to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 22.09.2023

Διεθνή

Μαρίν Λεπέν: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για κατάχρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων από εισαγγελικές αρχές

Μετά από επταετή έρευνα, η εισαγγελία αιτήθηκε να δικαστεί η ακροδεξιά ηγέτης και 23 μέλη του κόμματός της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων


Στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Παρισιού βρίσκεται η ακροδεξιά Γαλλίδα ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και άλλα 23 μέλη του κόμματός της, Εθνικός Συναγερμός, που ελέγχονται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι εισαγγελείς έχουν μεταφέρει αίτημα να δικαστεί η Λεπέν μαζί με τους υπόλοιπους 23, το οποίο θα εξετάσουν οι δικαστές. Έχει προηγηθεί επταετής έρευνα, σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), διοχέτευε χρήματα που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών προκειμένου να πληρώσει προσωπικό που εργαζόταν στο κόμμα κατά την περίοδο 2004-2016.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται 11 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η ίδια η Μαρίν Λεπέν, ο 95χρονος πατέρας της και πρώην ηγέτης του κόμματος Ζαν – Μαρί Λεπέν, αλλά και 13 βοηθοί.

Η ακροδεξιά αρχηγός της γαλλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές διεκδικώντας για τέταρτη φορά την προεδρία της χώρας το 2027, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν θα χάσει το δικαίωμά του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Με φόντο τις κατηγορίες, το κόμμα αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση παράβασης καθήκοντος. «Απορρίπτουμε τις κατηγορίες, οι οποίες φαίνεται να είναι εσφαλμένη κατανόηση του έργου των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των βοηθών τους, το οποίο είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό», αναφέρει ο Εθνικός Συναγερμός, με την Λεπέν να έχει αρνηθεί στο παρελθόν την διάπραξη αδικήματος.

Η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή φυλάκισης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ (870.000 λίρες) και, επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος, να μην μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα για 10 χρόνια, ανέφερε η εισαγγελία, σύμφωνα με τον Guardian.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)