to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 26.09.2014

Διεθνή

Κύπρος: Με επέμβαση της αστυνομίας η αποβίβαση των προσφύγων από τη Συρία

Μετά από ολονύχτιο θρίλερ οκτώ ωρών, έληξε τελικά λίγο πριν από τις 7 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για αποβίβαση των 345 Σύρων προσφύγων από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία». Το κρουαζιερόπλοιο έριξε άγκυρα στο Λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό αρνούνταν να αποβιβαστούν.


Υπενθυμίζεται ότι μετά από συντονισμένη επιχείρηση διασώθηκαν οι 345 πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και 53 παιδιά. Η διάσωση τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής.

Οι Σύροι διασώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία», το οποίο έπλεε στην περιοχή και το βράδυ μεταφέρθηκαν βράδυ στο Λιμάνι Λεμεσού.

Στο Λιμάνι Λεμεσού εκτυλίχθηκε ολονύκτιο θρίλερ, καθώς οι πρόσφυγες αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να μεταφερθούν στον τόπο προορισμού τους, την Ιταλία.

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και διερμηνέας, οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις, με σκοπό να τους πείσουν, εξηγώντας τους ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά ποινικό αδίκημα. 

Γύρω στις 5 το πρωί και αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού και της ΜΜΑΔ πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο και ακολούθησε η εκκένωση.

Όπως κατήγγειλαν οι 345 Σύροι πρόσφυγες που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου την Πέμπτη στη θάλασσα ανοιχτά της Πάφου πλήρωσαν 6.000 ευρώ το άτομο οι ενήλικες και 3.000 ευρώ τα παιδιά στον καπετάνιο του πλοιαρίου, που θα τους μετέφερε στη Σικελία. Η διάσωσή τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια από την Πάφο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της σφοδρής θαλασσοταραχής. Οι πρόσφυγεςταξίδεψαν σε ειδικό χώρο του κρουαζιερόπλοιου, όπου τους παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, νερό και γάλα στα μικρά παιδιά.

Πληροφορίες του Sigmalive (που δεν έχουν επιβεβαιωθεί) αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εγκαταλείφθηκαν από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, που διέφυγαν με βάρκα από το πλοιάριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)