to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 17.11.2012

Κοινωνία

Με το κόμμα της Ντόρας είχε κατέβει ο εκ των αρχηγών της μαφίας στην Κρήτη!

Το ξέρουμε πως το Πρώτο Θέμα, που κάνει το ρεπορτάζ, έχει παλιές διαφορές με τη Ντόρα, που είχε θίξει την φοροδιαφυγή των 5.000.000 € του εκδότη του. Αλλά ποτέ δεν είναι κακό να θυμόμαστε τι λουλούδια μαζεύει η Δεξιά!



Εστηναν μεγάλες δουλειές με χασισοφυτείες στην Κρήτη


Ο μαφιόζος που ήθελε να γίνει βουλευτής



Ο Μιχάλης Παρασύρης, ο επονομαζόμενος και «Ψάκας», συνελήφθη μαζί με δεκάδες άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε δυο εγκληματικές συμμορίες


Στην Κρήτη, η οικογένεια Παρασύρη, με καταγωγή από τα Ζωνιανά, είναι γνωστή σε όλους…Μεγάλη φαμίλια με αρκετούς σκληρούς και τραχείς άνδρες που ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά με το νόμο. Οι πιο πολλοί είναι κτηνοτρόφοι, κυκλοφορούν με θηριώδη 4Χ4 και δεν δέχονται «μύγα στο σπαθί» τους.


Η απόφαση του Μιχάλη Παρασύρη του επονομαζόμενου και «Ψάκα», να κατέβει για βουλευτής στις εκλογές της 6ης Μαΐου με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, χαροποίησε όλη τη φαμίλια. Άλλωστε είχαν κουμπαριά με την οικογένεια Μητσοτάκη. Παράλληλα με τον προεκλογικό αγώνα, ο 44χρονος Μιχάλης, είχε όμως και άλλες αγωνίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν στέλεχος της μεγαλυτερης συμμορίας με ναρκωτικα στο Λασιθί, με αρχηγό τον αδερφό του Κωνσταντίνο, γνωστό και ως «Κουκιά» .

Μέρα-νύχτα


Ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, από τις 31 Ιουλίου, είχε μπλοκάρει τα τηλέφωνα δύο υψηλόβαθμων στελεχών των μαφιόζικων ομάδων και παρακολουθούσε μέρα νύχτα όλες τις συνομιλίες τους. Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν όπως «λαμπάδες»  για τα δενδρύλλια κάνναβης, «σκύλος» για το ελικόπτερο της Αστυνομίας, «οικοδομή» για τις φυτείες, «βάφτιση» για τη συγκομιδή του χόρτου, «ομορφότραγοι» για τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ,  «μαύροι σκύλοι» για τους αστυνομικούς και «μεγάλο θεριό» για το διευθυντή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Κρήτης, αποκωδικοποιήθηκαν αμέσως από τους αστυνομικούς που είχαν βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις συνομιλίες τους.

Μέσα από τις 16.000 σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων, ξετυλίγεται λεπτό προς λεπτό όλη η δράση των δύο μαφιόζικων ομάδων με πολλές κοινές συνιστώσες και αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για το πώς στήνονται οι μεγάλες δουλειές με τις φυτείες στην Κρήτη, πως συνεχίζονται ακόμη οι ζωοκλοπές στη μεγαλόνησο. Ερευνάται ακομη από τις αρχές αν οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν καταφέρει να διαβρώσουν το εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για να αποκτούν πλαστά πιστοποιητικά που να βαφτίζουν «χρήστες» ναρκωτικών ουσιών μέλη των συμμοριών.



Αδερφός του μεγάλου αφεντικού


Μπορεί για την υπόθεση να κατηγορούνται συνολικά 66 άτομα, όμως η περίπτωση που ξεχωρίζει είναι αυτή του Μιχάλη Παρασύρη. Αδερφός του μεγάλου αφεντικού, ο «Ψάκας» ήταν μεσαίο στέλεχος της ομάδας, όμως το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο της παρέας. Η ενασχόληση του με τα αθλητικά, με ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής, αλλά κυρίως η κάθοδος του στον πολιτικό στίβο με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον έκαναν … διάσημο σε όλη την Κρήτη.

Όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, ο Μιχάλης πίστευε ότι λόγω της μεγάλης οικογένειας και του ονόματος του, θα κατάφερνε να πάρει πολλούς σταυρούς και αν η Δημοκρατική Συμμαχία έμπαινε στη βουλή θα έβγαινε ακόμη και βουλευτής. Τελικά, ο «Ψάκας» πήρε 639 σταυρούς, βγήκε τρίτος από τους τέσσερις υποψηφίους βουλευτές του κόμματος στο νομό Λασιθίου και ειδε να μπαινει ενα άδοξο τέλος στην πολιτική του καριέρα.


