to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 17.03.2013

Διεθνή

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο σε βαρύ κλίμα

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα, ενώ αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου συναντάται με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεων που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες 

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί υπό τον κ. Αναστασιάδη έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα, ενώ αυτή την ώρα ο κύπριος πρόεδρος συναντάται με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Προεδρικό Μέγαρο. Το περιεχόμενο των δύο συναντήσεων αφορούσε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη βουλή, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως στις 4 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απευθύνει σήμερα Κυριακή διάγγελμα στο λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«Η Κύπρος είχε να επιλέξει «το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ή το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε το Σάββατο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

Εντωμεταξύ, το αργότερο έως αύριο Καθαρή Δευτέρα αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. 

Πηγή: skai.gr

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)