to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 25.01.2014

Πολιτική

Μαρτυρίες του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι: «Ήθελαν να μας βυθίσουν, μας πήγαιναν στην Τουρκία» (βίντεο)

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των επιζησάντων από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, έτσι όπως κατατέθηκαν στη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σύνταγμα η Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης.


Οι μαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων από το έγκλημα στο Φαρμακονήσι είναι απλά συγκλονιστικές. Η καταγγελία τους για τους άνδρες του λιμενικού συνοψίζεται στην ανατριχιαστική κατηγορηματική μαρτυρία τους:

«Ήθελαν να μας βυθίσουν, μάς πήγαιναν στην Τουρκία»


Ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι από το Αφγανιστάν καταγγέλλει ότι οι άνδρες του λιμενικού προσέδωσαν  με σχοινί το πλοιάριο που επέβαιναν οι πρόσφυγες και με μεγάλη ταχύτητα πήγαιναν προς τις τουρκικές ακτές. Κάποια στιγμή κόπηκε το σχοινί και οι λιμενικοί προσπαθούσαν να αναποδογυρίσουν το πλοιάριο των μεταναστών! Ο Αμπντούλ Σαμπούρ έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του, 28 χρονών, και το παιδί του 10 χρονών…


Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, που έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα του (45 ετών), και τρία παιδιά (10, 11 και 13 ετών) κατήγγειλε:

«Ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».


Ο Εχσάντα Σούφι, που έχασε πέντε μέλη της οικογένειάς του συγκλονίζει με τη μαρτυρία του:

«Δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Κατήγγειλε επίσης ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.


Μετά τις περιγραφές που έκαναν οι διασωθέντες, ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Η απίστευτη απανθρωπιά των ανδρών του λιμενικού φαίνεται από το γεγονός, όπως καταμαρτυρεί ο Αμπντούλ Σαμπούρ, ότι πυροβολούσαν στον αέρα ενώ γυναίκες και παιδιά πνιγόντουσαν…

Από τη μεριά της η Πρωτοβουλία Ενάντια Στα Κέντρα Κράτησης απαίτησε τη διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας, την τιμωρία όσων ευθύνονται για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι, καθώς και τη χορήγηση άσυλου στους επιζήσαντες. Κατήγγειλε επίσης την επίδειξη πολιτικής αναισθησίας του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ζητώντας την παραίτηση του. Τέλος,  τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι «άτυπες επαναπροωθήσεις» που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. «Όχι στην Ευρώπη-φρούριο, όχι στη στοχοποίηση των προσφύγων» είναι τα συνθήματα της Πρωτοβουλίας.


Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, ακολούθησαν δηλώσεις φορέων. Μίλησαν καυτηριάζοντας το έγκλημα στο Φαρμακονήσι:

Τασία Χριστοδουλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Αντωνόπουλος από ΑΔΕΔΥ, Ζωγραφάκη Ελένη, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Αργαλιώτης, εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, εκπρόσωπος της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του συνασπισμού Αριστερά της Συρίας, Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πέτρος Σανταμούρης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.


Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε πορεία διαμαρτυρία για τις δολοφονίες στο Φαρμακονήσι. Η πορεία κατάληξε στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Δείτε φωτογραφίες εδώ για την συνέντευξη τύπου και εδώ για την πορεία

Φαρμακονήσι: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ και διασωθέντες επιβεβαιώνουν πλαστότητα «καταθέσεων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)