to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 10.06.2015

Πολιτική

Πρώτη αναφορά από την Κομισιόν στην ελληνική πρόταση - Κυβέρνηση: Ουδέποτε ενημέρωσε ο Π. Μοσκοβισί για τις θέσεις του

Σήμερα -για πρώτη φορά- υπήρξε αναφορά από την Κομισιόν για τη θέση που έχει απέναντι στην ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, ο Πιερ Μοσκοβισί θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας Γιούνκερ-Τσίπρα.Σε απάντηση, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως «η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την απάντηση στις προτάσεις της από τον Πιερ Μοσκοβισί».


«Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας Γιούνκερ-Τσίπρα, που συναντήθηκαν στις 3 Ιουνίου, ούτε στα όσα συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Μοσκοβισί με την ελληνική αντιπροσωπεία (Παππάς-Τσακαλώτος)».

 

Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές από την κυβέρνηση, διαψεύδοντας τον εκπρόσωπο της Κομισιόν«η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί».

 

Οι δηλώσεις Σχοινά

Οι τελευταίες προτάσεις που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται σε όσα είχαν συμφωνήσει την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ  οι διαφωνίες εστιάζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή προετοιμάζει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Η θέση της Κομισιόν, συνέχισε, είναι ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, η οποία πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας Γιούνκερ-Τσίπρα, που συναντήθηκαν στις 3 Ιουνίου, ούτε στα όσα συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Μοσκοβισί με την ελληνική αντιπροσωπεία (Παππάς-Τσακαλώτος).

Τις ενστάσεις των θεσμών προσδιόρισε χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος δήλωσε στο Στρασβούργο ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί το πλεόνασμα στο ύψος που συμφωνήθηκε στη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα. Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε από την άλλη χθες ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχθούν αλλού αλλαγές και έφερε το παράδειγμα του ΦΠΑ εφόσον το θέλει η κυβέρνηση και παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε αριθμούς, ωστόσο είναι γνωστό ότι οι θεσμοί ζητούν πλεόνασμα για φέτος 1% του ΑΕΠ και για του χρόνου 2%, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει 0,75% και 1,75% αντίστοιχα.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό σήμερα, απάντησε ότι με βάση το πρόγραμμά του αυτή τη στιγμή, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρωί στο χώρο της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής, διαρρέουν πληροφορίες προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες δεν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ. (οι πληροφορίες για όσα είπε ο Μ. Σχοινάς, από ρεπορτάζ στη Ναυτεμπορική)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)