to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 02.09.2016

πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινωνία

Μ. Καραμεσίνη: Πώς το επίδομα ανεργίας θα επιδοτεί την εργασία - Μεγάλες τομές στον ΟΑΕΔ

Συνέντευξη στον Βασίλη Αγγελόπουλο και τα dikaiologitika.gr


Τον Οκτώβριο, ο ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμος να θέσει σε λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα των 10.000 ωφελούμενων, που θα μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας για να δουλέψουν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στην ίδια την διοικήτρια του Οργανισμού, κα Μαρία Καραμεσίνη, η οποία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr αναφέρθηκε με λεπτομέρειες, στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει την ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους να προσλάβουν ανέργους και να τους καταβάλλουν ως μισθό το ποσό που θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ, που αντιστοιχούν στο επίδομα ανεργίας και τα οποία θα αποδίδονται στους ανέργους, έτσι κι αλλιώς.

Η κα Καραμεσίνη εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει τέτοια κίνητρα που θα βρει ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με παλαιότερο πρόγραμμα, παρόμοιας λογικής, που έμεινε στα… αζήτητα. Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε επίσης, στα προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του έτους και πρόκειται να προσφέρουν εργασία σε περίπου 52.000 ανέργους. Ειδική αναφορά έγινε στα προσωπικά «στοιχήματα» που έχει θέσει και αφορούν τη βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, μέσω αναμόρφωσης του portal, αλλά και των ΚΠΑ.

Ποια είναι η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αφορά την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας;

Το πρόγραμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή και είναι ανοιχτό και το οποίο θα τροποποιήσουμε αναφέρεται στην επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργοδοτών γενικά. Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί την επιταγή επανένταξης επιδοτούμενων ανέργων. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμα προβλέπει μεγάλες και μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τους εργοδότες, προκειμένου να διατηρήσουν και να μην έχουν μείωση προσωπικού. Το διάστημα της επιχορήγησής τους ήταν μέχρι 24 μήνες. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έξι μήνες πριν να μην κάνει μείωση του προσωπικού της και δώδεκα μήνες μετά να χρηματοδοτήσει τον άνεργο με δικά της έξοδα. Το συνολικό διάστημα αυτής της δέσμευσης ήταν 42 μήνες. Αυτό το πρόγραμμα είχε αποτύχει. Ενώ ήταν σε ισχύ από το 2011, είχε μόλις 1.300 ωφελούμενους, γεγονός που δείχνει ότι είχε ισχυρά αντικίνητρα για να καταφύγουν σε αυτό. Είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την οικονομία όπου έχουν ταλαιπωρηθεί οι επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων ρευστότητας και ζήτησης στην αγορά για προϊόντα. Οπότε σε αυτή τη δύσκολη καμπή δεν είναι λογικό να ζητάς μακρόχρονες δεσμεύσεις, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προσαρμόσεις τα κίνητρα που δίνεις στις ανάγκες των επιχειρήσεων και για να έχουν ρευστότητα και για να προσλάβουν προσωπικό μειώνοντας την ανεργία.

Πότε πιστεύετε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων;

Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και να προκηρυχθούν ορισμένα προγράμματα που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Εμείς προγραμματίζουμε μέσα στον Οκτώβριο να είμαστε έτοιμοι, γι’ αυτούς τους 10.000 που θα αποτελέσουν το πρώτο, πιλοτικό στάδιο. Πρέπει να πω επιπλέον ότι από τους 42 μήνες της σημερινής δέσμευσης οδηγούμαστε στους 18 μήνες συνολικής δέσμευσης, έχοντας τους τρεις μήνες πριν, τους δώδεκα μήνες συνολικής επιχορήγησης και τους τρεις μήνες μετά που δεσμεύονται οι επιχειρήσεις να μην μειώσουν το προσωπικό.

Η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα;

Η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ είναι σχετικά περιορισμένη. Θα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε το πρόγραμμα πέραν των 10.000 ωφελούμενων γιατί ένα μέρος του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί από τα επιδόματα ανεργίας που ήδη καταβάλλουμε. Υπολογίζουμε ότι δεν θα είναι πάνω από 25-30 εκατ. ευρώ για τους 10.000 ωφελούμενους. Αυτό θα φανεί από τη διάρκεια του επιδόματος με το οποίο θα συνεισφέρουν οι άνεργοι. Αν κάποιος άνεργος μπει με τρεις μήνες που είναι το ελάχιστο όριο επιδόματος ανεργίας, τότε ο ΟΑΕΔ οφείλει να καταβάλλει εννέα μήνες επιχορήγηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, στον εργοδότη. Εάν μπει κάποιος άνεργος με οκτώ μήνες υπολειπόμενη διάρκεια επιδόματος τότε ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τέσσερις μήνες στον εργοδότη.

Ποια είναι τα υπόλοιπα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους;

Το πρώτο είναι το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία και περιμένουμε ακόμα κάποιες μέρες μέχρι να κλείσει. Μιλάμε για το πρόγραμμα για τους άνεργους ηλικίας 18 – 24 ετών, με τις 10.000 θέσεις, που πηγαίνει αρκετά καλά. Για την κοινωφελή εργασία, περιμένουμε από το υπουργείο Εργασίας τα τελικά στοιχεία που χρειάζονται για την προκήρυξη για τους 34 δήμους. Εντός Σεπτεμβρίου θα γίνει αυτό. Εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι.

Οριοθετήστε μας την πορεία των προγραμμάτων.

