to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 17.04.2022

Πολιτική

Μαραθώνια πορεία ειρήνης στις 22 Μαΐου στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

«Η ειρήνη αποτελεί τη σωστή πλευρά της ιστορίας και στα βήματα της θα περπατήσουμε για ακόμα μια φορά ακολουθώντας τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη από το Μαραθώνα έως την Αθήνα την Κυριακή 22 Μαΐου, την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του, για να ζητήσουμε την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας και τους φιλειρηνιστές που διώκονται στη Ρωσία», επισημαίνει η επιτροπή διοργάνωσης της πορείας


Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για την Ειρήνη

Όχι στην εισβολή στην Ουκρανία, Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Ναι στην ειρήνη, τη συνύπαρξη και τη συλλογική ασφάλεια

Για μια Ευρώπη Ελεύθερη, Δημοκρατική και Ειρηνική από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους νεκρούς και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, οδηγεί την Ευρώπη και τον κόσμο μας σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, στην τρέλα των επανεξοπλισμών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην ουσία ο τρίτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, είναι ο πόλεμος των ολιγαρχών ενάντια στους λαούς και στους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν έχουν επουλώσει ακόμη τις πληγές τους από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Είναι πόλεμος που βυθίζει τους λαούς στην απόγνωση και την δυστυχία. 


Καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπερασπιζόμαστε την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Περπατάμε στο δρόμο της ειρήνης για μια Ευρώπη αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς πυρηνικά όπλα, S-400, Φρεγάδες, Rafale, F-35, Leopard, συνασπισμούς, εθνικισμούς και αναθεωρητισμούς. Για την Ευρώπη της συλλογικής ασφάλειας όλων των λαών της σε έναν πολυπολικό κόσμο.


Στεκόμαστε στο πλάι του ουκρανικού λαού εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας με κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου και το τεράστιο κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο βομβαρδισμός πόλεων και αμάχων. Οι πρόσφυγες δεν έχουν χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φεύγουν από τους πολέμους και τις κακουχίες και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πνίγονται στη Μεσόγειο ή να θάβονται κάτω από τις βόμβες στην Ουκρανία, τη Συρία και την Αφρική ή να διώκονται από τις νέες χούντες της Αφρικής και της Ασίας. 


Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, το κυνήγι της εκμετάλλευσης οικονομικών και ενεργειακών πόρων, η προσπάθεια ελεγχόμενων ζωνών επιρροών από τις μεγάλες δυνάμεις και οι εθνικισμοί τροφοδότησαν τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και επανέφεραν για δεύτερη φορά μετά την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τον πόλεμο στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή η Αφρική ματώνει από μια σειρά πολέμους που αρχίζουν από τον Ατλαντικό και φθάνουν στον αφρικανικό κέρας με εκατομμύρια άτομα να αντιμετωπίζουν το λοιμό και το θάνατο.


Στην Ευρώπη δεν λείπουν τα όπλα και οι στρατιωτικές συμμαχίες. Λείπουν σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Λείπει μια πραγματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έφερε ξανά στο χείλος της οικολογικής καταστροφής και του πυρηνικού ολέθρου τόσο εξαιτίας του φόβου ενός πολεμικού ατυχήματος σε κάποιο εργοστάσιο «ειρηνικής» χρήσης της πυρηνικής ενέργειας όσο και εξαιτίας της απειλής μιας θερμής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας επιβάλουν ξανά την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα ως απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση.
Ο διάλογος με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η ειρηνική συμβίωση των λαών, η καταδίκη της βίας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας και ο σεβασμός του Χάρτη του ΟΗΕ αποτελούν τη βάση της επίλυσης των όποιων διαφορών με άξονα τη διπλωματία. Η μόνη εγγύηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη είναι ο αφοπλισμός από τον Ατλαντικό έως το Βλαδιβοστόκ με τη Ρωσία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι εκτός ΝΑΤΟ σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.


Η ειρήνη αποτελεί τη σωστή πλευρά της ιστορίας και στα βήματα της θα περπατήσουμε για ακόμα μια φορά ακολουθώντας τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη από το Μαραθώνα έως την Αθήνα την Κυριακή 22 Μαΐου, την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του, για να ζητήσουμε την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας και τους φιλειρηνιστές που διώκονται στη Ρωσία.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


Συμμετοχή στο [email protected]


Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί φυσική και διαδικτυακή συνάντηση στην Αθήνα για τη διοργάνωση της πορείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)