to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 17.03.2013

Διεθνή

Κύπρος: Όχι λένε και οι Οικολόγοι

Αρνητική ψήφο αποφάσισε να δώσει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στο νομοσχέδιο που προνοεί κούρεμα των καταθέσεων.


Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία.

«Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε μετά από τη σημερινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι παρά το κούρεμα δεν υπάρχει καμία εγγύηση από τους δανειστές μας ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλα σκληρά και επώδυνα μέτρα και ότι θα αρχίσει σύντομα η οικονομική στήριξη της κυπριακής οικονομίας», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Αντίθετα, προστίθεται, επιβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup και η Τρόικα κινούνται κακοπροαίρετα εις βάρος της Κύπρου, δεν αποτελούν αξιόπιστους συνεργάτες και συνομιλητές και ως εκ τούτου επιβάλλεται να αναζητηθούν λύσεις που να μην στηρίζονται αποκλειστικά στην δική τους βοήθεια. «Αν το κούρεμα των καταθέσεων είναι αναπόφευκτο έπρεπε να είχε διασφαλιστεί ότι θα είναι το τελευταίο οδυνηρό μέτρο που θα οδηγούσε αυτόματα και αμέσως στην στήριξη της κυπριακής οικονομίας», αναφέρουν οι Οικολόγοι, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup.

«Αντίθετα, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει και μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν και οι κίνδυνοι για διασύνδεση της οικονομικής βοήθειας από την Τρόικα, με τη διαχείριση του φυσικού αερίου και το Κυπριακό», συμπληρώνουν.

Ως εκ τούτου, «επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση αυτοδιαχείρισης του χρέους των τραπεζών με συμμετοχή των καταθετών δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο που προνοεί κούρεμα των καταθέσεων χωρίς ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας μας». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)