών, καλώντας το να τερματίσει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, να «αφοπλίσει τις εθνικιστικές ομάδες» και να απελευθέρωσει συλληφθέντες φιλορώσους. 

«Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να προχωσήσει σε συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για πιο ομοσπονδιακό σύστημα.   

Ενδεικτική της στάσης που κρατά η Μόσχα ήταν η αναφορά του Βιτάλι Τσούρκιν, ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ο οποίος -αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση «γρήγορες εξελίξεις» επί του ουκρανικού εδάφους- είπε πως «οι Αμερικανοί πίεσαν για το πιο δραστικό σενάριο, μη θέλοντας κανενός είδους συμβιβασμό με του Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση».  Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση» τα οποία θέλησαν να «εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο.

Διαβάστε το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών εδώ

Τρίτη 22/4

-----------

Αντιμέτωπη με «περισσότερη απομόνωση» θα βρεθεί η Ρωσία αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων.

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς, εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους.

Πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα προβλήματα, θα μπορούσε να πει κανείς και με «απειλές ατιμωτικές» είπε ο Μπάιντεν.

Σημείωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της για τη επίτευξη εθνικής ενότητας στη χώρα λέγοντας πως «η ευκαιρία να συγκροτήσετε μία ενωμένη Ουκρανία, που θα την κάνετε να σταθεί σωστά στα πόδια της, είναι εντός των δυνατοτήτων σας. Και θέλουμε να είμαστε ο εταίρος και ο φίλος σας».

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία σε μία συμβολική επίσκεψη εκδήλωσης της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, συναντήθηκε με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Χθες, Ουάσινγκτον και Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει την μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κέρι ζήτησε από τη Μόσχα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας και να καλέσει δημόσια τους αυτονομιστές να αποχωρήσουν από τα δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει.

 
-------------------
 

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση νέων κυρώσεων

 

Η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, δήλωσε πως η Μόσχα, θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

«Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν εντούτοις να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την ομιλία του στη Δούμα.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

«Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους», τόνισε ο Μεντβέντεφ. «Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση «την απαραίτητη στήριξη».

Διαβάστε επίσης:

Απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο έδαφος της χερσονήσου αυτής που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσία. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)