to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:33 | 04.11.2013

πηγή: matrix24.gr

Οικονομία

«Λουκέτο» σε 1.000 καταστήματα βάζουν οι τράπεζες

Στη μείωση προσωπικού και καταστημάτων κατά 30% θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017.


Σχεδόν στο μισό, σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει να περιορίσουν το μέγεθος τους οι εγχώριες τράπεζες στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στα νέα οικονομικά δεδομένα. Στη σκιά της αισιοδοξίας που δημιουργεί το ράλι των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και του μεγάλου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις μετοχές του κλάδου, καθημερινά οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα και μειώνουν το προσωπικό.

Τη διετία 2010-2012 οι τράπεζες μείωσαν το δίκτυο καταστημάτων κατά 300 σημεία, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά περίπου 5.000 άτομα. Ετσι στο τέλος του 2012 το δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών στη χώρα μας αριθμούσε 3.453 σημεία, ενώ οι τράπεζες απασχολούσαν 54.751 εργαζομένους.

Ωστόσο, οι παραπάνω κινήσεις δεν αποτελούν παρά μόνο την αρχή: σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2017 το δίκτυο καταστημάτων θα μειωθεί κατά 1.000 σημεία, ενώ την ίδια περίοδο θα χαθούν περίπου 13.500 θέσεις εργασίας! Δηλαδή, το δίκτυο καταστημάτων θα μειωθεί κατά 30% ενώ το απασχολούμενο προσωπικό κατά 25%. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, τους τελευταίους μήνες διακόπτουν τη λειτουργία 2 ακόμη και 3 καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η συρρίκνωση είναι αναπόδραστο αποτέλεσμα της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. «Το ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 30% και ο τραπεζικός τομέας είναι άμεσα συνυφασμένος με την πορεία της οικονομίας. Η σημερινή διάρθρωση του τραπεζικού συστήματος εξακολουθεί να θυμίζει την προ κρίσης εποχή, και με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν είναι βιώσιμο», υπογραμμίζουν.

Το σχέδιο για την ανάδειξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες απορρόφησαν όσες τράπεζες δεν κατόρθωσαν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια –δηλαδή όλες πλην της Τράπεζας Αττικής– κύριο στόχο είχε το έμμεσο, ανώδυνο για το ευρύ κοινό, κλείσιμο τραπεζών. Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν «σβήσει» από τον χάρτη 11 τράπεζες! Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Οι τράπεζες αυτές στην πλειονότητά τους απορροφήθηκαν πλήρως από τους μητρικούς ομίλους.

Έτσι σήμερα δεν υπάρχει δρόμος στην Αθήνα ή πόλη στην περιφέρεια όπου καταστήματα της ίδιας τράπεζας να βρίσκονται δίπλα δίπλα. Πλέον, το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο Όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία, εκ των οποίων τα 480 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί 650 σημεία.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα επιφέρει δραματική μείωση του προσωπικού που θα επιχειρηθεί κυρίως μέσω προγραμμάτων "εθελουσίας" αποχώρησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)