to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 01.04.2016

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό (ενημέρωση)

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες μετά από την ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες - Καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 169 ψήφους, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 107 βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κατά, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Ψηφίστηκε επίσης το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ σε ονομαστική ψηφοφορία, τέθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου:

5, 7, 8, 11, 22, 46, 72 από τη Νέα Δημοκρατία

10, 19, 22, 43, 45, 46, 67, 73 από τη Χρυσή Αυγή

39,41, 46, 54, 55, 56, 57, 60 από το ΚΚΕ

Κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα, 18, 23, 24, 33, 45, 47, 66, 73,75 και καταψήφισε τα άρθρα, 5, 7,8,11, 22, 46, 72.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δήλωσε "παρών", στα άρθρα 8,10,11,72,73 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το Ποτάμι, καταψήφισε τα άρθρα 5,7,11,19,72 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 67, καταψήφισε τα άρθρα ,8,10,11,39,41,46,54,55,56,57,60,73 και δήλωσε "παρών", στα άρθρα 5,19,22,43,45,72.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Βασιλική Κατριβάνου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρ΄ότι ψήφισαν θετικά επί της αρχής, διαφοροποιήθηκαν στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα η κ. Χριστοδουλοπούλου, ψήφισε παρών στο άρθρο 60 και η κ. Κατριβάνου, κατά.

Απόντες ήταν και τρεις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Οι δυο πρώτοι ωστόσο, δήλωσαν με επιστολή τους πως εάν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Η θετική τους ψήφος δεν προσμετράται.

Απόντες ήταν από τη ΝΔ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης  και Γιώργος Βαγιωνάς.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν η πρόεδρος της Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Μιχάλης Τζελέπης.

Απόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι, καθώς και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

 



 

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα προειδοποίησε πως «ξεκινά ένα παιχνίδι ενοχών για την Ελλάδα, ότι με βάση αυτή την συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες. Εγώ ήμουν χθες στη Γενεύη και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τουίταρε θετικά πράγματα για τη χώρα μας». Ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε και το στίγμα της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας λέγοντας ότι «η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά. Δεν  μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά ή κακά. Είμαστε δύσπιστοι και η αξιοπιστία της κρίνεται κάθε μέρα» (διαβάστε αναλυτικά για την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού). 

Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Όσο για την υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Τοποθετήσεις στην Ολομέλεια:

*******

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου εδώ

Η αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου

Πίνακας καταργούμενων - τροποποιούμενων διατάξεων στο σχέδιο νόμου

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η ειδική έκθεση για την Οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου

Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων


 

Η συζήτηση στις επιτροπές

Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε χτες Πέμπτη η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Αιτιολογώντας τον εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών. Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας, είπε πως η κυβέρνηση με την «απαράδεκτη τακτική» νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί. «Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». ανέφερε ο κ. Κικίλιας. «Σ' ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; «Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;». «Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής» απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Για αυταρχικές πράξεις και πράξεις μεθόδευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία και μίλησε για νομοσχέδιο - «τερατούργημα» που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες. Για «καθεστωτικές πρακτικές» μίλησε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος είπε επιπλέον πως το νομοσχέδιο αυτό, δεν ήταν «κατεπείγον», κατεπείγον «κατάντησε αυτή την κυβέρνηση». «Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός, επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα», ανέφερε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

«Πρόκειται για την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό για να βγάζει κανονιστικές πράξεις και δεν καταλαβαίνω γιατί να έρθει ως κατεπείγον» είπε ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Παρεμβαίνοντας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το Προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε το κατεπείγον σε ψηφοφορία, μετά την παραίνεση εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι μόνο στην Ολομέλεια ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και η Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει αν θα προχωρήσει ως κατεπείγουσα η διαδικασία. Στο γεγονός αυτό, αντέδρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούστηκαν να ρωτούν: «Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;».

Το θέμα ωστόσο ετέθη σε ψηφοφορία μετά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η πρόταση της κυβέρνησης πέρασε με ψήφους 37 έναντι 33, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.


 

Ψηφίστηκε επί της αρχής του στις συναρμόδιες Επιτροπές το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πως γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;».

