to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβερνητική εμμονή στον κινηματογραφικό τουρισμό

Συνάντηση Γκερέκου με δημοσιογράφους


Θέτοντας πρώτη προτεραιότητα τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, χωρίς όμως να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του, αλλά προαναγγέλλοντας αλλαγές τις οποίες δρομολογεί το υπουργείο τόσο στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του όσο και στην τοποθέτηση διοικητικού διευθυντή ως συντονιστή όλων των εργασιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας μέσω της άρσης γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και παροχή οικονομικών κινήτρων και κατάργηση ή μείωση τελών, αναφέροντας ρητά ότι "δεν έχει τεθεί θέμα συγχώνευσης της ΚΟΑ με την Καμεράτα" και διατυπώνοντας σαφώς τη διαφωνία της με την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου παρουσίασε χθες, στην πρώτη της συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, τις προτεραιότητές της στα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υφυπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για οικονομικό επαναπροσδιορισμό σε σχέση κυρίως με τις μελέτες. "Δεν δεχόμαστε ως οριστική τη μουσειολογική μελέτη" είπε, σημειώνοντας, όμως, πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα "οριστικοποιηθούν οι αλλαγές προκειμένου να αρθούν οι αγκυλώσεις και να παραδοθεί το κτήριο" είπε, ενώ για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, που αφορά κυρίως στην εκπαίδευση του προσωπικού, εξετάζεται νομικά η ρύθμισή του ώστε να εκταμιευτεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε εμφατικά: "Θέλουμε να ανοίξει κανονικά το μουσείο και όχι τμηματικά. Να είναι μια μεγάλη έναρξη. Το περιμένουν και στο εξωτερικό, καθώς συζητούμε πολύ σημαντικά θέματα διεθνών συνεργασιών".

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υφυπουργός στον κινηματογραφικό τομέα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στις διευκολύνσεις προκειμένου να προβάλλεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, εφορμόμενη περισσότερο από την προηγούμενη εμπειρία της ως υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση αδειοδότησης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη χρήση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η Άντζ. Γκερέκου έκανε λόγο για τη δημιουργία Κοινής Υπουργικής Απόφασης που "θα ενοποιεί τις επτά διαφορετικές ΚΥΑ πάνω στον νόμο περί αρχαιολογικών, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία και μέσα σε δέκα ημέρες να δίνεται η άδεια να γυριστεί μια ξένη ταινία στην Ελλάδα".

Σύμφωνα με την υφυπουργό προβλέπεται ότι "αντί να απαιτείται η έγκριση από τρεις ξεχωριστές υπηρεσίες, την Τοπική Εφορεία, την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ, η απόφαση θα λαμβάνεται μόνο από την Τοπική Εφορεία, εκτός από τα μνημεία που ανήκουν στην Unesco, οπότε απαιτείται απόφαση από το ΚΑΣ". Έχουν κατατεθεί ήδη οι προτάσεις "όλων των διευθύνσεων του υπουργείου και μαζί με τις δικές μας θα περάσουν την επόμενη Τρίτη προς έγκριση από το ΚΑΣ" είπε. Ανέφερε επίσης ότι δρομολογείται δημιουργία ενός e-portal με στόχο να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον πολίτη για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν γι' αυτές τις διαδικασίες.

Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα καταργηθούν ή θα μειωθούν τα τέλη κινηματογράφησης που αφορούν ταινίες που γυρίζονται σε χώρους που άπτονται του υπουργείου Πολιτισμού, από συμπαραγωγές που γίνονται, π.χ., από το Κέντρο Κινηματογράφου ή τη ΝΕΡΙΤ, αλλά και από διεθνείς παραγωγές χωρών με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας. Επισήμανε δε ότι το ΤΑΠΑ έχει συμφωνήσει και ότι δεν πρόκειται να πληγεί διότι το ποσό των 160.000 ευρώ που εισέπραξε το 2013 από τα τέλη "θα αυξηθεί από την αύξηση της επισκεψιμότητας". "Σε μια ταινία που θεωρούμε πως προωθεί τη χώρα μας δεν θα ζητάμε τέλη" είπε, προσθέτοντας ότι θα συσταθεί ομάδα η οποία θα κρίνει ποιες ταινίες προωθούν και ποιες όχι τη χώρα μας, βάσει μιας λίστας αξιολόγησης που θα δημιουργηθεί.

Για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων, ανέφερε: "Υπάρχει πλαίσιο και πρόταση για τα κριτήρια", ενώ είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και στο επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε το σαφές πλαίσιο. Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες "να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο η δυνατότητα δημιουργίας κινηματογραφικών υποδομών", ενώ μελετάται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για το θέμα των πολιτιστικών χορηγιών "μεριμνώντας να γίνονται προς όφελος των οργανισμών".

Η Άντζ. Γκερέκου μίλησε επίσης για την ανάγκη στήριξης περιφερειακών φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Δράμας ή το Φεστιβάλ Ολυμπίας. "Θέλουμε να θεσμοθετηθεί ώστε αυτά τα μικρά φεστιβάλ να χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού". Έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη στήριξης του ελληνικού θεατρικού έργου, ώστε "να παρουσιάζεται στις κρατικές μας σκηνές", γι' αυτό θα έχει επικοινωνία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Αντίστοιχη αναφορά έκανε και για τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο.

Τέλος, για την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, την οποία χαρακτήρισε "απολύτως λάθος", ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία με τον υφυπουργό Γ. Γιακουμάτο και θα "γίνει και συνάντηση προκειμένου να ξαναδούμε το θέμα με την ελπίδα ότι θα διορθωθεί".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)