«Ο Μιχάλης και τα αδέρφια του, εδειχναν να έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια» περιγράφει άνθρωπος που γνωρίζει την οικογένεια και προσθέτει «Ο «Ψάκας» όπως τον ξέραμε όλοι, κυκλοφορούσε με ένα θηριώδες αγροτικό 4χ4 φορώντας σχεδόν πάντα κοντομάνικα μπλουζάκια και τζιν παντελόνια. Έδειχνε ήπιος χαρακτήρας αλλά είχε πάντοτε ένα ειρωνικό χαμόγελό που δεν ήξερες τι επεφύλασσε…».

Στις 17 Αυγούστου, ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής, έπιασε μια συνομιλία που ουσιαστικά οδήγησε την Αστυνομία στη φυτεία στη θέση Χωνιανά. Εκεί φέρεται ότι ο Μιχάλης Παρασύρης είχε ρόλο. Ουσιαστικά μαζί με άλλους συγκατηγορούμενους του, ήταν ο συνδετικός κρίκος με τον αδερφό του και τον άλλο αρχηγό της οργάνωσης αλλά και τα κατώτερα μέλη.


Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο «Κατ επιταγή, των ηγετικών στελεχών εκτελούσαν όλες τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους φύλακες της φυτείας μεταβιβάζοντας τις εντολές του ηγετικού πυρήνα μετέβαιναν όποτε απαιτούνταν στο χώρο της καλλιέργειας υποστηρίζοντας το έργο των φυλάκων και επιθεωρώντας την ανάπτυξη των δενδρυλλίων, φρόντιζαν για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για τη μελλοντική καλλιέργεια κάνναβης, προμήθευαν ή κατείχαν τα απαραίτητα για την καλλιέργεια εφόδια, προέβησαν στη συγκομιδή, μεταφορά, απόκρυψη και αποξήρανση της παραχθείσας κάνναβης μερίδιο της οποίας έλαβαν και πούλησαν προσπορίζοντας γα τους εαυτούς τους παράνομο οικονομικό όφελος».

Είχαν αγχωθεί


Ο «Ψάκας» κατοικούσε μαζί με τον αδερφό του, τον υπαρχηγό της συμμορίας και φυσικά τις οικογένειες τους σε διαμερίσματα σε ένα απομονωμένο κτήριο στην αγροτική περιοχή Λιοπρύνι έξω από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Το τελευταίο διάστημα, όλοι στην ομάδα ήταν αγχωμένοι, αφού ειχαν μαθει ότι η αστυνομική έρευνά για τις δραστηριοτητες τους, προχωρουσε όλο και περισσότερο. Καταλάβαιναν ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω τους…

Όμως αυτό δεν τους εμπόδιζε να συνεχίζουν κανονικά την δραστηριότητα τους. Το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου, ο «Ψάκας» με δύο ακόμη άτομα και τους τρεις φύλακες της φυτεία, έκαναν την πρώτη συγκομιδή της κάνναβης. Ο Μιχάλης Παρασύρης κατάφερε να μαζέψει 13κιλά και από αυτά να πάρει το μερίδιο του… «Μετά τη διανομή της κάνναβης ο Μιχάλης μαζί με δυο ακόμη, φόρτωσαν το σύνολο της συλλεχθείσας – πλην 2 μεριδίων – και ξεκίνησαν προς τους τόπους απόκρυψης – αποξήρανσης».


Ο  Ψάκας μαζί με τον δεύτερο αδελφό του (επίσης συλληφθέντα) «Ανάστο»  μετέφεραν τα δικά τους μερίδια σε ιδιόκτητο χώρο κοντά στα διαμερίσματα που έμεναν.  Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, από αυτή τη σοδειά, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής κέρδισε ενάμισι κιλό αποξηραμένη κάνναβη. Στις 30 Σεπτεμβρίου, βρήκε πωλητή για να σπρώξει το ένα κιλό όμως τελικά δεν έχει εξακριβωθεί  αν κατάφερε να το πουλήσει.


Οικογενειακώς στο κόλπο με το χασίς

Οι αστυνομικοί, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε ο Ψάκας και η παρέα του, ξεκίνησαν τη δραση τους. Εκτιμούν ότι με αυτή τη μορφή ξεκίνησαν το 2011. Ομως αν και ήταν βαθιά μπλεγμένοι σε μεγάλες παρτίδες χασίς, ποτέ δεν έκαναν όπως τουλάχιστον προκύπτει χρήση ναρκωτικών αλλά κινούσαν όλη τη διαδικασία σαν να επρόκειτο για νόμιμή γεωργική παραγωγή.

Πλέον, η οικογένεια Παρασύρη μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες. Στ κόλπο δεν είναι μπλεγμένα μόνο τα τρία αδέρφια αλλά και κάποια από τα παιδιά τους όπως και άλλα μακρινά μέλη της οικογένειας… Πολλοί στο Λασίθι και στο Ηράκλειο λένε πως η σύλληψη τους ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη καθώς για χρόνια φλέρταραν με την παρανομία. Τελικά, ο Μιχάλης Παρασύρης αντί για τα έδρανα της βουλής θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαρύτατες και σοβαρές κατηγορίες.


Πηγή: Πρώτο Θέμα (μετά συγχωρήσεως!)



Υποψήφιος βουλευτής ο υπαρχηγός της μαφίας στην Κρήτη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)