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει ότι οι βασικοί στόχοι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εξυπηρετήθηκαν και δείχνει ότι παρόλα τα προβλήματα που έχει η Συμφωνία , γίνεται επανεισδοχή και απ' ευθείας εγκατάσταση από την Τουρκία στην ΕΕ ενώ παρέχεται και βοήθεια από ΕΕ και οικονομική και σε μέσα. Απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η αντιμετώπιση των προσφύγων με ανθρωπισμό είναι και προς το συμφέρον της χώρας και ανέφερε ότι ενώ σήμερα μιλά για έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε διάλυση υπηρεσιών και έλλειψη προγραμματισμού. «Είχαμε από την πρώτη στιγμή στόχο να διεθνοποιήσουμε το θέμα, εμείς το θέσαμε και το ανεβάσαμε ώστε σήμερα να ασχολείται πια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Καματερός.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, που να εναρμονίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με το εθνικό δίκαιο σε ότι έχει να κάνει με τους χρήζοντες άσυλο και διεθνή προστασία τελευταία στιγμή και ανέτοιμοι, και το φέρνεται για άλλο λόγο. Ίσως αυτό να εξηγήσει το ότι υπάρχουν 15 κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες, για μη δημοσιεύσεις συμβάσεων, για μη διαγωνισμούς, για κάλυψη θέσεων με αναθέσεις και όλα αυτά να κρέμονται απευθείας κάτω από τον υπουργό Εσωτερικών» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ενώ η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει προτάσσοντας το εθνικό θέμα, στην ουσία με το νομοσχέδιο αυτό την καλεί να συμπράξει σε απευθείας αναθέσεις, διορισμούς ημέτερων, με την χαοτική αντίληψή της για την δημόσια διοίκηση, και στην διάλυση των δομών με ένα νομοθέτημα που δεν σχετίζεται με ότι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Επίσης, κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό πως ενώ διατείνεται ότι το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον, περιέχει 56 κανονιστικές πράξεις που δεν είναι έτοιμες. Τέλος, καταλόγισε ότι ενώ μετά από 15 μήνες δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα φορτώνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό. Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι το άρθρο 46 αίρει το αξιόποινο της παράνομης εισόδου αλλοδαπού, κάτι το οποίο αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και «υπηρετεί την ιδεολοψία αυτής της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα χώρο που θα περνάει όποιος θέλει και να ονομάζεται παράτυπος, αντί παράνομος». 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θ. Παπαθεοδώρου αφού καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εμφανίζεται τραγικά αναντίστοιχη με την κρισιμότητα της κατάστασης που περνά η χώρα» και την κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνη για την δημιουργία της Ειδομένης και του Πειραιά, δήλωσε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο χάνει την ευκαιρία της συναίνεσης για την δημιουργία των αναγκαίων δομών. Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει και καταπατάει το διεθνές δίκαιο και απαίτησε να κληθεί έστω η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ακόμα και στην Ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει, «η οποία όπως είπε ακόμα και αυτή ήδη έχει φύγει από τα νησιά του Αιγαίου καταδικάζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που νομοθετείτε ως παράνομη». «Φτιάχνετε παντού Αμυγδαλέζες που

θα έχουν τον πρώτο ρόλο παντού οι αμαρτωλές ΜΚΟ», ενώ όπως τόνισε η μεθόδευση για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος είναι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες ότι ανατρέπονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση απέδειξε και πάλι την ανικανότητά της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και συνέπεια» τόνισε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί η Συμφωνία από Δευτέρα και η επανεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Φωτήλας ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις αν θα υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες αν λειτουργεί ή όχι η Αμυγδαλέζα, αν θα υπάρξουν κι άλλες, αν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, διερωτήθηκε ποιος «τελικά ξέρει τι λέει σε αυτή την κυβέρνηση;».

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Κ. Κατσίκης, δεν δέχθηκε την κριτική ότι το νομοσχέδιο αυτό αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, καθώς - όπως τόνισε - το μόνο που κάνει είναι να ενσωματώνει τα κριτήρια της κοινοτικής οδηγίας.

Ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ακόμη υπουργείο από την κυβέρνηση και προέβλεψε εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα.

Τους προβληματισμούς της για τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου εξέθεσε κατά την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Η κ. Κατριβάνου τάχθηκε κατά της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, και δεν πρέπει κανείς να επαναπροωθείται στη χώρα αυτή .

Απαντώντας ο κ. Βίτσας, στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι "υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν πολύ καλή δουλειά και άλλες που διαπράττουν ενέργειες που δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχουν όμως και οι εθελοντές που εργάζονται χωρίς αμοιβή» και απηύθυνε το ερώτημα. «Τι να κάνουμε; Να τους πετάξουμε;».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσδιορισμού της ιδιότητας του πρόσφυγα ο αν. υπουργός είπε, ότι το ποιος είναι πρόσφυγας και ποια είναι η διαδικασία με την οποία διαπιστώνεται, ρυθμίζεται κυρίως από τη συνθήκη της Γενεύης αλλά και από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η υπηρεσία παροχής ασύλου, είναι εξατομικευμένη διαδικασία" σημείωσε και πρόσθεσε "ένας άνθρωπος σε σχέση με μια χώρα μπορεί να είναι ασφαλής και μπορεί και να μην είναι".

Τέλος, σχετικά με τις δομές φιλοξενίας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι έως το 2014, υπήρχαν μόνο δομές κράτησης ενώ σήμερα λειτουργούν πέντε κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, 28 κέντρα φιλοξενίας ενώ κατασκευάζονται και άλλα και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 34.000 άνθρωποι ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)