to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 24.03.2016

Κοινωνία

Με επιτυχία η Ημέρα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στον Χολαργό (βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20/3 στην πλατεία Δημοκρατίας στον Χολαργό οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία παραδόθηκαν άμεσα σε δομές αλληλεγγύης (Νοταρά, Ασκληπιού, Ελληνικό)


Εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης την Κυριακή 20 Μαρτίου στην πλατεία Δημοκρατίας στον Χολαργό, όπου η τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διοργάνωσε Ημέρα Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας κατά του ρατσισμού.

Από το πρωί άνθρωποι κάθε ηλικίας, από γιαγιάδες έως μικρά παιδιά, έφερναν σακούλες με τρόφιμα μακράς διάρκειας αλλά και είδη ατομικής υγιεινής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας. Παιδικό παιχνίδι και ζωγραφιές, εικαστική διαμόρφωση της πλατείας με σωσίβια και αλουμινοκουβέρτες, εκθέσεις φωτογραφιών των φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου και Γιάννη Καραμπάτσου, πολιτικές συζητήσεις, μουσική από το ακορντεόν του δεξιοτέχνη μουσικού Νίκου Πλάτανου, συλλογική κουζίνα, το περιοδικό των αστέγων «Σχεδία», βιωματικές αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ρεμπέτικη βραδιά από το τοπικό συγκρότημα «Τρεις κι ο Τσίκος και οι φίλοι τους» συνέθεσαν ένα όμορφο παζλ όχι μόνο αλληλεγγύης αλλά και μιας διαφορετικής αντίληψης για τη χρήση των δημόσιων χώρων.

Συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τα οποία παραδοθηκαν άμεσα στις καταλήψεις στέγης προσφύγων της Νοταρά και της Ασκληπιού, καθώς και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελληνικού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χολαργού-Παπάγου

Την Κυριακή 20-3-2016, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και με τη συμμετοχή και στήριξη εκατοντάδων συμπολιτών μας οι ολοήμερες  εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες (Χολαργού - Παπάγου). Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων καθώς επίσης και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας, τόσο με τη συμμετοχή τους, όσο και με την σημαντική προσφορά τους σε τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία διανεμήθηκαν άμεσα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Στις εκδηλώσεις καταγράφηκε ομόφωνα η αντίθεση των παρευρισκομένων στην πολιτική των κλειστών συνόρων και τη νέα συμφωνία της συνόδου κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώθηκε έντονα η ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και άρσης κάθε εμποδίου για τη μετεγκατάσταση τους στη χώρα προορισμού που επιθυμούν. Αξιώθηκε επίσης να τους παρέχεται στην Ελλάδα, για όσο καιρό διαμένουν, αξιοπρεπής σίτιση, στέγαση, περίθαλψη και φροντίδα, όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, hot spots και κατασκηνώσεις ντροπής, όπως αυτά που βλέπουμε στην Ειδομένη, αλλά με διασπορά τους στο σύνολο της επικράτειας.

Η Πρωτοβουλία καλεί το Δήμο Χολαργού-Παπάγου, στα πλαίσια ανάληψης του μέρους της ευθύνης που του αναλογεί, να προγραμματίσει άμεσα τη φιλοξενία ικανού αριθμού προσφύγων, όχι φυσικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή οποιοδήποτε γκέτο, αλλά σε κατάλληλους για κατοικίες δημοτικούς ή ιδιωτικούς χώρους. Για το σκοπό αυτό, καλούμε το Δήμο να προβεί άμεσα σε καταγραφή των κατάλληλων και άδειων δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων που υπάρχουν ή προσφέρονται σε όλη την επικράτεια του Δήμου, προκειμένου να υλοποιήσει, το συντομότερο δυνατό, την παραπάνω ηθική υποχρέωσή του.

 Η Πρωτοβουλία συνεχίζει με νέα ώθηση τη δραστηριοποίησή της για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και, ταυτόχρονα, εναντιώνεται στους πολέμους καθώς και στις πολιτικές που τους γεννούν και δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση: την εκμετάλλευση, την πείνα, τη φτώχεια, τις οικολογικές καταστροφές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)