to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 29.11.2013

Διεθνή

«Μαύρο» στην ισπανική «ΕΡΤ»: Εισβολή της αστυνομίας στην RTTV (φωτ.)

Η δεξιά κυβέρνηση της Βαλένθια μιμείται την ελληνική κυβέρνηση στέλνοντας την αστυνομία στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό


Το hasgtag στο twitter: #RTVVnoestanca

Τελευταία ενημέρωση, Παρασκευή, 5:00 μ.μ.: Εκκενώθηκε τελικά το κτίριο της τοπικής ραδιοτηλεόρασης στη Βαλένθια, αφού προηγουμένως οι αρχές έκοψαν την παροχή ρεύματος. Οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει το κτίριο και συνέχιζαν την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, αντιδρώντας στην απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης να τον κλείσει (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Οι εκκαθαριστές της εταιρείας εισήλθαν στο κτίριο με τη συνοδεία αστυνομίας. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην περιφερειακή ραδιοτηλεόραση υπάκουσαν τις διαταγές των αστυνομικών και εκκένωσαν το κτίριο. «Δεν ντρέπεστε;», φώναξαν κάποιοι από αυτούς στους αστυνομικούς. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι είχαν αποτρέψει την απόπειρα των αρχών να διακόψουν το σήμα των αναμεταδοτών.  

Αναλυτικά οι εξελίξεις με φωτογραφίες καθώς και το βίντεο με το τελευταίο λεπτό εκπομπής της τηλεόρασης:

«Στις 12:20 το βράδυ, η δημόσια τηλεόραση της Βαλένθια πέθανε» γράφει η ιστοσελίδα της «El Pais».Θυμίζουμε ότι,  η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα για την απόφασή της να κλείσει την περιφερειακή δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο της περιοχής. Η RTVV (Radiotelevisión Valenciana) είχε προσπαθήσει να απολύσει τους 1.000 από τους 1.700 υπαλλήλους της, αλλά το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόλυσή τους. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η τοπική κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε το ολικό κλείσιμο του σταθμού.  Σήμερα, 29 Νοεμβρίου, τα ξημερώματα, προχώρησε στην αυταρχική επιλογή της ρίχνοντας «μαύρο» στην εικόνα και στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής στο κτίριο της «ισπανικής ΕΡΤ». Το τηλεοπτικό δίκτυο της Βαλένθια συνεχίζει να εκπέμπει ζωντανά παρά τις απόπειρες των αρχών να διακόψουν το σήμα των αναμεταδοτών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Το χρονικό, σύμφωνα με το thepressproject.gr:

Μετά την βραδινή (12 περίπου ώρα Ισπανίας) αστυνομική εισβολή, οι εργαζόμενοι εντός του κτηρίου κατάφεραν να μετακινήσουν το «ζωντανό» πρόγραμμα στο 2ο κανάλι, από όπου βγάζουν live τους ένστολους να κόβουν τα καλώδια στον Κεντρικό Έλεγχο. Την ίδια ώρα ο συγκεντρωμένος κόσμος ανοίγει την πύλη και εισέρχεται στο προαύλιο του κτηρίου. Οι συνάδελρφοί τους εντός, εντοπίζουν τους υπέυθυνους για τα κομμένα καλώδια στους διαδρόμους έξω από τον Κεντρικό Έλεγχο και τους εκδίωκουν με κυνηγητό στους διαδρόμους, ανακαταλαμβάνοντας τη ροή του προγράμματος.

Στις 5.30 περίπου το πρωί και ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση, έγινε αντεπίθεση στο προαύλιο από τον συγκεντρωμένο κόσμο.Οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν να φυλάνε στριμωγμένοι μια και μόνη είσοδο με όλο το υπόλοιπο κτήριο να βρίσκεται στον έλεγχο των εργαζομένων οι οποίοι ακόμα και αυτή την ώρα συνεχίζουν να εκπέμπουν πρόγραμμα.

«Το ραδιόφωνο έκλεισε, αλλά η τηλεόραση συνεχίζει να εκπέμπει. Παρά τις επανειλημμένες απόπειρες να κοπεί το σήμα, αυτό παραμένει χάρη στην αντίσταση των εργαζομένων», τόνισε εκπρόσωπος των εργαζομένων, προσθέτοντας: «Ηταν μια νύχτα θλίψης, αλλά ταυτόχρονα μια νύχτα αξέχαστη και συγκινητική, γιατί εμείς οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να εκπέμπουμε».

To βίντεο με το τελευταίο λεπτό εκπομπής της RTTV:

Η αστυνομία στο κανάλι:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Η τελευταία εικόνα πριν το «μαύρο»:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Οι απειλές για κλείσιμο του μοναδικού σταθμού που εκπέμπει στα καταλανικά είχαν προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις και μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται νέο κύμα κινητοποιήσεων στην επαρχία της Βαλένθια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)