Τέλος Σεπτεμβρίου θα βγει το πρόγραμμα για ανέργους 30 – 49 ετών. Είναι επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη αυτής της κατηγορίας ανέργων. Μιλάμε για 10.000 ωφελούμενους. Οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν υποψήφιους για πρόσληψη ηλεκτρονικά στο μητρώο μας, θα δώσουν μέχρι 10 επιλογές που επιθυμούν. Μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα για την επιταγή επανένταξης (10.000 ωφελούμενοι) και στη συνέχεια θα έχουμε ένα πρόγραμμα που ετοιμάζουμε με τους κοινωνικούς εταίρους, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων. Μιλάμε περίπου για 10.000 ωφελούμενους. Θα υπάρξει αρχικά από πλευράς ΟΑΕΔ συμβουλευτική υποστήριξη των νέων και από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων θα έχουμε coaching και mentoring. Η χρηματοδότηση είναι 45 εκατ. ευρώ. Ο κάθε νέος επιχειρηματίας θα λάβει ποσό 15 – 20 χιλ.ευρώ. Επίσης, θα αναμορφωθεί το πρόγραμμα για τους ανέργους άνω των 50 ετών, για να μπαίνουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 10.000 νέους που μάλλον θα μετατοπιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για τη μαθητεία στον ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ);

Το σύστημα μαθητείας θα γενικευθεί και θα επεκταθεί στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ που έχουν ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και το οποίο δεν καλυπτόταν τα προηγούμενα χρόνια. Στο εξής θα πραγματοποιείται κανονικά και στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι μπορούν προαιρετικά να κάνουν μια τάξη μαθητείας στις επιχειρήσεις μαζί με ένα κομμάτι σχολικής εκπαίδευσης. Ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει να βρίσκει θέσεις πρακτικής άσκησης στο σύνολο των σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων, οι οποίοι επιθυμούν να εξειδικευτούν με το σύστημα μαθητείας. Είμαστε ο φορέας που μέσω των ΚΠΑ θα κατανέμουμε τις θέσεις μαθητείας που θα συγκεντρώνουμε μέσα από το portal μας. Το μηχανογραφικό μας σύστημα εργάζεται πυρετωδώς και από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και ύστερα οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, όπως επίσης και αν επιθυμούν να πάρουν σπουδαστές επαγγελματικών σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, σπουδαστές ΙΕΚ ή αποφοίτους ΕΠΑΛ. Ο ΟΑΕΔ θα είναι ο κεντρικός φορέας συγκέντρωσης των θέσεων πρακτικής άσκησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και κατανομής τους μέσω των ΚΠΑ. Μέσα από αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια αυτό που εξαγγέλθηκε ως youth gurantee, δηλαδή ένα πρόγραμμα που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο που θέλει να διευκολύνει τη μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην εργασία.

Πόσο είστε ευχαριστημένοι από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο portal;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ θετική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων. Ένα 80% αυτών που μπαίνουν δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι. Μέσα από τη δική μας χρήση στην αναζήτηση της πληροφορίας έχουμε διαπιστώσει ότι ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση για τα προγράμματα, δηλαδή να υπάρχει ένας χώρος όχι μόνο για τα προγράμματα που τρέχουν και βρίσκονται στις σημαντικές ανακοινώσεις. Να υπάρχει ένας ιδιαίτερος χώρος που να έχουμε την παρακολούθηση προγραμμάτων που είτε είναι ανοιχτά είτε ήταν ανοιχτά στα παρελθόντα έτη. Όταν υπάρχει ένα στοιχείο που αφορά παρελθόντα έτη, δυσκολευόμαστε να το βρούμε. Να είναι συγκεντρωμένη αυτή η πληροφορία κάπου, ώστε να την αντλήσουμε σύντομα.

Τι να περιμένουμε από το σκέλος της βελτίωσης του οργανογράμματος (re engineering) του ΟΑΕΔ το επόμενο χρονικό διάστημα;

Θα αναφέρεστε φαντάζομαι στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ… Αυτό που ξεκινήσαμε είναι ο στόχος της άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη. Δηλαδή, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, να μειώσουμε τις ουρές, να αποκτήσουμε τηλεφωνικό κέντρο. Κάποτε ο άνεργος δεν μπορούσε να πιάσει γραμμή. Να δημιουργήσουμε διαδικτυακή πύλη που να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε κατηγορίας χρήστη και γραφείο υποδοχής κοινού σε κάθε μας υπηρεσία. Αυτή την στιγμή, στα μεγάλα ΚΠΑ του Οργανισμού έχουν εγκατασταθεί γραφεία υποδοχής του κοινού. Αυτό θα επεκταθεί στο σύνολο των ΚΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Ο δεύτερος άξονας αλλαγών έχει να κάνει με την υποστήριξη των ανέργων και την καθοδήγησή τους στην πορεία της εργασιακής τους ένταξης. Εδώ θα προσλάβουμε 360 εργασιακούς συμβούλους, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε εξατομικευμένο επίπεδο τους ανέργους, ώστε να παρέχεται συμβουλευτική αλλά και πληροφόρηση για την εργασιακή ένταξή τους. Το τρίτο σκέλος των αλλαγών αφορά τη σχέση του ΟΑΕΔ με τους εργοδότες. Σε κάθε ΚΠΑ θα υπάρχουν εργασιακοί σύμβουλοι εργοδοτών. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει τουλάχιστον ένας εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών ανά ΚΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει την πληροφόρηση, την ενημέρωση των επιχειρήσεων, στην περιοχή ευθύνης του ΚΠΑ. Θα ενθαρρύνει τους εργοδότες να δηλώνουν στο portal του ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης, ώστε να παρέχουμε τη δυνατότητα στους ανέργους με ηλεκτρονική αναζήτηση κενών θέσεων εργασίας να μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στους εργοδότες που επιθυμούν να τους προσλάβουν. Αντιγράφουμε το παράδειγμα του γαλλικού ΟΑΕΔ όπου λίγο λίγο κερδίζει στη σύζευξη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)